Annonce
Læserbrev

Bestyrelsesformand i replik om skulpturkritik: Det sete afhænger jo af øjnene, der ser

I modsætning til rigtig mange andre børn og voksne ser de to lokale kunstorakler kun død og elendighed og har slet ikke øje for skønheden i bronzeskulpturerne. Men som de fleste gode kunstværker kan de opfattes på flere måder.
Annonce

Læserbrev: Det sete afhænger jo som bekendt af øjnene, der ser. Det gælder også - og måske ikke mindst - kunstværker.

Gennem de seneste 15 år har Horsens Folkeblads Fond finansieret tre bronzeskulpturer, som fonden har fået Horsens Kommunes tilladelse til at stille op på byens strøg.

Det har været til stor glæde for mange horsensianere og ikke mindst turister. Michael Kviums "Double Blind" og Christian Lemmerz’ "Madonna (Darfur)" og "Hyæne" med baby i en slynge er yndede motiver for tusinder af turistfotos og selfies og klappeobjekter for masser af småbørn.

I forbindelse med en omstrukturering af kunstsamlingen i Horsens Folkeblads hus på Søndergade har Jysk Fynske Medier erhvervet Christian Lemmerz’ skulptur "Adam", som de rette instanser i Horsens Kommune har sagt ja til at få stillet op i forbindelse med de øvrige tre skulpturer som endnu et lille skridt i kommunens plan om at skabe en skulpturalle med værker af internationalt anerkendte kunstnere fra banegården til havnen.

Kunstfotografen Bent Riis (Horsens Folkeblad mandag 8. juni) og billedkunstneren Gorm Flagstad (Horsens Folkeblad tirsdag 9. juni) reagerer, som de plejer.

"Folkemords Alle" (Riis) og "Dødens Boulevard" (Flagstad) tordner de to pavlovske kunsthunde med kedsommelig forudsigelighed.

I modsætning til rigtig mange andre børn og voksne ser de to lokale kunstorakler kun død og elendighed og har slet ikke øje for skønheden i bronzeskulpturerne. Men som de fleste gode kunstværker kan de opfattes på flere måder. Det er smukke skulpturer, udført af to af Danmarks dygtigste og mest anerkendte, nulevende kunstnere.

Kviums lille dreng med den gule hat kigger på et kranium, men kraniet kan på grund af den høje sokkel kun ses af børn over en vis højde, som de først når i en alder, hvor de for længst er holdt op med et betragte et kranium som noget uhyggeligt. ("Sejt" er det ord, der oftest høres af børn, der bliver løftet op på skulpturen af deres forældre). Og antallet af halve øl og cigaretter og kvarte pizzaer, som drengen gennem årene har fået af unge på vej hjem fra bytur, vidner heller ikke om gru og elendighed.

At den smukke Madonna med det sovende barn i skødet eller hyænen, der bærer en baby i en slynge i sikkerhed, kun giver Riis og Flagstad associationer i retning af død og folkemord må de selv tumle med, og at "Adam" bl.a. som symbol på den lidende Kristus skulle være mere rædselsvækkende end samme Kristus på korset i de nærliggende kirker, har jeg svært ved at se.

Ja, skulpturerne kan også tolkes på andre måder. Men det sete afhænger jo af øjnene, der ser.

Sven Grønborg. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Løvbjerg-købmand: Mundbind vil gøre hverdagen mere tryg for personalet og kunderne

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Horsens

Det mener læserne: Øgede krav om mundbind vækker både glæde og vrede

Annonce