Annonce
Erhverv

Beboere blev ikke hørt om ny proteinfabrik: Vi frygter lugtgener, støv og støj

Beboerne på Glarmestervej frygter for lugt, støv og støjgener fra ny fabrik. De mener, de burde være blevet hørt. Fra venstre Mia Christiansen, Jesper Bisted, Søren Ove Sørensen og Vibeke Bøgetoft. Foto: Elisabet D. Hyttel
En række beboere på Glarmestervej og villakvartererne langs Stjernevejen i Hedensted er utilfredse med, at de ikke er blevet hørt om planerne om en ny proteinfabrik på Gesagervej. De er bange for lugtgener, støv og støj.

Hedensted: Nyheden om, at der til efteråret kommer en fabrik på Gesagervej, der skal omdanne hestebønner til proteinrige og plantebaserede ingredienser til fødevareindustrien, kom som et chok for beboerne i området.

På Glarmestervej, som er et område udlagt til blandet bolig og erhverv godt 500 meter fra den nye fabrik, havde kun én beboer hørt om planerne indtil for få uger siden.

- Jeg har intet hørt eller er blevet informeret, selvom vi bor ret tæt på. Hvis jeg havde vidst, at der ville komme noget så højt og af den type, var det ikke sikkert, jeg havde bygget, siger Jesper Bisted, der er ved at bygge på Glarmestervej.

Annonce

Intet høringsbrev

Beboerne er utilfredse med, at de sidste år ikke fik samme høringsbrev, som Søren Ove Sørensen, der har Sørens Autolager på Gesagervej og har privat bolig på Glarmestervej, fik.

Han modtog nemlig som den eneste i området et brev om, at Hedensted Kommune ville tillade, at en ny fabrik kunne bygge et tårn på op til 30 meter i området mellem Gesagervej, Karosserivej og Vestre Ringvej. Det fik han, fordi hans virksomhed er direkte nabo til den nye fabrik.

Sagen kort

26. juni 2020 sender Hedensted Kommune et såkaldt kommuneplantillæg i otte ugers høring.

Tillægget skal give mulighed for at bygge i op til 30 meters højde i et bestemt område mellem Gesagervej, Vestre Ringvej og Karosserivej.

Området er i forvejen udlagt til tungere industri med en byggehøjde på 15 meter. 

Der kommer fire indsigelser, som handler om et læbælte, lugt, støj og støv og tårnets udformning. Kommunen henviser til, at det kun er bygningshøjden, der bliver ændret og ikke de krav, som i forvejen gælder i området.

 8. juni 2021 offentliggør proteinfabrikken Meelunie GPI A/S, at den vil bygge en fabrik på stedet. Nogle uger senere offentliggør Løsning Fjernvarme, at fabrikken skal levere overskudsvarme til byen.

Sommeren 2021 arbejder Miljøstyrelsen med den miljøtilladelse, virksomheden skal have, og sideløbende med arbejder kommunen med en byggetilladelse, der dog er betinget af miljøgodkendelsen.

- Jeg har ikke noget imod, at der kommer nye virksomheder i området og flere arbejdspladser, men allerede den gang spurgte jeg kommunen, hvilke type virksomhed det var, og det kunne jeg ikke få svar på, siger Søren Ove Sørensen.

De andre beboere på vejen fik ikke et brev, fordi kommunen ifølge reglerne kun skal give umiddelbare naboer direkte besked, mens andre må holde sig orienteret via kommunens hjemmeside eller avisen, hvor planerne også blev omtalt.

Annonce

Frygter for lugt

Søren Ove Sørensen gjorde ikke indsigelse i sommeren 2020, fordi han ikke havde noget imod, at der blev bygget på grunden, men da det i begyndelsen af juni stod klart, at den nye nabo var en proteinfabrik, ændrede billedet sig.

- Jeg er bekymret for lugtgener, støj og støv fra fabrikken, siger Søren Ove Sørensen.

I lighed med de andre fra vejen kan han tydeligt se over til området, hvor den nye fabrik ligger, og selvom der er over 500 meter, er han stadigvæk bekymret.

- Det blæser jo altid fra vest, og så kommer det direkte herover, siger Søren Ove Sørensen.

Det er den hollandske virksomhed Meelunie GPI A/S, der vil bygge fabrikken. Virksomheden har blandt andet i Folkebladet forsikret, at man vil gøre alt for, at naboerne ikke skal blive generet af fabrikken.

