Annonce
Horsens

Beslutning om ny affaldsordning er udsat igen: Horsens Kommune har søgt dispensation

I dag har en-familieshuse i Horsens Kommune to skraldespande. Det er endnu uklart, om man fremover skal have tre spande stående, når en ny affaldsordning skal implementeres. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Horsens Kommune vil gerne have lov til at vente til 2023 med at indføre en ny affaldsordning. Samtidig har politikerne i plan- og miljøudvalget stillet en række spørgsmål til forvaltningen i sagen.

Horsens: Horsensianerne må væbne sig med yderligere tålmodighed, når det kommer til en endelig udmelding om, hvordan man i fremtiden skal sortere sit affald derhjemme.

Regeringen har med en ny handlingsplan for affaldssortering besluttet, at danskerne bl.a. skal til at sortere i 10 forskellige typer affald derhjemme, og det er nu op til de lokale politikere at beslutte, hvordan det rent praktisk skal gøres.

Punktet var på dagsordenen, da politikerne i plan- og miljøudvalget holdt møde midt i marts. Dengang blev det udsat, fordi politikerne havde rigtig mange spørgsmål til forvaltningen om både økonomi og praktik i den ordning, forvaltningen foreslog. Politikerne var derfor enige om at udsætte beslutningen - og give forvaltningen tid til at svare på de mange spørgsmål.

Annonce


Der sker i øjeblikket en stor udvikling på området omkring affaldssortering, så vi holder godt øje med, hvad der sker i markedet.

Charlotte Lyrskov, teknisk direktør Horsens Kommune


Forleden var sagen så på udvalgets dagsorden igen - men heller ikke denne gang var politikerne klar til at nikke ja til forvaltningens bud, der bl.a. betyder, at der skal indkøbes tre nye affaldsspande til hvert en-familieshus, og at der skal tilføres ekstra beholdere ved de nedgravede affaldsstationer.

Udvalgsformand Martin Ravn (V) fortæller, at politikerne udsatte punktet, fordi der stadig er spørgsmål, de ikke har fået svar på.

- Det er vigtigt, at vi træffer den rigtige beslutning om at indføre den affaldsordning, der er både bedst og biligst. Derfor er der en række helt centrale spørgsmål, som vi skal have svar på, før vi træffer afgørelsen, siger Martin Ravn.

Han peger på, at Venstre bl.a. meget gerne vil have belyst, om det er muligt med en ordning, hvor en-familieshusene kan nøjes med to skraldespande som i dag.

- Mange har brugt rigtig meget energi på f.eks. at lave skjulere og mure til de to spande, de har i dag, og det vil kræve store ændringer hos den enkelte husstand, hvis der skal være plads til tre spande, siger Martin Ravn.

Har søgt dispensation

Teknisk direktør Charlotte Lyrskov bekræfter, at forvaltningen er i fuld gang med at besvare spørgsmålene fra politikerne.

- Vi har fået en god bunke spørgsmål fra flere partier, og vi skal selvfølgelig have kigget på dem. Det er vi i gang med, siger hun.

Ifølge planen fra regeringen skal kommunerne have implementeret den nye affaldssortering fra 1. juli 2021. Det kommer ikke til at ske i Horsens, konstaterer Charlotte Lyrskov, der oplyser, at Horsens Kommune - i øvrigt sammen med en række andre kommuner landet over - har søgt om dispensation, så man kan vente med at udrulle ordningen.

- I øjeblikket arbejder vi med en plan om, at en ny ordning kan implementeres i 2023, fortæller hun, der også oplyser, at kommunen stadig venter på svar på ansøgningen om dispensation.

Samtidig holder man godt øje med, hvad der sker på området.

- Der sker i øjeblikket en stor udvikling på området omkring affaldssortering, så vi holder godt øje med, hvad der sker i markedet - og om det måske kan hjælpe os med at få sat en ordning sammen, der er rigtig god. Det handler bl.a. om de anlæg, der skal håndtere sorteringen, siger hun, der påpeger, at kommunen også stadig mangler svar på centrale spørgsmål fra regeringen i sagen.

- Vi mangler bl.a. en udmelding om, hvad der skal ske med tekstiler - om det er noget, der skal sorteres ude ved den enkelte husstand, siger Charlotte Lyrskov.

Hvis Horsens Kommune får lov til at vente med at implementere affaldsordningen, vil den blive indfaset i løbet af 2023. Det er også den tidsplan bl.a. Odder, Skanderborg, Aarhus, Syddjurs, Norddjurs og Favrskov kommuner planlægger efter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Megascope: Vi holder åbent, til vi får et påbud om at lukke

Horsens

Se videoen: Borgmester om nedlukning - Jeg er ærgerlig og ked af det

Horsens

Få overblikket: Disse skoler og institutioner i Sønderbro Sogn kan blive ramt af nedlukningen

Horsens

Se kortet: Så mange skal være smittede, før dit sogn lukker ned

Annonce