Annonce
Horsens

Bier, blomster og en duft af timian: Anlæg for de ældres sanser

Bierne var de første, der indviede en ny have på Gedvedhus. Foto: Morten Pape
Folk strømmede til, da der torsdag var snoreklip på Gedvedhus. Det blev fejret med pølser og harmonikamusik.

Gedved: Solen skinnede, og det gode vejr var formentlig medvirkende årsag til, at den nyanlagte sansehave ved Gedvedhus var fyldt med mennesker torsdag eftermiddag.

Anledningen var, at formand for velfærds- og sundhedsudvalget Ellen T. Schmidt (S) erklærede haven for officielt indviet.

Hun klippede den røde snor efter at have holdt tale, og derefter kunne folk gå rundt og tage den nyanlagte have i nærmere øjesyn.

Daglig leder af Gedvedhus, Henrik Brandt, viste rundt med et stort smil.

- Måske er det noget pjat at kalde det for en sansehave, for alle haver er vel sansehaver, funderede han.

Alligevel pegede han med tilfreds mine på en bænk, hvorunder der var plantet timian.

- Der er selvfølgelig gjort nogle overvejelser omkring, hvordan haven er blevet indrettet. Her på bænken er det tanken, at man skal kunne fornemme duften af timian, forklarede Henrik Brandt, der ligeledes glædede sig over, at der er plantet purløg langs stierne.

Vi synes, det er værd at fejre. Derfor er frivillige og pårørende foruden beboerne med ved indvielsen.

Henrik Brandt, daglig leder

Indrettet til kørestole

Haven er på omkring 600 kvadratmeter, og den er indrettet med mange detaljer.

- Der var fliser og græs på arealet, før vi gik i gang, forklarede Peter Lund fra firmaet Tolstrup Anlægsgartner, som har anlagt haven.

- Det har vi gjort i et samarbejde med projektleder Lise Kjer Brøgger fra Ejendomscenteret ved Horsens Kommune. Arbejdet har stået på i sammenlagt trekvart år. Vi har udført haven ud fra de tegninger, vi har fået fra landskabsarkitekterne, fortalte Peter Lund.

Haven er indrettet, så de 24 beboere kan komme rundt med deres kørestole og rollatorer.

- Vi er sammen med beboerne kommet med gode råd og ønsker til projektet. Vi ville f.eks. gerne have den her pavillon midt i haven, hvor man kan komme til at sidde i skyggen, sagde Henrik Brandt.

Sansehaven er en del af det redesign, som Gedvedhus efterhånden har gennemgået, siden bygningerne husede Gedved Kommunes rådhus før kommunesammenlægningen.

Gedvedhus fik fjernet den sidste fornemmelse af rådhus indvendigt for halvandet år siden.

Dengang blev Gedvedhus malet i stærke og udfordrende farver, og der blev indkøbt nye møbler.

Spisestuen fik også en omgang ved den lejlighed.

Nu er det så det udendørs areal, der har fået den store tur.

- Det synes vi, er værd at fejre. Derfor er frivillige og pårørende foruden beboerne med ved indvielsen, forklarede Henrik Brandt.

Ellen T. Schmidt gav i sin tale udtryk for, at hun glædede sig over detaljerne i haven.

- Mange af jer er kommer med gode ideer. Der er blevet tænkt på, at der ikke skal være alt for meget vedligeholdelse, og der er blevet lagt vægt på, at man kan sidde i tørvejr i pavillonen, sagde Ellen T. Schmidt.

Efter snoreklippet var der sang og harmonikamusik, og der var opstillet en pølsevogn til lejligheden - og her var der hurtigt kø.

Haven er indrettet med stier foruden stauder, vilde græsser, krydderurter, buske og frugttræer.

Tolstrup Anlægsgartner står for vedligeholdelsen i starten, indtil sansehaven er vokset til.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Leder: Tirsdag morgen går alting lidt hurtigere på hsfo.dk

Nye briller, ny frisure eller et slips, der matcher efterårets farver - de fleste af os trænger til at få vores "look", som det hedder på nydansk, forfrisket en gang imellem. Og det gælder såmænd også Horsens Folkeblads hjemmeside, www.hsfo.dk, som tusindvis af horsensianere - flere og flere - klikker ind på hver dag. Den tekniske stab, der designer hjemmesiden, har arbejdet længe og målrettet med en opdatering, og i morgen tidlig, tirsdag klokken 4, går det nye hsfo.dk så i luften. Helt synligt vil det være, at hjemmesiden har fået nyt design og nye skrifter - men opdateringen indeholder også en række tekniske forbedringer, som vil komme læserne til gavn. Først og fremmest er den nye hjemmeside endnu hurtigere med nyhederne end den nuværende. Nyhederne kommer hurtigere ud i verden, når vi på redaktionen trykker "offentliggør" - og hjemmesiden reagerer mere tjept, når du som læser klikker på artikler og/eller billeder. Det nye design gør det samtidig muligt for os at præsentere flere nyheder ad gangen, især for dem, der følger med på en pc. Den nye hjemmeside er naturligvis også tilpasset iPads og mobiltelefoner, men her sætter skærmstørrelsen en begrænsning for antallet af overskrifter. Det bliver nemmere at finde frem til dagens e-avis, hvor man kan bladre gennem siderne ligesom i den trykte avis. E-avisen får simpelthen en fast kasse på forsiden. Som noget nyt er det muligt at få en digital assistent - "hun" hedder Athena - til at læse nyhederne op. Det kan både være en fordel for dem, der måtte have svært ved at læse, og for dem, der for eksempel vil høre nyt, mens de kører bil. Endelig bliver det nemmere for læserne at udnytte og tilpasse vores nyhedsbreve, hvor man hver dag får en e-mail med de vigtigste overskrifter. Vi ved, at mange af jer, der læser den trykte avis, også følger med på nettet. Og vi håber og tror, at I vil synes godt om det nye hsfo.dk. Skulle der vise sig børnesygdomme - så tøv ikke med at kontakte redaktionen eller avisens Kundeservice. God fornøjelse i morgen klokken 4.

Odder

Digt, drama og dokumentar på Egmont Højskolen: Kunst kan lære unge at blive hørt

Annonce