Annonce
forside

Bente træner mini-grise med stor succes: - Jeg er autodidakt grisetræner

Bente Ida Jensen er i gang med at træne med Lille Gris. Øvelsen her går ud op at spille ringspil. Foto: Peter Hald
Bente Ida Jensen fra Nørre Snede har lært en flok grise at optræde med kunster. Nogle af dem kan endda spille ringspil.

Nr. Snede: Grise kan være meget andet end spisedyr. Det er en velkendt sag, at grise er intelligente og kvikke dyr, der kan lære mange ting. Og det er Bente Ida Jensen fra Nørre Snede blevet fascineret af, fortæller hun til Horsens Folkeblad.

Hun bor på bostedet Huset Scheving i Nørre Snede, og i husets have er der en indhegning med fem mini-grise, som Bente Ida Jensen har trænet ihærdigt.

To af de små grise er blevet særligt dygtige - det er Manse og Lille Gris, der har lært flere forskellige tricks. Blandt andet kan de finde ud af at spille ringspil. De tager simpelthen spillets ringe i munden og placerer ringene omhyggeligt på stavene. Belønningen er godbidder.

- Jeg er autodidakt grisetræner - jeg har ikke gået på kursus eller lignende, men jeg har selv fundet ud af det, fortæller Bente Ida Jensen.

- Grisene var her allerede, da jeg flyttede ind for godt to år siden, men jeg har brugt meget tid på at tæmme dem. Jeg var i forvejen vant til dyr - jeg er vokset op på landet, og da jeg var barn, trænede jeg vores hund, fortæller 40-årige Bente Ida Jensen, der stammer fra Kølkær.

Lille Gris har styr på ringspillet. Den placerer hver gang ringene på den midterste stav. Foto: Peter Hald

Ivrige Lille Gris

Avisen var for nylig på besøg for at se grisene optræde. Og ganske rigtigt - de kunne en hel del.

Lille Gris var den ivrigste. Efter lidt tøven bevægede Lille Gris sig ud af sit hus og fik i gang med en lille optræden. Ved hjælp af en "klikker", forskellige kommandoer og en pose med æblestykker fik Bente Ida Jensen Lille Gris sat i arbejde med at spille ringspil. Tydeligvis havde den prøvet det før. Hver gang fik den lille gris placeret en ring nøjagtigt i midten af ringspillet - og endda kunne den lægge flere ringe ovenpå hinanden. Det var bestemt ikke tilfældigt.

- Lille Gris er den dygtigste af de fem grise, vi har - men Manse kan også en hel del, fortæller Bente Ida Jensen.

De tre andre grise i flokken, Jumper, Spidsnæse og Krøltop, er også kvikke dyr. Grisen Spidsnæse kan skubbe dominobrikker, og dens artsfælle Jumper kan - som navnet antyder - springe, selv om den er noget buttet.

Grisene har deres egen vilje og hver deres personlighed, og de kan godt være stædige. Men de synes tydeligvis, at det er sjovt at udføre kunster.

Blog på Facebook

Bente Ida Jensen tager ikke ud og optræder med grisene, men hun har en blog på Facebook kaldet "Manse og lille gris elsker tricks", og den har fået en hel del følgere.

- Grisene er herlige dyr, men man skal selvfølgelig have respekt for dem. De er ret fredelige, men det er følsomme dyr. De kan godt blive sure, og man skal ikke presse dem, understreger hun.

Hun holder meget af de fem små grise hos Huset Scheving, og det er klart, at netop disse grise aldrig skal slagtes og serveres.

- Men jeg må indrømme, at jeg stadig spiser svinekød. Måske er det ikke helt rigtigt af mig, men jeg holder for meget af kød til at blive vegetar, fortæller Bente Ida Jensen.

Det tager tid at træne grise. Det er følsomme dyr, og man skal ikke presse dem, understreger Bente Ida Jensen. Foto: Peter Hald
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

5G er 'den mest stupide idé i verdenshistorien': Skal vores børn have en fremtid?

Læserbrev: Fredag 20. september kl. 19-22 er der borgermøde om 5G på Vejle Bibliotek med pensioneret professor Olle Johansson fra Sverige, biolog, miljøvejleder og lærer Pernille Schriver samt it-specialist Henrik Eiriksson. I det seneste nyhedsbrev fra 5G Space Appellen fortælles der om en lang række borgere i Schweiz og Canada, der oplever alvorlige symptomer præcist sammenfaldende med aktiveringen af 5G i området. En 29-årig mand beskriver det som at være "i en mikrobølgeovn", mens en kvinde betegner Vancouver som værende blevet "radioaktiv". Symptomerne omfatter også søvnsløshed, brystsmerter, tinnitus eller andre høje, indre lyde m.m. Nyhedsbrevet fortæller også om forskning og skræmmende observationer vedrørende fugle og insekter. Vi ved vel efterhånden alle, hvor alvorligt det står til - nok de færreste er klar over, at meget peger på det trådløse som primær årsag. Men hvorfor? Hvorfor hører vi ikke om alt dette i medierne? Mens en ekspert på emnet som professor emeritus i biokemi Martin Pall på den ene side kalder 5G for "den mest stupide idé i verdenshistorien", så lader sandhed og fakta til at være blevet en by i Rusland for ikke mindst Danmarks Radio. Kunne det spille ind, at DR p.t. tester 5G sammen med TDC? Kunne sandheden gå hen og kompromittere et eventuelt forspring på et teknologisk 5G-fodfæste i de allerede udfordrede medietider? Fornyelse ér godt nok tiltrængt, for det jo nærmest støver, når man tænder for DR, men hvad er prisen? Kunne det også spille ind, at Detektors "strålingsjournalist", Ida Elmdal Thagesen, er som snydt ud af næsen på underdirektør i Dansk Industri Peter Thagesen? Forud for Detektors "faktatjek" af 5G tidligere i år havde daværende folketingsmedlem for Alternativet Julius Grantzau givet Ida en lang liste med førende forskere og eksperter, hun kunne kontakte. Men ikke en eneste kom til orde - ud fra DR's "redaktionelle frihed", var svaret senere. Til gengæld kunne "alle dem", Ida havde talt med - herunder industriens private interesseorganisation ICNIRP - forsikre om, at der bare slet ikke er noget at bekymre sig om med 5G, som hun sad og pludrede. Og ja, jeg skrev pludrede. DR's "redaktionelle frihed" er gået for vidt, men verden ligger, som vi har redt på grund af en kollektiv laissez faire, hvor 5G kan blive den ultimative udfordring. Jeg gad vide, hvornår de mange tavse stemmer kan eller tør istemme frit? Hvor meget vores børns fremtid er værd? Borgermødet vil vise det.

Horsens

Endnu et mislykket forsøg: Tre upålidelige pile udsætter behandling af syg vildhest

Annonce