Annonce
Hedensted

Bekymret forening: Sundhedsreformen kan forringe vilkårene for handicappede og psykisk syge

Sønderparken i Hornsyld er en af de regionale institutioner, der kan blive kommunal. Botilbuddet tilbyder boliger og behandlinger til voksne med komplekse psykiske sygdomme. Arkivfoto

Hvis regeringens forslag til en sundhedsreform vedtages, står Hedensted Kommune til at skulle overtage seks regionale tilbud til handicappede, psykisk syge og hjerneskadede. Horsens har ingen regionale tilbud.

Hedensted: Autister, hjerneskadede og psykisk syge kan igen blive taberne, hvis regeringen får sin sundhedsreform gennemført. Det frygter Landsforeningen LEV, der repræsenterer handicappede og deres pårørende.

Ifølge udspillet, som blev præsenteret onsdag, skal de regionale specialtilbud overgå til kommunerne. Således vil Hedensted Kommune skulle overtage i alt seks specialinstitutioner fra Region Midtjylland. Det gælder botilbud til autister, udviklingshæmmede, hjerneskadede og psykisk syge.

Oplægget til sundhedsreformen er meget korfattet omkring ændringen, konstaterer LEV.

- Det er bekymrende, hvis denne del af opgaveomlægningen ikke er mere gennemtænkt. Man skal huske på, at disse tilbud i dag er regionale, fordi kommunerne i forbindelse med kommunalreformen i 2007 selv vurderede, at man ikke kunne løse opgaven. Erfaringerne fra 2007 viser entydigt, at specialiserede tilbud og vidensmiljøer kom under pres, da man ændrede strukturen. Det viste regeringens egen evaluering af strukturreformen faktisk også. Jeg savner at se konkrete bud på, hvordan specialiseringen sikres. Og det indeholder regeringens udspil ikke noget om, siger landsformand for LEV, Anni Sørensen i en pressemeddelelse.

Annonce

Regionale institutioner i Hedensted Kommune

Gudenåkollegiet, Tørring (botilbud for autister)Bækketoften, Hedensted (botilbud for autister)

Fogedvænget, Hedensted (to botilbud for hjerneskadede børn og voksne)

Sønderparken, Hornsyld (botilbud for psykisk syge)

Bygmarken, Hedensted (botilbud for udviklingshæmmede)

Bekymret for økonomien

Ved kommunalreformen i 2007 fik kommunerne hele det økonomiske ansvar for handicappede og andre svage borgere. Mange kommuner valgte at trække borgere hjem fra de regionale tilbud og oprette egne tilbud, hvilket førte til at specialiseret viden gik tabt, viser evalueringer.

En del regionale tilbud lukkede eller måtte lægges sammen som følge af reformen. De regionale tilbud er i dag afhængige af, at kommunerne vil visitere borgere til tilbuddene, og den udfordring vil de kommuner, der overtager de regionale tilbud også stå med.

LEVs landsmand kan derfor være bekymret for, om det specialiserede socialområde og dermed handicapområdet kan blive yderligere klemt i den kommunale økonomi:

- Kommunerne skal med udspillet spille en endnu større rolle på sundhedsområdet. Jeg kan godt være bekymret for, hvad det kommer til at betyde for det kommunale fokus på det specialiserede socialområde, som i forvejen ikke står højst på dagsordenen. Her bør regeringen som minimum gøre sig nogle overvejelser om, hvordan vi sikrer, at området ikke drukner i forbindelse med en reform. Både når det gælder de økonomiske prioriteringer og det nødvendige politiske fokus siger Anni Sørensen,

Organisationen bemærker også, at der er kæmpe store geografiske forskelle på, hvor de regionale institutioner ligger. Det skyldes både historiske forhold, og i hvor høj grad kommunerne i sin tid hjemtog fra regionerne.

Horsens Kommune har således ingen regionale institutioner, fordi man allerede har hjemtaget de tidligere amtslige institutioner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Ønskebørn-ejer om nethandel: Jeg er udfordret og bekymret - men som detailhandel bør vi ikke være sure

Nyheder

Ejeren af den genfundne 12 uger gamle hundehvalp Nala: Jeg er så taknemlig og glad for at være i live

Annonce