Annonce
Horsens

Bedre end sit rygte eller en kold stenørken uden fantasi? Midtby-byggeri deler læserne

Lejerbos byggeri på Lilli Gyldenkildes Torv. Området er genstand for stor debat, og anmeldelserne fra Folkebladets følgere på Facebook svinger fra fint byggeri, som høj og lav har råd til at bo i, til skummelt kvarter og fantasiløse firkanter. Arkivfoto: Ludvig Dittmann

Horsens: Ikke meget slår Lilli Gyldenkildes Torv, når det gælder debatemner i Horsens.

Vi har spurgt Folkebladets følgere på Facebook:

Debatten raser igen, efter at Lilli Gyldenkildes Torv blev tildelt den tvivlsomme hæder ”årets værste byggeri” i en landsdækkende afstemning arrangeret af foreningen Arkitekturoprøret. Hvad mener du om torv, byggeri, ja, det samlede udtryk på stedet?

Her en stribe af de mange svar:

1 Kritik er nemt - kom da med et alternativ

Søren Engelbreth: Jeg går ud fra, at det er i alles interesse, at der findes boliger til enhver pengepung. Havde man lavet et mere forfinet byggeri med skæve vinkler mm., havde utilfredsheden gået på, at der kun bliver bygget til “de rige”. Det har været en gennemgående kritik af byggeriet på havnen. Utilfredshed og ukritisk brok lever i bedste velgående, men det er jo også nemt at være kritisk, når man ikke er forpligtet til at komme med et alternativ. I forhold til hvordan området så ud tidligere, så synes jeg, at området har fået et løft med boliger, der har et lejeniveau, som de fleste kan være med på.

2 For meget sort asfalt rundt om bygningerne

Bjarke Jochumsen: Når man ser det i aften/natte-timerne, får man hurtigt den tanke, at det er et fabriksområde, og at det burde ligge placeret i industriområdet. Når man ser det i dagtimerne, minder det om en forstørret udgave af en københavnsk baggård, hvor det meste af lyset er lukket ude. Overordnet kan det undre, hvorfor man har smurt udenomsarealerne ind i sort trist asfalt i stedet for at skabe grønne områder med buske, træer etc. Arealmæssigt er der vel rigeligt med plads.

3 Noget er gyseligt, andet er noget kønnere

Janni Nielsen: Dem der ligger på bagsiden af Lagkagehuset og KFC er virkelig gyselige blokke. Det hen over Sport 24, Netto og Aldi er noget kønnere. Dog kunne de godt have lavet et mønster, der bryder de totalt firkantede kasser lidt. Jeg er bestemt ikke fan af deres regnvandsdræn fra altanerne. Det skulle have været trukket ind til væggen i en tyndt nedløbsrør. Selve arealet /torvet er faktisk ganske fornuftigt, måske lidt flere planter eller små træer til at pynte lidt mere.

4 Giv mig det gamle Horsens tilbage

Suzan Katrine Kristensen: Det er da frygteligt grimt. Det ligner noget, mine unger kunne have tegnet. Arkitektur, vor herre bevares. Nej, en arkitektonisk perle som f.eks. Langmarkskolen skal da rykkes ned og smadres fuldstændig. Det er smukt byggeri, der bare har brug for en renovering. Man vælger simpelthen at ødelægge vores engang så smukke by med klodsede betonbygninger overalt og den ene tudegrimme skulptur efter den anden. Giv mig Horsens tilbage.

5 Med tiden får stedet sikkert patina

Carrie Achton Harritsø: Langt bedre end sit rygte. Dejligt med prisvenlige boliger, der giver liv i byens gader og forretningsliv. Smag er forskellig. Men med tiden får stedet sikkert en patina, der fremmer et mere organisk udtryk.

6 I Horsens passer tingene ikke sammen

Anette Paetau: Knap så kønt. Virker klemt og overbebygget. For lidt plads mellem bygningerne, men fint at beboerne har en tagterrasse, de kan benytte. For forbipasserende virker det mørkt og skummelt. I Berlin er der også meget højt byggeri, men vejene er meget bredere, så der passer tingene sammen. Det gør det ikke her.

7 Folk brokker sig over hver en mursten i denne by

Lasse Christiansen: Jeg tænker, at der er mange på Facebook, der burde skifte job til arkitekt og søge job hos den afdeling i Horsens Kommune, der står for diverse byggerier, så de kan få byens kommende bygninger til at blive runde, trekantede, blå, røde og gule. For hold nu kæft, folk brokker sig, hver gang der bliver sat en mursten i den by.

8 En skam, at Lilli skal lægge navn til det byggeri

Johanne Bruun Birkenfeldt Møller: Det er en skam, at sådan en skøn kvinde som Lilli Gyldenkilde skal lægge navn til det grimmeste byggeri i byen.

9 Veje og p-pladser er forvirrende

Laila Petersen: Det er jo bare almindeligt etagebyggeri. Dødkedeligt og livløst. Jeg ved ikke, hvordan det er inde i lejlighederne, men veje og parkeringspladserne til butikkerne er forvirrende. Jeg synes, det er totalt uambitiøst, firkantet og trist. Det bliver uden tvivl noget af det, fremtiden vil rykke ned igen!

10 Gode lejligheder, men skummelt sted at færdes

Susanne Drews: Jeg kan ikke lide området; synes, det føles "skummelt" at færdes der. Men lejlighederne er vist gode nok. Og så er min holdning nok også lidt farvet af, at jeg i den grad savner vores Kvickly.

