Annonce
Horsens

Bindingsværk fra 1500-tallet: Nu skal en af Horsens' ældste ejendomme shines op

Per Jepsen kigger over mod Nørregade 6, som han ejer og nu vil gøre noget ved. Bygningen fra 1500-tallet trænger til en kærlig hånd. Foto: Morten Pape
Per Jepsen har i 15 år ejet Nørregade 6, der kan dateres tilbage til 1548. Nu skal bindingsværket på den gamle ejendom nænsomt renoveres med hjælp fra erfarne håndværkere.
Annonce

Horsens: Han har ejet bygningen i 15 år, og nu skal der ske noget: Per Jepsen går i gang med at restaurere det næsten 500 år gamle bindingsværk på ejendommen Nørregade 6 i hjertet af Horsens.

Bygningen er i dén grad moden til en kærlig hånd. Det kan der ikke være to meninger om. Omvendt er det ganske imponerende, at murene har stået siden 1548, som bygningen ifølge Per Jepsen kan dateres til.

- Al bindingsværket skiftes på bygningen, og det kommer ikke til at ske i en ruf, men meget nænsomt. Jeg har koblet folk med erfaring på, siger Per Jepsen, der har hyret Tom Ejsing - Tom Træmand - fra Barrit og en murer til opgaven.

Nørregade 6 rummer to erhvervslejemål, der i dag er hjemsted for Pita King og Frisør Bella, og to lejligheder på 1. sal. De er hver på 60-70 kvadratmeter og er lejet ud.

Per Jepsen, der bor i Vejle, investerede knap en million kroner i ejendommen tilbage i starten af 00'erne, og siden er der ikke sket noget.

- Jeg har fire-fem gange søgt om tilladelse til en tagterrasse, men jeg har fået nej og været godt gal i skralden over det. Jeg har forsøgt at sælge ejendommen uden held, så nu kigger jeg i stedet fremad, siger Per Jepsen.

Jeg begyndte at købe ejendomme op i 1993, og jeg søger noget, der har historie. Jeg har tidligere købt en biograf og en kirke - spændende byggeri med mange facetter.

Per Jepsen

Annonce

Søger den gode historie

Investoren fra Vejle holder af det lidt skæve, der emmer af eventyr:

- Jeg begyndte at købe ejendomme op i 1993, og jeg søger noget, der har historie. Jeg har tidligere købt en biograf og en kirke - spændende byggeri med mange facetter. Forestil dig, hvordan det har set ud i Nørregade i 1548. Og sikke en stank, siger Per Jepsen med et smil.

Lejerne bliver boende under renoveringen, der kun kommer til at foregå på den udvendige side.

Per Jepsen har indkøbt 75 meter bindingsværk, der har ligget i depot i mange år, og så går arbejdet ellers i gang.

- Jeg gør det stille og roligt på timeløn og bruger i første omgang et par hundrede tusinde kroner på det. Jeg skal passe på, hvad jeg gør - og ikke tabe pusten.

Per Jepsen gør ikke noget ved taget, så længe han ikke har tilladelse til en tagterrasse, og han slår fast, at det ikke giver mening at bruge otte, 10 eller 12 millioner kroner på en totalrenovering.

Annonce

Blandt landets ældste

Horsens rummer en række af landets ældste beboelseshuse, og Nørregade 6 er ifølge Per Jepsen Danmarks syvende-ældste. Det er dog svært på skrift at få det fulde overblik over Danmarks gamle ejendomme.

Ifølge Horsens Museums hjemmeside måtte dele af bindingsværket udskiftes efter en brand i 1773, og de "er udført i bokskonstruktion med et løsholt med to dokker (de lodrette korte bjælker i bindingsværket) under og en over i hvert fag, hvilket er karakteristisk for 1700-tallets bindingsværk", som det lyder i beskrivelsen af Nørregade 6.

Gavlhusene nummer 4, 6 og 8 i Nørregade er blandt byens ældste verdslige - ikke-kirkelige - bygninger med rødder tilbage til 1500- og 1600-tallet. Bortset fra et par andre bygninger er de de eneste huse i byen med rødder i 1500-tallet, der stadig står, lyder det endvidere fra Horsens Museum.

Nørregade 6

Nørregade er en af Horsens ældste gader - mindst 900 år. Navnet stammer fra, at gaden var den nordligste af to hovedstrøg. Nørregade var sammen med Søndergade gennem århundreder Horsens mest betydende gader.

Facaden på Nørregade 6 er klassicistisk og muligvis sat på facaden efter branden i 1773.

Bygningen fortæller om typiske tendenser inden for købstadsbindingsværk i 1500- og 1700-tallet og stilhistorie sidst i 1700-tallet og er dermed nærmest en billedbog over ældre dansk (købstads)bygningshistorie igennem flere århundreder.

Huset har derfor på flere måder en meget høj arkitektonisk værdi.

Kilder: horsensmuseum.dk og horsensleksikon.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted

Nyt DM løb venter på Ib Kragh

Annonce