Annonce
Rejser

Beaune i Bourgogne: I vinens vold

Bourgogne lægger også jord til produktionen af verdens bedste hvidvine på chardonnay-druen. Her en Meursault fra huset Morey fra det gode år 2015. Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
I Bourgognes hovedby Beaune har tiden næsten stået stille i flere hundrede år, når der ses bort fra elektrisk lys og biler. Byen er et godt sted at besøge, hvis man hører til dem, der har tabt evnen til at nyde og henfalde til øjeblikkets indhold. Tag et godt glas, og tag den så med ro.

Vi er i Bourgogne, så lad os til at begynde med folde hænderne og mindes den alkoholiserede læge Carl, spillet af Frits Helmuth i filmen "Blinkende Lygter". Hans vinøse forkyndelse lyder: "En ubeskrivelig følelse af velvære og lykke. En duft, der trækker dig ned i glasset og forfører, inviterer og leger med dine sanser og giver dig en uimodståelig lyst til at smage. I det sekund smagsudtrykkene rammer læberne, ved du, at du har gjort det rigtige. Du er i vinens vold, og den bibringer dig ren nydelse, festligt humør og oplevelser for livet." Amen.

Tager du til Beaune i Bourgogne, står det hurtigt klart, at her betyder vinen alt. Og den koster. Den vigtigste drue i Bourgogne er pinot noir, og den er skrøbelig. At lave god vin her er noget, der foregår med fingerspidserne.

Skuffelserne er mange, men indimellem belønnes man med noget helt guddommeligt. Og nå ja: Kommer man til at sige hen over et glas, at den er typisk pinot noir, afslører man sig som nybegynder, i hvert fald i hvis man står i Beaune. Her er mantraet, at druen er transparent, hvilket betyder, at den er god til at udtrykke det sted, druen har vokset.

Først når man ved, at vinen i glasset eksempelvis er en typisk kniplingefin Chambolle eller maskulin Pommard, taler man de lokale vinbønders sprog.

Vejen dertil

Gør en tur ud af det og tag bilen med overnatning i eksempelvis Strasbourg eller den hyggelige sydtyske by Freiburg med dens kanaler og gode grauburgunder. Derfra er der kun godt tre timers kørsel til Beaune.

Skal det være med fly, virker det lettest at tage et fly til Paris, og derfra med TGV-toget til Dijon eller Lyon, og derfra med lokaltog til Beaune.

Fly til Lyon betyder lange ventetider i enten Frankfurt eller Paris og kan ikke anbefales.

Hospitalet

Med det på plads er det tid at tage rundt i byen. Er det første gang i Beaune, bør man se hospitalet med navnet Hotel Dieu, som også har vinen som omdrejningspunkt. Med sit vanvittigt flotte og farverige tegltag er bygningen Beaunes vartegn og kan ikke overses. Grundlagt i 1443 som hospital og finansieret af troende velgørere, som i årenes løb har doneret ialt 60 hektar i Bourgogne til hospitalet. Vinene på fad sælges på auktion 3. søndag i november og anses for retningsgivende for den givne årgangs prisniveau.

I dag er hospitalet udelukkende museum og er klart et besøg værd med sine spir, kviste og svalegange. Indenfor er der en 50 meter lang hospitalssal, hvor de syge i sin tid lå i to- til firemandssenge. Museet rummer også en butik, hvor vinen med "Hospices de Beaune"-etiketten på flaskerne kan købes. Den er dog dyr, også fordi prisen rummer et element af velgørenhed. Om prisen altid afspejler kvaliteten er tvivlsomt og omdiskuteret. Personligt vil jeg nok være godgørende på anden vis og besinde mig på evangelisten Matthæus' ord om, at når du giver almisse, må du ikke lade blæse i basun foran dig. Heller ikke i form af at smække en flaske "Hospices de Beaune" på bordet foran vennerne.

Beaunes centrum er ikke stort, cirka 900 meter i diameter. Så der er ikke langt fra hospitalet til vinhandlerne på og omkring den centrale Place Carnot. Bourgogne-entusiaster vil nok rynke lidt på næsen, men er man ny i Bourgogne-land, giver det god mening at besøge en forretning som blandt andre Denis Perret, der har et stort udvalg af Bourgognes mere sikre vine. Hos ham kan det ikke gå helt galt, men vær alligevel vågen. Det tager ikke lang tid at brænde en 4000-5000 kroner af derinde.