11 Hvorfor den evindelige fokus på Horsens by?

Line Olga Pedersen: Tænk bare hvad de penge kunne have gjort i oplandet i stedet for kun evig og altid at have fokus på Horsens by. Horsens Kommune pryder sig med byudvikling, men glemmer langt hen ad vejen alle de mindre byer og lokalsamfund, som de også skal tage vare på. Billigere og billigere løsninger på landet og en kommune med storhedsvanvid inde i byen.

12 Der skal være plads til alle pengepunge

Karina Ilsøe: Der er uden tvivl lagt vægt på anderledes byggeri. Om det er pænt eller grimt, er der mange meninger om. Min personlige mening er neutral. Der skal være plads til alle pengepunge, og i sidste ende er det vigtigste vel et sted at bo, og at det fungerer for dem, der bor der. Jeg er mere irriteret over, at vejene er blevet så smalle, at man næsten føler, man må trække maven ind for at kunne være der. Og så de håbløse trafikreguleringer, de er da mere til skade end gavn.

13 Skæve vinkler kunne have skabt noget, vi ville elske

Keld Erik Lange: Jeg synes ikke, man har udfordret og benyttet sig af alle de arkitektoniske muligheder, vi har i 2021 - ud over store kasser. Lidt skæve vinkler kunne have skabt et Horsens centrum, alle ville have elsket. Det er en skam. Jeg tænker ikke, at det havde sprængt budgettet at gå lidt den vej. Men håber stadig, at Horsens holder momentum i udviklingen og “ kampen” om tilflyttere.

14 Et torv behøver ikke være et grønt areal

Poul Herskind Møller: Jeg synes ikke, det er grimt, og et torv er vel ikke nødvendigvis et sted med grønt areal. Se blot på Torvet med Beringsøen eller Berings Torv med et stort affaldsstativ. Disse pladser er bestemt heller ikke grønne.

15 Tænk grønt og kunst ind i alle firkanterne

Michael Kristen Kristensen: Jeg synes, at det er uinspirerende, lukket udadtil og virkelig ærgerligt ,at man ikke har tænkt det grønne mere aktivt ind, f.eks. på tage og flader. Det samme gælder kunst, så det ikke bare bliver firkant på firkant.

16 Sunde og fornuftige boliger til høj og lav

Thomas la Cour: Det er mærkeligt at bevidne alt det brokkeri. Det ligger åbenbart i tiden. Der skydes på, at det er kantet, men hvad forventer kritikerne sig af boligbyggeri, der er rettet mod boligforeninger og unge studerende? Synes kritikerne også, at boligblokkene på Sønderbro og Løvenørnsgade ved banegården er vanvittig grimme? Vi kan da godt blive enige om, at ingen af bemeldte boligbebyggelser vinder arkitektkonkurrencer - men de leverer sunde og fornuftige boliger til høj som lav.

Et andet kritikpunkt har været p-pladserne, fordi man hellere så masser af grønt. Naturligvis. Hvem har noget imod grønt? Det skulle da lige være de mennesker, der handler i områdets butikker eller bor i lejlighederne. De vil nok hellere have en p-bås til bilen end seks kvadratmeter ekstra græs. Med tiden kan det jo være, at en driftig bygherre etablerer p-hus tæt på, så en del af pladserne kan sløjfes. Jeg vil gætte på, at de fleste af kritikerne selv ynder at køre i bil - og helst helt op til den dør, de skal ind ad. Byggerierne på Lilli Gyldenkildes Torv er i hvert fald ikke outrerede i sit udtryk. Vi risikerer ikke, at folk om 20 år vil se dem som så tidstypiske for 20'erne, at ingen gider bo i dem længere.

Kunne byggeriet have været mere spændende og smukt? Ja, men dermed ville kvadratmeterprisen med al sandsynlighed også være steget, så boligerne ikke længere passede til målgruppen. Dermed ville budgettet ikke holde.

17 Jeg forstår ikke den smalle vej

Helle Lund Hedegaard: Det ligner noget, der kunne gå hen og blive et skummelt kvarter - ligesom det der er ved at blive bygget på Rantzausbakke. Billige lejligheder i kedelig kasseformet arkitektur. Med den trafik, der i forvejen er mod Bilka, biograf m.m., forstår jeg heller ikke den smalle vej nu uden mulighed for udvidelse. Men det er jo en smagssag, og forhåbentlig kommer der en masse tilfredse beboere.

18 En fantasiforladt og kold stenørken

Bjørn Rasmussen: Et byggeri uden visioner. Her er kun tænkt i lejemål og ikke i, hvordan det negativt påvirker Horsens midtby. Der er intet gjort for at passe ind i omgivende byggeri, det er trist og overbebygget - en fantasiforladt kold stenørken med nødtørftigt drys af grønne planter.

19 Jeg bor der - giv nu området en chance!

Berit U. Larsen: Nej, det er pænt. Jeg bor i en af lejlighederne og kan ikke forstå, hvorfor folk har travlt og ikke giver den en chance.

20 Det er som at køre igennem en skyggedal

Jan Skat Riishøj: Ikke særlig pænt byggeri. Det er som at køre gennem en skyggedal. Altså er der også for højt byggeri i området.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Billetkrav, indhegning og mange tusind færre gæster i år

Coronavirus

Danmark dropper AstraZeneca-vaccinen: Får 650.000 ekstra Pfizer-vacciner i andet kvartal

Erhverv

Det betyder de nye indrejseregler for grænsehandlen: Efter disse datoer kan du handle i Tyskland

Horsens For abonnenter

Vil ikke være nabo til testcenter: Ejendomsselskab har fået fire opsigelser fra lejere

Annonce