Annonce
Læserbrev

'Beringsøen' er en misrøgtet kunstgave - flyt den til Vitus Bering Parken

Flytningen af skulpturen vil koste skatteborgerne i Horsens ca. 700.000 kr. Men hvorfor gøre noget halvt, når man kan få kunstværket flyttet til Vitus Bering Parken? Og det vil således åbne muligheden for at nytænke indretningen af Torvet.

Læserbrev: Den danske billedhugger Kirsten Ortwed er bestemt ikke ukendt for alle, som færdes i Horsens midtby, thi på Torvet er der et værk af kunstneren med titlen "Beringsøen" - nok det mest omtalte kunstværk, som byen til dato har erhvervet.

Det er nu på tale at flytte skulpturen til en anden placering på Torvet i forbindelse med en forestående renovering af området.

"Beringsøen" blev i 2002 skænket af Inge og Asker Larsens Fond til støtte af almennyttige formål. En flot gestus, som Horsens Kommune desværre aldrig har værdsat.

Der har i de forløbne år været tale om en misrøgtet kunstgave til byen.

Årsagen hertil kan være mange, men måske har der ikke været et eneste byrådsmedlem, siden gaven blev givet, som reelt har været interesseret i kunst. I hvert fald er der noget, der tyder herpå.

Hertil kommer at fremme af den visuelle kunst ikke ligefrem er det, der er i højsædet i Horsens.

Skaberen af skulpturen er i øvrigt ikke en hvem som helst. Kirsten Ortwed er en dansk billedhugger, som er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi, hvor hun studerede fra 1972 til 1975. Hun har i tidens løb modtaget mange priser.

Som det fremgår af "Beringsøen" arbejder kunstneren med skulpturens formelle og materialemæssige problematikker.

Om der er tale om et unikt mesterværk, må være op til den enkelte beskuer at forholde sig til. Skulpturen har et stramt, minimalistisk look, som gør den fascinerende.

Efter min opfattelse har placeringen af "Beringsøen" på Torvet været en fundamental fejlplacering.

"Beringsøen" hører naturligvis hjemme i sit rette miljø i Vitus Bering Parken. Den bør nu blive placeret dér, hvor det forhenværende bibliotek lå.

Flytningen af skulpturen vil koste skatteborgerne i Horsens ca. 700.000 kr. Men hvorfor gøre noget halvt, når man kan få kunstværket flyttet til Vitus Bering Parken? Og det vil således åbne muligheden for at nytænke indretningen af Torvet.

Jeg håber, at Horsens Byråd vil besinde sig og træffe den eneste rigtige beslutning, som er at placere kunstværket i Vitus Bering Parken.

Alt andet vil være omsonst.

Gorm Flagstad. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Læserbrev

5G er 'den mest stupide idé i verdenshistorien': Skal vores børn have en fremtid?

Læserbrev: Fredag 20. september kl. 19-22 er der borgermøde om 5G på Vejle Bibliotek med pensioneret professor Olle Johansson fra Sverige, biolog, miljøvejleder og lærer Pernille Schriver samt it-specialist Henrik Eiriksson. I det seneste nyhedsbrev fra 5G Space Appellen fortælles der om en lang række borgere i Schweiz og Canada, der oplever alvorlige symptomer præcist sammenfaldende med aktiveringen af 5G i området. En 29-årig mand beskriver det som at være "i en mikrobølgeovn", mens en kvinde betegner Vancouver som værende blevet "radioaktiv". Symptomerne omfatter også søvnsløshed, brystsmerter, tinnitus eller andre høje, indre lyde m.m. Nyhedsbrevet fortæller også om forskning og skræmmende observationer vedrørende fugle og insekter. Vi ved vel efterhånden alle, hvor alvorligt det står til - nok de færreste er klar over, at meget peger på det trådløse som primær årsag. Men hvorfor? Hvorfor hører vi ikke om alt dette i medierne? Mens en ekspert på emnet som professor emeritus i biokemi Martin Pall på den ene side kalder 5G for "den mest stupide idé i verdenshistorien", så lader sandhed og fakta til at være blevet en by i Rusland for ikke mindst Danmarks Radio. Kunne det spille ind, at DR p.t. tester 5G sammen med TDC? Kunne sandheden gå hen og kompromittere et eventuelt forspring på et teknologisk 5G-fodfæste i de allerede udfordrede medietider? Fornyelse ér godt nok tiltrængt, for det jo nærmest støver, når man tænder for DR, men hvad er prisen? Kunne det også spille ind, at Detektors "strålingsjournalist", Ida Elmdal Thagesen, er som snydt ud af næsen på underdirektør i Dansk Industri Peter Thagesen? Forud for Detektors "faktatjek" af 5G tidligere i år havde daværende folketingsmedlem for Alternativet Julius Grantzau givet Ida en lang liste med førende forskere og eksperter, hun kunne kontakte. Men ikke en eneste kom til orde - ud fra DR's "redaktionelle frihed", var svaret senere. Til gengæld kunne "alle dem", Ida havde talt med - herunder industriens private interesseorganisation ICNIRP - forsikre om, at der bare slet ikke er noget at bekymre sig om med 5G, som hun sad og pludrede. Og ja, jeg skrev pludrede. DR's "redaktionelle frihed" er gået for vidt, men verden ligger, som vi har redt på grund af en kollektiv laissez faire, hvor 5G kan blive den ultimative udfordring. Jeg gad vide, hvornår de mange tavse stemmer kan eller tør istemme frit? Hvor meget vores børns fremtid er værd? Borgermødet vil vise det.

Horsens

Endnu et mislykket forsøg: Tre upålidelige pile udsætter behandling af syg vildhest

Annonce