Annonce
Horsens

Biogasanlæg kan blive Horsens Kommunes første "risikovirksomhed": Bekymrede Rådved-borgere mødes med borgmesteren

Der er i dag tre reaktorer på biogasanlægget. Der kan komme yderligere seks, hvis politikerne efter høringsfasen godkender udvidelsesplanerne. Arkivfoto Michael Svenningsen
En stor udvidelse af biogasanlægget nord for Rådved forventes sendt i høring efter byrådsmødet på mandag. Rådved-borgere vil i dialog med politikerne om sikkerheden og placeringen af anlægget.

Rådved: Planerne om at udvide biogasanlægget på Ålkærgårdvej nord for Rådved har skabt bekymring i nabolandsbyen.

Plangrundlaget for udvidelsen ventes sendt i høring på byrådsmødet mandag 26. oktober, men inden da, onsdag aften, har Rådved Borgerforening inviteret borgerne og borgmester Peter Sørensen (S) til et møde om planerne.

Rådved-borgerne er betænkelige ved flere ting, men det er den medfølgende rapport om sikkerhedsrisikoen ved et udvidet anlæg, der for alvor har fået dem op på mærkerne.

Annonce

Med udvidelsen vil biogasanlægget ifølge et EU-direktiv få status som "risikovirksomhed" på grund af det samlede oplag af brændbare gasser og væsker. Det vil i givet fald blive Horsens Kommunes første virksomhed med den status.

- I risikoanalysen tales der om det mulige antal døde ved en eksplosion på anlægget. Det er selvfølgelig ikke rart for os, der bor tæt på, lyder det fra Arne Jensen, talsmand for borgerforeningen.

Peter Sørensen (S) har takket ja til invitationen til at mødes med Rådved-borgerne.

-  Jeg vil lytte, høre på, hvad de siger, og på baggrund af det svare så godt, jeg kan, og så er der jo en høringsfase, hvor det hele kan blive vendt, siger han til Folkebladet.

Sendt tilbage i udvalg

På økonomi- og erhvervsudvalget mandag blev sagen på borgmesterens foranledning sendt tilbage til plan- og miljøudvalget. Det handlede ikke om risikoen for eksplosioner, men derimod om kommunens mulighed for fremtidig udvikling i området.

- Vi skal sikre os, at vi ikke med udvidelsen af biogasanlægget lukker døren for fremtidig arealudvikling langs motorvejen. Det synes jeg, udvalget bør vende, inden vi sender forslaget i høring, siger Peter Sørensen.


I risikoanalysen tales der om det mulige antal døde ved en eksplosion på anlægget. Det er selvfølgelig ikke rart for os, der bor tæt på.

Arne Jensen, talsmand for Rådved Borgerforening


Martin Ravn (V), formand for plan- og miljøudvalget, siger, at udvalget vil behandle sagen mandag før byrådsmødet, men at han i øvrigt grundlæggende har tillid til, at plangrundlaget for udvidelsen er i orden.

- Jeg har da en klar forventning om, at man i den langvarige dialog med ejeren af anlægget har fundet den bedst mulige løsning, men lad os afvente høringsfasen, siger han.

Efter den første behandling i plan- og miljøudvalget tidligere på måneden sagde Martin Ravn blandt andet, at det er bedre at udvide det eksisterende anlæg i stedet for at skulle til at etablere et nyt et andet sted i kommunen.

- Netop fordi det skal i høring, tog vi forslaget til efterretning, sagde han.

Med udvidelsen, der her er markeret med blåt, vil biomassekapaciteten på anlægget blive øget fra 340.000 ton til 550.000 ton. Illustration: Horsens Kommune

Planerne blev første gang behandlet på økonomi- og erhvervsudvalgets møde 17. februar. Derefter var et debatoplæg i såkaldt forhøring, hvor der kom tre forslag, der blandt andet handlede om bekymring for den tunge trafik, bekymring for lugtgener og bekymring for afstand til naboer.

Annonce

Seks nye reaktortanke

Der er i planforslagene lagt op til, at antallet af reaktortanke kan øges fra tre til ni.

De seks kommende reaktorer vil blive lige så høje som de tre allerede eksisterende, nemlig 30 meter. Biogasanlæggets samlede areal vil blive på 7,4 hektar.

Biomassekapaciteten vil blive øget fra 340.000 ton til 550.000 ton.

Som noget nyt vil der blive en økologisk linje på anlægget, der vil hjælpe økologiske landmænd med en øget mængde gødning til deres økologiske marker.

Ifølge kommuneplantillægget skal det oprettes en 500 meter zone - et såkaldt konsekvensområde og planlægningszone, hvor der f.eks. ikke må bygges nye boliger. Eksisterende boliger må dog gerne blive liggende.

Der er lagt op til, at udvidelsen vil ske i etaper. Det er virksomhedens vækst, der afgør, hvor hurtigt det kommer til at ske.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne: En vigtig redning gav AC Horsens endnu et point mod AaB

Annonce