Annonce
Odder

Bevægende ærligt: Demente fortalte om deres liv

Frank Bunde har haft diagnosen let demens siden sidste sommer. Han har valgt at tale åbent om sygdommen. Foto: Søren E. Alwan
Demensuger i Odder blev indledt med sammenkomst, hvor 10 demente selv satte ord på deres livssituation.

Odder: Med lidt held kan man finde nogle brikker, som kan lede en fremad det meste af tiden. Problemet opstår, når man ikke kan finde tilbage igen.

Der blev sagt mange kloge ord, da Odder Kommunes afdeling for Sundhed og Omsorg mandag havde inviteret til åbning af to uger med fokus på demens - og arrangørerne havde bedt en gruppe borgere med diagnosen lettere demens selv fortælle om deres liv.

Stedet var Pakhuset, og hvis man i forvejen ikke er helt skarp på at tale foran ca. 100 mennesker, må det have krævet ekstremt mod at gøre det - vel vidende, at man måske ville miste den røde tråd undervejs. Også selv om demenskoordinator Susan Kaagh under hele seancen stod klar til at lede på rette vej i forhold til det, borgerne havde skrevet ned på forhånd.

- Jeg gør det, fordi vi skal kere os om hinanden, og der kommer jo andre efter mig, lød det fra blandt andre Inger Hejlsvig, som med et glimt i øjet kunne fortælle om en telefon, der flytter sig om natten og om, hvor frustrerende det kan være at "hoppe ud", hvis man ikke hele tiden er opmærksom.

- Jeg er sårbar. Hvad er det, jeg har gang i? Sådan tænker jeg meget ofte, fortalte hun.

Hele gryden blev vendt, da jeg fik diagnosen, og det er jeg glad for. Det viste sig nemlig, at alle vores børn tog det i stiv arm.

Frank Bunde, borger med diagnosen lettere dement

Tal om det

Mens nogle af fortællerne kunne sætte ord på den ensomhed, man som dement af og til må blive ramt af, fornemmede man hos andre forvirring over ikke at kunne udtrykke sine følelser med ord. I den forbindelse var det meget rørende at se talernes ægtefæller eller børn sidde på tilhørerstolene og i den grad krydse fingre for, at der ville være hoved og hale i talen.

Det var der i Frank Bundes tale. Han har haft diagnosen siden sommeren 2019 og har efterfølgende fået at vide, at demensen kan have været på vej i 10 år.

- Det trøster mig på en eller anden måde. For hvis jeg har været lettere dement i så mange år, så kan man jo håbe på, at det kommer til at gå langsomt. Men jeg kan da godt mærke, at jeg ikke tænker så hurtigt som før i tiden, fortæller erhvervsmanden, der straks efter, han fik diagnosen - og sammen hustruen Bente Bunde - inviterede deres seks børn på middag og fortalte om hans sygsom.

- Det kan ikke hjælpe noget at gå og putte med sådan en diagnose. Hellere være åben og klar til at tale om fremtiden, sagde han og indrømmede, at han frygter for den dag, han ikke mere må køre bil.

Annonce

Et frirum

Ligesom de øvrige talere ved mandagens arrangement kommer Frank Bunde hver uge i Odder Kommunes torsdagklub for demente.

I starten ville han ikke, men i dag er han glad for, at hustruen Bente skubbede ham afsted.

- Jeg synes, det er godt at tale med andre med samme diagnose uden at skulle starte forfra hver gang. Desuden laver vi jo en masse hjernegymnastik. Og det skader da aldrig, siger han.

Det var netop folkene fra Odder Kommunes demensteam, der havde fået ideen til at bede deltagerne i torsdagklubben sætte ord på deres liv som demente. Deltagerne mødes hver torsdag på Ålykkecentret for at tale om, hvordan det er at leve med diagnosen.

- Ja, og så smutter jeg lige ned i fitnessrummet og træner lidt, fortalte Frank Bunde.

Demensugerne i Odder

I forbindelse med demensugerne holder plejecentrene i Odder åben plejebolig, hvor der blandt andet vil være mulighed for rundvisning.

Arrangementerne er gratis, og der er ingen tilmelding. Plejeboligerne holder åbent hus på følgende dage:

Tirsdag 14. januar klokken 16.30-18.30: Plejeboligerne Bronzealdervej 8.

Fredag 17. januar klokken 15-16: Skovbakkehjemmet, Holsteinsgade 57.

Torsdag 23. januar klokken 14-16: Stenslund, Stenslund 6.

Torsdag 16. januar kl. 17.15-18: Dans med Silas Holst: Arrangementet er gratis, og der er ingen tilmelding. Arrangeret af Odder Kommune - Sundhed og Omsorg. Foregår på Odder Gymnasium. Samme aften klokken 19-21 holder Silas Holst foredrag om mobningens mange ansigter. Billetter kan købes på www.odderbilletten.dk.

Tirsdag 21. januar klokken 19-21, Kulturkøkkenet, Vitavej 61 i Odder: Michèle Bellaiche - Om at være pårørende
Billetter kan købes på www.odderbilletten.dk.

Onsdag 22. januar klokken 13.30, Biffen, Rosensgade 10 i Odder: Biffen viser filmen vores livs ferie. Billetter kan købes på www.odderbilletten.dk.

Læs mere om de enkelte arrangementer på Odder.dk/demensuger

Der blev lyttet intenst til de bogerne, som fortalte om deres demens. Foto: Søren E. Alwan
Det var meget bevægende at høre demente selv sætte ord på, hvordan det er leve med diagnosen. Foto: Søren E. Alwan
Der lyttes. Foto: Søren E. Alwan
Demenskoordinator Susan Kaagh stod klar med en kopi af borgernes tale - hvis de nu skulle gå i stå. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Nyt underlag på Casa Arena? Horsens Kommune foreslår at fremtidssikre banen med hybridgræs

Annonce