Annonce
Horsens

Biodiversitet kan betale sig: Odinsgaard sparer penge ved at hjælpe naturen

De indledende øvelser er gået i gang i Sundparken. Først skal græsset rives. Foto: Morten Pape
Det behøver ikke altid være svært at gøre det bedste for naturen. Faktisk kan det gøres overskueligt og med økonomisk gevinst.

Horsens: I boligområdet Sundparken i Horsens har boligforeningen Odinsgaard muligvis fundet en af løsningerne på den skrantende biodiversitet på verdensplan. Løsningen er en stor skråning fyldt med græs, som torsdag startede sin transformation mod at blive urte - og blomstereng.

Bag projektet står virksomheden Let It Bee, som er specialister i at lave grønne arealer om til smukke og vilde blomsterenge. Og i Sundparken kan de med Let It Bee's hjælp se frem til intet mindre end 25 forskellige blomster og urter. Heriblandt kornblomst og en lang række andre urter, som har til formål at hjælpe insekter og fugle med at overleve.

Biodiversitetskrise

Ifølge Verdensnaturfonden(WWF) er godt 70 pct. af verdens økosystemer ødelagt, og dyrearter uddør i et unaturligt højt tempo. 

I det lys udfordrede Miljøminister Lea Wermelin (S) landets 98 kommuner til at skabe mere vild natur med konkurrence om at blive "Danmarks Vildeste Kommune". Vinderen bliver kåret i slutningen af 2022 og vil være den kommune med det bedste biodiversitetsprojekt. 

Og projektet vækker ikke kun glæde hos dyr og natur. Også hos beboerne i Sundparken vækker transformationen glæde. 67-årige Egon Sørensen har boet 33 år i Sundparken, og han glæder sig til at få skiftet græs ud med blomster og urter.

Annonce


For os er det ren win-win. Vi hjælper naturen, får et smukkere boligområde og sparer tilmed penge i det lange løb. Så jeg har også allerede tænkt mig at foreslå lignende tiltag i nogle af vores andre afdelinger.

Kenneth Frederiksen, Driftschef Odinsgaard- De grønne områder betyder virkelig meget for mig. Det er bare pænere at kigge på blomster end græs. Forhåbentlig kan det også være med til at tiltrække endnu flere beboere til Sundparken, siger Egon Sørensen.

Bæredygtigt for pengepungen

Da bestyrelsen i Odinsgaard fik forevist ideen, gik de første tanker helt naturligt på økonomien. Derfor kom det også meget bag på bestyrelsen, da driftschef i Odinsgaard Kenneth Frederiksen fremlagde omkostningerne ved at anlægge en urte- og blomstereng. Regningen lød på 75.000 kroner. Og så kunne Odinsgard ikke andet end slå til.

Beboer Egon Sørensen håber, at de nye grønne omgivelser kan være med til at tiltrække endnu flere borgere til Sundparken. Foto: Morten Pape

- Da vi hørte prisen på at få anlagt engen, var vi slet ikke i tvivl. Og jeg gik hurtigt i gang med at regne på, hvornår engen ville have tjent sig hjem, og det ville den allerede efter 2,5 år, siger Kenneth Frederiksen.

Odinsgaard har hvert år en række udgifter til slåning af græsarealer. Disse udgifter slipper man for med den nye eng, som allerhelst skal stå uberørt hen. Så faktisk vil man om 2,5 år begynde at tjene penge på omlægningen.

- For os er det ren win-win. Vi hjælper naturen, får et smukkere boligområde og sparer tilmed penge i det lange løb. Så jeg har også allerede tænkt mig at foreslå lignende tiltag i nogle af vores andre afdelinger, siger Kenneth Frederiksen.

Planen er, at de første planter rejser sig i løbet af juni.

Borgmester Peter Sørensen(S) fik æren af at så de første frø. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Horsens Frejas første nederlag

Annonce