Annonce
Livsstil

Bent udfordrer tyngdekraft og sygdom på NASA-udviklet løbebånd: - Jeg har fået min livsglæde tilbage

57-årige Bent Kristensen fra Rækker Mølle er ramt af en ledsygdom, der gør det meget svært at bevæge sig. Takket være et særligt løbebånd har han alligevel formået at holde sig i gang.

I år 2000 faldt Bent Kristensens ben sammen under ham. Han havde netop afsluttet et kundemøde og var på vej tilbage til bilen. Men benene ville ikke det samme som ham.

På det tidspunkt havde han døjet med smerter i kroppen over en længere periode. Men han havde travlt med livet: En kone, to små børn og et sælgerjob hos TOMS Chokolade.

Derfor var det en hård besked, der ventede, da lægerne fortalte, at han havde en ledsygdom, der gør, at brusken i hans krop gradvist bliver nedbrudt og knoglerne dermed kommer til at slide på hinanden. Med et blev fremtidsdrømmene skiftet ud med førtidspension og utallige operationer i skuldre, hofter og knæ.

"Mit liv var forandret fra den ene dag til den anden. Jeg kunne ikke længere arbejde eller bevæge mig uden smerter. Hele min verden gik fra den ene yderlighed til den anden, og det var næsten ubærligt for mig," fortæller han.

AlterG-løbebåndet

  • AlterG-løbebåndet er udviklet til at hjælpe med gang- eller løbetræning efter en skade eller operation.
  • Brugeren hopper i stor, aflukkelig pose, som danner et positivt lufttryk. Det gør, at man kan løfte op til 80 procent af kropsvægten.
  • Studier viser, at muskulaturen aktiveres i samme mønster som ved gang/løb på et almindeligt løbebånd.

Kilde: Proaktiv.

En kontrolleret træning

Selvom det kunne lyde som starten på en sørgelig historie, er det ikke tilfældet. Efter flere mislykkede forsøg på genoptræning hørte Bent Kristensen om AlterG-løbebåndet gennem sin fysioterapeut og besluttede sig for at give det et forsøg i 2016. Det blev vendepunktet for ham.

På engelsk kalder man løbebåndet for et anti-gravity løbebånd, og på dansk kalder man det for et vægtaflastende løbebånd. Det kan fjerne op til 80 pct. af kropsvægten og på den måde gøre det muligt for skadesramte at få gang i genoptræningen hurtigere end normalt.

For Bent Kristensen betyder det, at han kan aflaste sine led og knogler, mens han opbygger muskelmasse. Det er nemlig musklerne, der skal bære ham, når brusken bliver nedbrudt i kroppen.

"AlterG-løbebåndet kan kontrollere min træning, så jeg ikke overbelaster min krop. Jeg kan justere min vægt, og jeg kan holde øje med, om jeg bruger begge ben på samme måde. Det kan maskinerne i et almindeligt fitnesscenter ikke," beretter han.

Det er et år siden, at Bent Kristensen sidst er blevet opereret. Denne gang var det et sæt nye hofter. Men hvor det førhen var svært at komme i gang igen, så var han hurtigt på løbebåndet denne gang. Det betød, at han kunne opretholde muskelstyrken og ikke havde så mange smerter.

Helt fri for morfin

Fordi han har mulighed for at holde sin krop i gang hele tiden, er han trappet helt ud af smertestillende medicin. Og det har en positiv indvirkning på hans hverdag.

"Det har været så godt for mit hoved, at jeg ikke længere er på smertestillende medicin. Det var stærk morfin, jeg fik i rigtig store mængder, så det føltes lidt som om, at jeg altid gik rundt i en ballon," fortæller Bent Kristensen.

Men det er ikke bare ham selv, der er overrasket over de positive fremskridt.

"Min egen læge er meget imponeret over, hvordan jeg ser ud, for normalt vil man være faldet meget mere sammen og være helt stiv i kroppen. Jeg bliver aldrig rask, men jeg kan have en velfungerende hverdag, når jeg får motioneret på løbebåndet."

Selvom det kun er 30 minutters træning, så kører Bent Kristensen gerne de 20 kilometer fra hjemmet i Række Mølle til fysioterapiklinikken Proaktiv i Horsens hver torsdag formiddag. For når han står på løbebåndet, glemmer han alt om sygdom og smerter for en stund.

"I hverdagen er jeg afhængig af rollator og rullestol, hvis jeg skal på længere ture. Jeg skal have noget at sætte mig ned på, hvis jeg pludselig bliver træt. Men på løbebåndet kan jeg bare skrue op og ned på min vægt, så det hele tiden passer. Det er en lille pause fra sygdommen, hvor jeg tager kropskontrollen tilbage."

Et forandret liv

Udover AlterG-træningen benytter Bent Kristensen sig også af andre tilbud, som Proaktiv tilbyder i Horsens Sundhedshus. Blandt andet varmtvandstræning, strøm og multimaskinen Huber 360.

"Jeg kommer herind tre til fire gange om ugen, så det er lidt ligesom et arbejde for mig. Det er dejligt med en fast rutine i min hverdag, og det giver mig en følelse af, at jeg selv kan være med til at styre min sygdom. Jeg vil nærmest sige, at jeg har fået min livsglæde tilbage herinde," fortæller han.

Men det er ikke kun træningen, som Bent Kristensen kommer for. Det sociale sammenhold i klinikken betyder også meget for ham.

"Ligesom, at man har kollegaer på en arbejdsplads, så har vi også skabt et fællesskab i klinikken. Mange af os lever et andet liv, end det vi havde forventet, og derfor bliver det bare nemmere med humor og gode stunder."

Forstuvede ankler og løbeknæ

Ledende fysioterapeut Louise Stitz hos Proaktiv i Horsens ser dagligt, hvordan mange bliver helt andre mennesker, når de kommer op på løbebåndet.

"Det er fantastisk at se, hvordan mennesker rejser sig fra rullestolen og så går sikkert og oprejst på løbebåndet. Men maskinen kan så meget mere end det, og langt de fleste brugere er motionister eller sportsudøvere, der er ved at komme sig over en skade," fortæller hun.

For Louise Stitz er løbebåndet blevet en uundværlig del af hendes arbejde, når folk kommer med en skade, der skal genoptrænes. Ny forskning viser nemlig, at bevægelse er vigtig, når man skal komme sig hurtigt ovenpå en løbeskade eller forstuvning, forklarer hun.

"Det gode ved at bruge AlterG-løbebåndet er, at man kan lave kredsløbstræning uden at belaste sener og led. Vi har altså mulighed for at gøre musklerne stærke rundt om leddene, før vi belaster dem, og det har virkelig god effekt på den fremtidige træning. Hvad enten man er motionist eller eliteudøver," fortæller hun og fortsætter:

"Man booker normalt løbebåndet i en halv time, og når man først er blevet instrueret i at bruge det, er det nemt at gå til på egen hånd. Hvis maskinen er udstyret med måleudstyr, kan den samtidig gøre en opmærksom på, om man bruger kroppen rigtigt. Det er simpelthen en fantastisk opfindelse for så mange ting."

Artiklen er sponsoreret af Proaktiv Fysioterapi, der vil sætte fokus på genoptræning med AlterG-løbebånd.

Her kan du se, hvordan Alter G - Anti-Gravity Treadmill virker:

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Sport

Rasmus Guldhammer på podiet i Odder

Annonce