Annonce
Udland

Bidens genrejsning af USA's økonomi: Køb amerikansk

Kevin Lamarque/Reuters
Politisk støtte til amerikanske producenter har fået vejgreb i amerikansk politik, vurderer Dansk Industri.

Demokraternes formodede præsidentkandidat, Joe Biden, ønsker at sparke gang i amerikansk økonomi ved at belønne produktion, innovation og udvikling i USA på bekostning af udenlandske leverandører.

Det skriver flere internationale nyhedsbureauer herunder AFP og Reuters.

Den økonomiske plan har fået navnet "Buy America"(Køb USA, red.) og vil blive præsenteret af Joe Biden selv ved en tale nær hans hjemby Scranton i delstaten Philadelphia.

Joe Biden bliver efter alt at dømme til november udfordrer til præsident Donald Trump, der vandt embedet efter en præsidentvalgkamp i 2016, hvor han blandt andet brugte sloganet "America First"(USA først, red.).

Bidens plan indeholder ifølge AFP en række initiativer, der skal sparke gang i den amerikanske økonomi gennem investeringer fra den føderale regering i Washington.

Et af dem er en investering på 400 milliarder dollar - svarende til 2657 milliarder kroner - til at fremme køb af produkter og services, der fremstilles i USA.

Derudover skal 300 milliarder dollar - svarende til 1993 milliarder kroner - investeres i forskning og udvikling i USA.

Dermed vil amerikanske producenter få støtte, som udenlandske konkurrenter ikke har.

Louis Funder, der er chef for den danske erhvervsorganisation Dansk Industris kontor i USA, ser derfor med bekymring på Bidens forslag.

- Han udpensler her, at han vil styrke og stramme de her buy american-klausuler (køb amerikansk-klausuler, red.), siger han.

- Det kan man ikke tolke som andet, end at hvis danske virksomheder vil lave forretning i USA, skal de til USA. Selvfølgelig kan man stadig eksportere, men man står som dansk virksomhed markant bedre, hvis man starter virksomhed eller produktion op i USA.

En opgørelse fra Danmarks Statistik viste torsdag, at USA har overhalet Tyskland som det land, danske virksomheder har eksporteret mest til målt over de seneste 12 måneder.

Modsat i Danmark vælger USA medlemmer af parlamentet, Kongressen, og regeringslederen, præsidenten, uafhængigt af hinanden.

Derfor vil det blive afgørende for præsidentkandidaternes løfter, hvem der vælges til Kongressen, uanset hvem der vinder præsidentvalget. Det er groft sagt Kongressen, der står for bevillinger og lovgivning.

Men ifølge Louis Funder er det sigende, at begge de to store partiers præsidentkandidater går til valg på at beskytte amerikanske producenter på bekostning af udenlandske.

- Man har gået med det håb, at hvis der kommer en ny præsident, ville der blive gjort lidt op med det her American First-perspektiv, der har været de seneste år, siger han.

- Det er alvorligt - forstået på den måde, at narrativet omkring America First har bidt sig fast hos både Republikanerne og Demokraterne.

- Det kommer til at være sådan, meget amerikansk politik bliver stykket sammen de næste fire år, uanset hvem der er præsident.

/ritzau/

Annonce
Horsens For abonnenter

Kommunen afviser dispensation: Autocentralen skal flytte dæklager på Vejlevej, men naboerne er ikke tilfredse

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Grusgrav bliver en realitet - nu kigger skuffet borgergruppe fremad

Hedensted For abonnenter

Fire Juelsminde-virksomheder vil bygge fælles solcelleanlæg ved Glud: Området skal også være rekreativt

Hedensted

Nej, man må ikke brænde sit skur af som sankthansbål: - Det er ikke en god idé

Sport

Kæmpesejr til Odder

Sport

HFS dømt til nedrykning fra danmarksserien

Leder For abonnenter

Horsens holder vejret, mens politikerne kæmper om E45

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Seneste plus

Erhverv

Danmarks vildeste legetøjsbutik: Kids Coolshop rykker ind på stort lejemål i Bytorv Horsens

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Sport

Hedensted rystede topholdet

Horsens For abonnenter

De sagde nej til at sende vasketøjet på vaskeri: Sådan klarer vi vasketøjet i dag

Odder

Læsernes dom: Host op med penge til legepladser

Annonce