x
Annonce
Odder

Bekymret brandmand takker af efter nye tider på brandstationen

Før i tiden holdt der altid biler foran brandstationen i Odder - også når der ikke var udrykninger. Det er slut nu, hvor alt det fuldtidsansatte personale er flyttet til Aarhus. Foto: Morten Pape

- Ikke den samme ånd på Odder Brandstation, efter vi er blevet en del af Østjyllands Brandsvæsen, siger Peder Pedersen, der har skippet jobbet som brandmand. Han frygter, at flere andre er på vej væk.

Odder: Jeg var nok ikke stoppet, hvis Odder Kommunale Brandvæsen var kørt videre som en selvstændig enhed. Men nu har jeg mistet lysten til at fortsætte.

Ordene kommer fra Peder Pedersen, gennem 29 år frivillig brandmand på Odder Brandstation, men siden dette efterår uden ansvar for at rykke ud, når alarmen lyder. Faktisk slukkede han radioen allerede for seks måneder siden, idet han i forbindelse med indflytningen på den nye Skovbakkeskole fik mere end nok at se til i jobbet som ledende pedel. Derfor tog han i første omgang et halvt års orlov fra de blå blink.

- Nu har jeg så valgt at skippe brandmandsjobbet helt. Ikke at jeg smækker med døren, men det er bare ikke sjovt at være deltidsansat brandmand mere. Omkostningerne er for store, når det pludselig bare er et job, og så oven i købet et dårligt betalt job, siger Peder Pedersen.

Annonce

Uden det faste personale på stationen er det svært at opleve en form for fællesskab blandt de deltidsansatte.

Peder Pedersen, indtil 1. november deltidsansat brandmand på Odder Brandstation
- Omkostningerne er for store, når det pludselig bare er et job, og så oven i købet et dårligt betalt job, siger Peder Pedersen, der har skippet jobbet som deltidsansat brandmand på Odder brandstation. Foto: Morten Pape

Stationen blev tømt

Odder Brandvæsen har ellers i årtier været kendt for at være et effektivt væsen, hvor drivkraften først og fremmest var 24 brandfolk, ansat på deltid, idet de kun får et meget lille rådighedsbeløb samt timeløn for de timer, de er ude på opgaver. Folkene er delt op i tre hold med otte på hvert hold, som skal stå til rådighed døgnet rundt hver tredje uge.

Ud over de deltidsansatte brandmænd bestod personalet tidligere af en lokal beredskabschef, en inspektør, en kontordame og et par folk mere i garagen. I årenes løb påtog personalet sig opgaver som rottebekæmpelse, hjælp til hjemmeplejen og meget andet, der gjorde dem yderst synlige i bybilledet. Opgaven med lokale brandtilsyn blev også varetaget af gutterne fra Odder.

Alt det stoppede imidlertid, da Aarhus, Skanderborg, Odder og Samsø kommuner 1. januar 2016 gik sammen om det fælles Østjyllands Brandvæsen, der har base i Aarhus. Fra 1. paril vil indsatslederen være at finde i Skanderborg.

- Da blev stationen i Odder fra dag et tømt for alle fuldtidsansatte, så vi nærmest kun var os deltidsansatte, som jo kun møder op, når alarmen lyder. Så vidt jeg ved, er der lige nu kun en ansat mand, som passer bilerne i ganske få timer om måneden. Det giver ikke ligefrem en følelse af fællesskab, siger Peder Pedersen, som i de sidste par år også har oplevet, at garagerne blev mere og mere tømt for brandbiler.

Foto: Morten Pape

Fællesskabet forsvandt

- Jeg har været brandmand, fordi jeg syntes, det var sjovt - ikke for at leve af det. Måske er dispositionerne på sigt gode nok. Men jeg forstår godt, hvis de deltidsansatte kolleger vælger at takke af, når tingene bare sker hen over hovedet på en, og man oplever, hvordan et fantastisk fællesskab bliver ødelagt. Foreløbig er vi mindst fire, som har sagt op, og jeg frygter, at der forsvinder flere. Det kunne måske være undgået, hvis der havde været en form for personalepleje undervejs. Min fornemmelse er, at vi deltidsansatte, tillidsmændene og de fuldtidansatte måske nok blev spurgt, men aldrig hørt, siger Peder Pedersen og understreger, at han kun taler på egne vegne.

- Det er supersvært at fortælle om Odder Brandvæsen, fordi jeg så nemt kommer til at lyde som om, jeg er imod forandringer. Det er jeg ikke, hvis de giver mening. Men somme tider føler jeg, at uovervejede rationaliseringer i sidste ende kan føre til ekstra udgifter. Men lad os nu se. Jeg mistede i hvert fald lysten til at fortsætte, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted

On the Corner kan ikke få corona-lån: Vi ved ikke, hvornår hjælpepakkerne kommer

Horsens

Peter Sørensen om genåbning efter påske: Alle forældre ved besked på tirsdag klokken 12

Annonce