Annonce
Østjylland

Få overblikket: Bedre forhold for børn og ældre med bredt budgetforlig i byrådet

Forhandlingerne om kommunens budget for de kommende år endte med et bredt forlig, hvor 25 af de 31 byrådsmedlemmer er med. Foto: Axel Schütt
25 af byrådets 31 medlemmer står bag budgetaftale, der giver store løft til blandt andet børn og ældre, og som indeholder en særlig pakke, der skal hjælpe erhvervslivet gennem coronakrisen.
Annonce

AARHUS: Der var store smil hele vejen rundt, da alle byrådets partier undtagen Venstre kort efter midnat natten til fredag indgik en aftale om kommunens økonomi de kommende år.

En aftale der giver et stort løft til ældreområdet, til børn og unge og til det sociale område, hvor forventningen er, at der kommer op imod 1.500 ekstra job.

Samtidig bliver hånden holdt under erhvervsliv og beskæftigelse med en særlig erhvervspakke på 30 mio. kr. hvert af de kommende fire år.

Annonce

Glad og ærgerlig borgmester

- Jeg er utrolig glad for, at et meget bredt flertal i byrådet på 25 af 31 medlemmer har indgået et forlig, der tager hånd om de udfordringer, vi har på velfærden. Områderne får det største løft, jeg har været med til som borgmester, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).


Det er et historisk forlig. Aldrig har ældreområdet fået så stort et løft

Jette Skive, ældrerådmand (DF)


Og han fortsætter:

- Samtidig har vi lagt spor ud til fremtidens Aarhus med en fælles klimaindsats, som der i forliget ligger op imod en mia. kr. til over 10 år.

Han undrer sig over, at Venstre hurtigt trak sig fra forhandlingerne, fordi partiet ikke kunne få sløjfet planerne om at hæve skatten med, hvad der svarer til 20 kr. om måneden for den gennemsnitlige skatteborger. I alt 76 mio. kr. om året.

Mens det endnu lignede fryd og gammen, da forhandlingerne startede. En time senere havde Venstres Hans Skou og Bünyamin Simsek, der her flankerer borgmesteren, forladt forhandlingslokalet. Foto: Axel Schütt

- Det er brandærgerligt og helt uforståeligt, at Venstre ikke ville være med til at sætte pejlemærker for byen langt ud i fremtiden. Og begrundelsen – at Venstre ikke ville være med til en minimal skattestigning – står ikke mål med den indflydelse, partiet har tabt, siger Jacob Bundsgaard.

Annonce

Historisk for ældre og børn

Ældrerådmand Jette Skive (Df) var måske den mest tilfredse af dem alle sammen. Efterhånden som forhandlingerne skred frem, voksede bunken af ekstra penge til ældreområdet fra 40 mio. kr. til 67 mio. kr. Penge der primært skal gå til at ansætte flere medarbejdere på plejehjem og i hjemmeplejen.

- Det er et historisk forlig. Aldrig har ældreområdet fået så stort et løft, siger Jette Skive.

Ældrerådmand Jette Skive (DF) kalder aftenens budgetaftale for "et historisk løft for ældreområdet". Foto: Axel Schütt

Fra børn og unge-rådmand Thomas Medom (SF) lyder det:

- Det er det bedste budgetforlig, jeg har været med til. Det er rødt og grønt. Og med erhvervspakken har de konservative sat et fint aftryk.

På børn og unge-området afsætter forliget flere penge til skolerne, og det fremrykker kursen mod minimumsnormeringer i daginstitutionerne, så der fra 2024 maksimalt må være tre børn per voksen i vuggestuer og seks børn per voksen i børnehaver. Samtidig bliver børnehavestarten skudt en måned, så barnet nu skal være tre år og ikke to år og 11 måneder, når det rykker fra vuggestue til børnehave.

Annonce

Idræt, velfærd og klima

Forbedringerne på børneområdet er noget af det, den radikale kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad fremhæver.

- Men der er også et kæmpeløft til idrætsfaciliteterne på 27 mio. kr. om året og til fritidsfaciliteterne på fem mio. kr. Det er virkelig noget, vi har manglet i den her by, siger han.

Hos Enhedslisten er tilfredsheden også stor:

- Det er et historisk forlig, fordi det håndterer krisen på en offensiv måde, såvel når det gælder velfærd som klima. Vi har aldrig tidligere afsat så mange midler til klima, og samtidig er der også mange penge til grønne trafikinvesteringer, siger Peter Bonfils (El).

Annonce

Konservative fik indflydelse

Hos de konservative glæder den politiske leder, Steen Stavnsbo, sig især over, at partiet kom igennem med en stor erhvervspakke til 120 mio. kr. over fire år. Pengene er fundet ved at kommunen sætter sin gældsafvikling på 30 mio. kr. om året på pause i fire år.

De to konservative forhandlere, Steen Stavnsbo og Mette Skautrup bed sig fast i forhandlingsbordet og kom blandt andet igennem med et forslag om en særlig pakke, der de kommende fire år skal holde hånden under erhvervsliv og beskæftigelse. Foto: Axel Schütt

Han er også meget tilfreds med, at en investering på næste 700 mio. kr. til ekstra spor på ringvejen til BRT-busser bliver rykket frem.

-Det betyder, at BRT-løsningen der kan være klar om seks-syv år – samtidig med at næste etape af letbanen – hvis det altså blive en letbane, vi vælger - står færdig, siger Steen Stavnsbo.

Selv om skattestigninger ikke ligefrem stod højt på den konservative ønskeseddel, valgte partiet – modsat Venstre – at gå med i budgetforliget.

- Det er en meget beskeden skattestigning set i forhold til den indflydelse, vi ville miste ved at forlade forhandlingerne. Jeg synes, vi har fået sat gode aftryk på forliget, også for ting der er vigtige for Venstre. Så jeg håber da, at Venstre vil sende os en venlig tanke, siger Steen Stavnsbo.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Med misk mask maske på

Sport

HH Elite smed sejren væk i Randers

Annonce