- Vi gør rigtig meget for, at den ikke kommer til at lugte. For det første bruger vi den nyeste teknologi, så der kommer mindst mulig belastning af miljøet, og for det andet laves vores produkter af hestebønner. De lugter stort set ikke i forhold til soya, som andre bruger, sagde direktør for Meelunie GPI Lars Dahl Laursen i en artikel forleden.

Han uddyber over for Folkebladet, at virksomheden gerne vil mødes med beboerne og fortælle, hvad der præcis kommer til at foregå på den nye fabrik.


Jeg er bekymret for lugtgener, støj og støv fra fabrikken.

Søren Ove Sørensen


- Vi har ikke kunnet gå ud med planer før i maj i år, fordi vi skulle tage hensyn til vores viden og vores patenter. Men der er ikke noget hemmeligt i det, vi laver, så vi vil gerne fortælle, siger Lars Dahl Laursen, der nu arbejder på at få et møde i stand med naboerne.

Annonce

Bekymret for påvirkninger

Beboerne i området er nemlig stadigvæk utrygge. En sag fra Jelling om en anden proteinfabrik skræmmer. Her oplevede naboerne store lugtgener.

- Det værste ville være, hvis vi skal igennem et langt forløb som i Jelling, hvor vi skal til at klage over lugtgener for at sikre, at fabrikken ikke kommer til at genere os, siger Vibeke Bøgetoft, der har cateringvirksomheden Vibs Gastro og sidste år købte en grund på Glarmestervej for at bygge hus og køkken der.

Selvom hun købte grunden i september sidste år, da den nye plan for området var vedtaget, fik hun heller ikke noget at vide.

Annonce

Villakvarterer protesterer også

Det samme gør sig gældende for de villakvarterer, der ligger i nærheden.

- Vi har intet hørt, og vi er da også bekymrede for, hvad der kommer til at ske, siger Michael Kørup og Henrik Thisgaard, der bor på henholdsvis Jupitervej og Marsvej.

De er i lighed med beboerne på Glarmestervej bekymret for både størrelsen på fabrikken og de eventuelle påvirkninger, som virksomheden kan få på området.

- Sådan en virksomhed kommer jo til at køre i døgndrift, og hvad så når hestebønnerne skal transporteres til og fra? De lugter jo, siger Henrik Christensen, der også bor på Glarmestervej.

Beboere og virksomhedsejere på Glarmestervej (tv.) og beboerne i Stjernevejskvarteret (th.) er utrygge ved udsigten til at få en proteinfabrik en halv til en hel kilometer fra deres huse. Foto: Elisabet D. Hyttel

- Man kan jo godt frygte for værditab, og at området får et dårligt ry, siger Nikolaj Grønnebæk, der bor på Neptunvej.

Beboerne håber, at de ved at kontakte kommunen, politikerne og miljømyndighederne kan få standset byggeriet og fundet en anden placering.

- Det vil være den bedste løsning, siger Søren Ove Sørensen.

Ifølge Morten Christensen, leder af byggesagsafdelingen i Hedensted Kommune, er høringsprocessen kørt efter planen. Borgerne har desuden flere muligheder for at klage over sagen, når der i den kommende tid skal udstedes byggetilladelse og miljøgodkendelse. Læs mere om mulighederne her.

Annonce
Kultur For abonnenter

Holder langemand i ro lidt endnu: Det Gule Pakhus håber på, at en "helt" træder ind på scenen

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Sjuskede trailerparkeringer på Smedetorv: Spærrer ledige p-pladser for beboerne

Navne For abonnenter

Florin løftede stemningen i hvert rum han indtog: Kom til Danmark for at sikre sin fremtidige familie et bedre liv - og nåede det inden sin alt for tidlige død

Sport

Nyindkøb gav pote: HIC moste BK Amager og kunne endelig rotere spillerne i forløsende storsejr

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

75-årigt kærestepar var blandt ofrene i Kongsberg-angreb

Hedensted For abonnenter

Institutions opkøb af huse bekymrer i landsby: Det er godt, at de er her, men det kan blive for meget

Horsens

17-årig mand opsøgt af større gruppe på egen bopæl og overfaldet med golfkølle: Politiet er talstærkt til stede på Hybenvej

Horsens For abonnenter

Her er området, hvor en ny skov ved Hansted skal rejses: Men hvad med vores udsigter og vores landbrug, spørger lodsejere

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

I øvrigt mener jeg For abonnenter

Digital sejr ad helvede til: Blæs projekt brugervenlighed i gang

Horsens

Nu bliver Gudenåen genskabt: Første etape bliver 600.000 kr. billigere end forventet

Annonce