Annonce
Horsens

Bente var isoleret i to måneder: Mandag spiste hun frokost med veninder og drak øl med værtshus-vennerne

75-årige Bente Kolling har holdt sig isoleret i to måneder, så mandag nød hun i den grad at drikke øl i andres selskab på Den Gyldne Hest i Thonbogade. Her får hun en øl og en snak med Marie Christiansen, der havde fri mandag, men andre dage sørger for betjeningen bag baren. Foto: Morten Pape
Efter flere måneders nedlukning er det igen muligt at gå på cafe, restaurant og værtshus flere steder i Horsens. Det fik flere til at sætte venner og familie stævne til frokost, og andre nød, at de igen kunne drikke øl i andres selskab.

Horsens: Mandag var en særlig dag for 75-årige Bente Kolling.

Først spiste hun frokost med to veninder på Kystens Perle. Efterfølgende blev frokosten skyllet ned med en øl på værtshuset Spinderokken, og slutteligt var der glædeligt gensyn med venner og godtfolk på værtshuset Den Gyldne Hest. Alt sammen noget, der ikke har ladet sig gøre de seneste måneder, og derfor var smilet stort mandag, da der endelig var grønt lys fra myndighederne til at frekventere værtshuse, cafeer og restauranter.

- Jeg har faktisk været muret inde i to måneder, fortæller Bente Kolling.

På baggrund af alderen og et sæt ikke helt friske lunger valgte hun selv isolationen for at skærme sig for coronaens virus-spredning.

- Jeg bestilte en madordning, som hver dag blev leveret på min dørmåtte, så jeg bare skulle åbne døren og tage den ind. Så jeg har bare været ude at købe lidt franskbrød engang imellem, beretter hun.

Den 75-årige horsensianer har talt meget i telefon i corona-tiden, og hun har ikke kedet sig, men hun har absolut savnet selskab med andre mennesker - ikke mindst når det kommer til at drikke en øl i godt selskab.

- Jeg er ølentusiast, men det er altså ikke det samme at drikke en øl alene.

- Det her er sat.., nej sørme dejligt, siger hun, inden hun rækker sit ølglas tværs over bordet til en skål med tjeneren Marie Christiansen, som har fri denne mandag, men selvfølgelig skulle ned og lure stemningen.

Annonce

Jeg har faktisk været muret inde i to måneder.

Bente Kolling

Ordensmagten var forbi

Stemningen virker god, glad og gemytlig, da Horsens Folkeblad er forbi mandag eftermiddag, og det har den været hele dagen, beretter indehaver Lars Olesen.

- Folk er som køer, der lige er kommet på græs. Det er sådan, jeg bedst kan beskrive det, siger værtshusejeren, som også selv har det helt store smil på efter otte uger med tomgang og ikke mindst uvished.

Hán åbnede dørene allerede 9.30, og hele dagen har der været tæt på fuldt hus med de 20 tilladte gæster. Et par stykker har været der hele dagen, men hovedsageligt har klientellet løbende udskiftet sig, og selv ordensmagten har været forbi for at sikre sig, at alt foregår efter de retningslinjer, myndighederne har stukket ud.

- Vi gør alt, hvad vi kan, og selvom man godt kan grine lidt af noget af det, er det er jo i alles interesse. Det smittetryk skal satme ikke stige igen, fastslår Lars Olesen, mens en af stamkunderne er rundt ved alle borde for gavmildt at uddele et par pift af håndspritten.

Ringede til morfar med det samme

Ikke langt derfra, på den anden side af Thonbogade, spiser en familie frokost hos Spisekammeret.

- Det gør vi tit, afslører Amanda på syv år og Emma på 10 år, som er i selskab med mor, Lone Jensen, og morfar, Lennart Davidsen.

Det har naturligvis ikke gjort sig gældende i corona-tiden, og derfor var glæden stor, ikke mindst hos pigerne, da de for en uges tid siden fik nys om den planlagte genåbning.

- Vi ringede til morfar med det samme, fortæller Amanda.

Der skulle ikke megen overtalelse til, før der var bestilt bord til familien.

- Det er altid dejligt at mødes på denne måde, og det er virkelig rart, at vi nu kan gøre det igen, fastslår Lennart Davidsen.

- Det er dejligt at nærme sig det normale igen, konstaterer Lone Jensen.

Emma Jensen (t.v.) og lillesøster Amanda Jensen var på Spisekammeret for at frokost i selskab med morfar Lennart Davidsen og mor, Lene Jesen. Familien betegner sig som stamgæster hos Spisekammeret, så de har med længel ventet på, at det igen var muligt at nyde en frokost på det lille spisested i Thonbogade. Foto: Morten Pape

Manglende borde og menukort

Selvom meget mandag syntes at være normaliseret hos byens spisesteder og beverdinger, var det ikke alt, der var helt som før coronaen.

- Vi har fjernet cirka hvert andet bord, fortæller tjeneren på Corfitz i Søndergade.

Menukort er der heller ingen af.

- Vi har QR-koder på bordene. Hvis man scanner dem, får man menukortet frem på sin egen telefon, fortæller tjeneren, som dog er klar med en stak trykte engangs-menuer til dem, der eventuelt ikke måtte have mulighed for at scanne sig frem til det.

- Folk har virkelig taget godt imod det hele, tilføjer tjeneren, som sammen med kollegerne ikke bare har travlt med at betjene gæster ude og inde, men også med jævnlig afspritning af borde, diske, døre og håndtag.

På Corfitz er det muligt at se på menuen uden at få menukort i hænderne. Når en QR-kode fra bodet scannes, popper menuen op på skærmen på kundens egen mobiltelefon. Foto: Morten Pape

Lækkert vejr de næste dage

Sarah Shadow og hendes veninder Hamdrin og Nasrin Abdullah lagde også vejen forbi Corfitz mandag eftermiddag, men da cafeen på det tidspunkt var ved at være godt fyldt op, fandt de i stedet vej til Mackies i Graven.

Her mødte avisen de tre unge kvinder, da de netop havde fået serveret frokosten.

- Det er virkelig dejligt, at man kan komme ud nu, frem for at kukkelure derhjemme, siger Sarah Shadow.

- Og det bliver især rart de næste dage, hvor vejret bliver lækkert, så vi kan nyde alt det nye, der er renoveret i Søndergade ved for eksempel Corfitz og Jørgensens, tilføjer Hamdrin Abdullah.

Hamdrin Abdullah (t.v.) var sammen med søsteren Nasrin Abdullah (i midten) og veninden Sarah Shadow på Mackies i Graven, hvor de fik en sen frokost. Foto: Morten Pape
Mor og datter, Heidi Nielsen og Cecilie Bjerregaard Holmboe, var enige om, at de skulle ud at spise frokost sammen denne mandag, bare fordi de endelig kunne. Frokosten klarede de på Corfitz med god afstand til andre gæster, og de nød oplevelsen ekstra meget ovenpå måneders nedlukning og restriktioner, fortalte de. Foto: Morten Pape
Den Gyldne Hest må i øjeblikket huse 20 gæster, hvis de sidder ned. Færre, hvis de står. Så de har bare at sidde ned, siger indehaver Lars Olesen, der ligesom gæsterne glædede sig over, at baren igen er åben. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

Annonce