Annonce

Mad og marked

Folk i Bourgogne vil også gerne spise godt for at yde vinen retfærdighed. Turistfælder er der, men alligevel er bundniveauet højt. Lyt efter, hvor gæsterne taler fransk indbyrdes. Og til den lille sult kan man jo altid gå på café eller vinbar og lige teste den burgundiske klassiker "jambon persillé", det franske svar på den danske sylte, og få et godt glas hvidvin til. Andoulliettes - grove pølser lavet af indvolde - skal man gå til med lige dele mod og varsomhed. Drik skarp beaujolais til. Skal der være fest på den vinøse side, så gå ind på vinbaren Loiseau des Vignes inde på Hotel Le Cep i Rue Maufoux. Her er op til 70 vine, som fås glasvis. Der er store og ellers uopdrivelige bourgogner iblandt, og der holdes godt styr på, at vinene ikke bliver triste i vinbarens Enomatic-system. Priser fra 5 til 45 euro (37,50-340 kroner) glasset. Et must, når du skal blive klogere.

Til aftensmad testede vi restaurant "Ecrit'Vin" på Place Carnot. Der så hyggeligt ud, vi kunne sidde udendørs, og der var god stemning. Maden ligeså. Snegle, and og baba au rhum til dessert. Med en skøn rød bourgogne fra Jayer til anden var den aften i skabet. Hvis "Ecrit'Vin" var en turistfælde, smækkede den blidt om smagsløgene.

Er du i byen på en lørdag, er hele centrum præget af markedsdag. I periferien sælges der tøj, isenkram og alt muligt andet, og bevæger du dig tættere på centrum, er det mad, det handler om. Duftene er forrygende fra vognene med stegte kyllinger på spid eller sågar hele stege, som man kan købe et stykke af. Længere ind mod Place Carnot har frugt- og grønthandlerne slået deres boder op med varer i mængder og kvaliteter, som glæder ethvert madøre. Her kan det godt være lidt frustrerende, hvis man bor på hotel, så man ikke selv kan købe ind og lave mad.

Midt på Place Carnot er der også antikvitetsmarked om lørdagen. Der er alt fra gammelt grej relateret til vinproduktion over til sølvtøj og sågar gamle franske stålhjelme fra anden verdenskrig. Det er hyggeligt, og man kan jo tage en kaffepause eller et glas vin på en af de caféer, som omkranser pladsen. Beaune er en by, man slentrer rundt i. Gå på opdagelse i de gamle, smalle gader og fald ind i byens rytme. Og når du som Carl i "Blinkende lygter" fanger storheden i Bourgogne, skal du nok vende tilbage.

Bourgogne

Bourgogne er et mekka for livsnydere. Nogle af verdens bedste vine kommer herfra, og kulinarisk er vi i smør- og flødeland, selv om modernister blandt de lokale kokke prøver at lette køkkenet lidt. Området er også kendt for opdrættet af kvægracen charolais, hvis kød selvsagt indgår i egnsretten bouef bourguignon.

Tag derned, og gem slankekuren til efter ferien.

Om lørdagen er der antikvitetsmarked på Beaunes centrale plads, Place Carnot. Det er hyggeligt, stemningen afslappet og du altid tæt på en café, hvis du bliver tørstig af at kigge. Foto: Privat
Blandt meget andet er der et pænt udvalg af sølvtøj på markedet. Foto: Privat
Bourgogne er også ost. På Place Carnot finder du forretningen Fromagerie Alain Hess, der har opfundet osten Delice de Pommard, som blandt andet fås med sennepskorn. Den smager godt med hvidvin til. Alain Hess har også lufttørrede skinker, oliven og fine eddiker. Foto: Privat
Lørdagsmarkedet i Beaune er kæmpestort. Bugnende boder med frugt og grønt, vogne med slagtere og kokke, hvor du både kan købe Bresse-kyllinger eller en hel steg, hvis du skulle får lyst til det. Duften af det hele sætter gang i apetitten. Foto: Privat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

En vaskeægte, spil-levende legende blev hædret med kongelig belønningsmedalje, bog, taler og kærligt dril

Annonce