Annonce
Østjylland

Bet for Fregatten Jylland: Skal betale 5,6 millioner kroner tilbage

Karin Buhl Slæggerup blev direktør på Fregatten Jylland i 2019. Nu skal hun finde ekstra penge. Foto: Axel Schütt
Arbejdsmarkedets Feriefond uddelte millioner til 30 museer, og alle troede, det var en foræring. Men virkeligheden var anderledes.

EBELTOFT: Fregatten Jylland har scoret en slem økonomisk bet. Selskabet bag fregatten skal betale 5,6 milioner kroner tilbage til Arbejdsmarkedets Feriefond.

Til gengæld kunne det have været langt værre.

Forhistorien er, at Arbejdsmarkedets Feriefond forærede 30 danske museer penge. Det var de feriepenge, som arbejdstagerne ikke havde hentet.

Museerne troede over én kam, at pengene var en foræring, men i 2014 meddelte Feriefonden, at nu skulle pengene betales tilbage. I mellemtiden har museernes organisationen, Foreningen af Danske Museer, forhandlet med Feriefonden.

Resultatet er, at nogle museer får deres gæld eftergivet, nogle skal betale 20 procent tilbage og nogle 10 procent.

Fregatten Jylland skal betale 10 procent tilbage af et beløb på 56,4 millioner kroner.

- Det er ikke behageligt for os, men alternativet - at vi skulle betale det hele - havde været værre. Vi har ikke haft mulighed for at lægge penge til side, så de skal tages af de kommende års drift, siger økonomiansvarlig på fregatten, Marianne Stahl Rasmussen.

Annonce

Sådan går det

  • Blandt andet handicap- og kulturinstitutioner har optaget lån i Arbejdsmarkedets Feriefond til samlet omkring 800 millioner kroner.
  • De opfattede det som donationer, men det viste sig, at de skulle betale tilbage.

  • Omkring 710 millioner kroner bliver afskrevet.
  • Hver tredje låntager får afskrevet lånet fuldt ud. Resten får afskrevet deres lån med henholdsvis 90 procent og 80 procent.


Betales over 25 år

De 5,6 milioner kroner bliver lavet til et 25-årigt lån, så det svarer til 224.000 kroner, der vil belaste fregattens drift de næste 25 år. Hertil kommer to procent i rente.

- I første omgang ville Feriefonden have alle pengene tilbage med 11 millioner kroner i 2026 og resten i 2028, så vi får trods alt en længere frist og et mindre beløb. Men som det ser ud lige nu, skal vi finde pengene ud af ingenting, siger Marianne Stahl Rasmussen.

Fregatten Jylland har en årlig omsætning på omkring 17 millioner kroner.

Siden 2008 er fregattens besøgstal faldet med cirka 10 procent om året fra 151.000 gæster til 67.000 i 2019.

- Men vi kan glæde os over, at tallet ikke faldt i 2019 i forhold til 2018, så det ser ud til at vi har fået besøget stabiliseret, og der sker og er sket så mange nye ting på fregatten, at gæster, der har været her før, også får nye oplevelser, og vi har meget i gang, siger Marianne Stahl Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Bygholm Sø klarede weekendens store mængder regn: Vi har været meget spændte

Annonce