Annonce
Kultur

Bente har manglet en biograf i Juelsminde: Nu er hun og biblioteket klar med hemmelige film

- Jeg sætter pris på gode film, men jeg må indrømme, at fjernsynet er meget forringet. Det er sådan noget skidt, de sender. Amerikansk pladder. Jeg tror, der kommer lidt mere bid i de film, der bliver vist på biblioteket. Det er i hvert fald mit håb, siger Bente Balle. Foto: Morten Pape
Juelsminde Bibliotek begynder at vise ”hemmelige film”. Det sker på opfordring af Juelsminde-borgeren Bente Balle og i samarbejde med hende.
Annonce

Juelsminde: Juelsminde har masser af ting at byde på, men biograffilm er ikke en af dem.

Det er ærgerligt, mener en af byens filminteresserede beboere, Bente Balle.

Hun har gjort noget ved sagen, og det er der kommet et nyt kulturelt tilbud ud af.

Fem søndage hen over februar og marts stiller Juelsminde Bibliotek 50 stole frem, spænder et lærred ud og skyder en spillefilm op på det.

Visningerne har af rettighedsmæssige grunde fået titlen ”hemmelige film”.

- Vi kalder det hemmelige film, fordi de ikke må annonceres digitalt. I stedet for kommer der et opslag op på biblioteket 14 dage før. Man må nemlig gerne fortælle om den kommende film, så der kan gå en kastevind rundt om det, siger Bente Balle.

Der er flere regler for visning af spillefilm på et bibliotek.

- Det skal være gratis, men vi kan kun være 50 til hver film. Det er synd, hvis der kommer 100, så for at sikre sig mod det, så booker man bare en plads på biblioteket eller hjemmesiden, fortæller Bente Balle.

Det er træls at ligge og køre til Horsens eller Vejle. Jeg tror, at rigtig mange mennesker ikke kommer i biografen, fordi de skal køre de der 25 km hver vej.

Bente Balle

Annonce

Blev dybt misundelig

Den pensionerede folkeskolelærer hørte om konceptet fra en veninde på Sjælland.

- Det var en stor succes. Jeg blev dybt misundelig og kontaktede hendes bibliotek for at høre mere. Jeg fik at vide, at det krævede en licens, så jeg ringede videre for at høre, hvad sådan en kostede, fortæller Bente Balle.

Beløbet var til at gabe over, så hun fortsatte sin færd.

Hun tog kontakt til udvalgsformand for Fritid og Fællesskab, Liselotte Hillestrøm (S), som gav bolden videre til den kommunale bibliotekschef.

Bente Balle blev indkaldt til et møde. Hendes idé blev vel modtaget.

Biblioteket havde i forvejen succes med visninger af naturvidenskabelige foredrag direkte fra Aarhus Universitet og gik med på også at vise hemmelige film.

En bibliotekar udvælger filmene.

- Det er bestemte filmselskaber, der er licens til. Så det er ikke enhver film, man kan få. Det er ikke de nyeste, men det er dog nyere film og masser af dem, siger Bente Balle.

Annonce

Film uden indlagt køretur

Hun håber, at det bliver til stor glæde for lokale, der ligesom hende selv gerne vil se en film i fællesskab med andre uden at skulle ud på en længere køretur.

- Det er træls at ligge og køre til Horsens eller Vejle. Jeg tror, at rigtig mange mennesker ikke kommer i biografen, fordi de skal køre de der 25 km hver vej, siger Bente Balle.

Hun synes, at der i fjernsynet sendes alt for meget amerikansk pladder, og hun tror ikke, at streamingtjenesterne, der gør det nemt at afspille blockbustere såvel som mindre kendte film hjemme i stuen, er noget, som alle benytter.

- Det er et ret nyt fænomen. Og man siger jo, at film skal ses i biografen og ses sammen. Jeg håber, der bliver noget socialt i at gå til hemmelige film. At det bliver noget, man kan glæde sig til, siger Bente Balle.

"Hemmelige film" kører til og med søndag 29. marts i denne omgang.

- Jeg regner med, at det slutter, når folk begynder at gå ud og nyde naturen og haven, og så kan vi starte igen midt i september, siger Bente Balle.

Hemmelig film

  • "Hemmelige film" dækker over, at en filmtitel først offentliggøres 14 dage før visningsdagen.
  • Titlen vil fremgå af plakater på Juelsminde Bibliotek.
  • Denne sæsons film vises klokken 16 på følgende søndage: 2. februar, 16. februar, 1. marts, 15. marts og 29. marts.
  • Det er gratis at deltage. Book din billet på biblioteket eller bibliotekets hjemmeside.
Juelsminde Bibliotek viser i forvejen naturvidenskabelige foredrag fra Arhus Universitet, så biblioteket har grejet til at vise spillefilm. Lærredet kommer op i børnebiblioteket, hvor det er nemt at skabe den fornødne gulvplads. Foto: Morten Pape
Fem søndage med hemmelige film på Juelsminde Bibliotek. Den første er islandsk og anmelderrost. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce