Annonce
Brædstrup

Barske bjergbestigere: Far og søn nåede op i 5760 meters højde - men måtte vende om

Carl Blaschke, sønnen Jeppe og Jeppes mor Mette tager sig en pause i den fredelige Folkepark i Brædstrup. Carl og Jeppe puster ud efter en heftig omgang bjergbestigning, og Mette er lettet over, at alle kom hjem i god behold. Foto: Peter Hald
Jeppe og Carl Blaschke fra Brædstrup prøvede kræfter med sneklædt bjerg i Himalaya.

Brædstrup: Endnu et bjerg-eventyr er vel overstået for Carl Blaschke og hans søn Jeppe. De to er netop vendt hjem efter en udfordrende tur på bjerget Stok Kangri i den indiske del af Himalaya. Denne gang nåede de ikke toppen, men synes alligevel, at turen var god - og vigtigst af alt: De kom ned fra bjerget og hjem i god behold.

Den 62-årige murermester og hans 12-årige søn har før været på bjergbestigning sammen. Sidste år prøvede de kræfter med det 4660 meter høje bjergpas Yanama i Andesbjergene i Sydamerika, og denne sommer gjaldt det et noget højere bjerg i Himalaya. Stok Kangri er 6153 meter højt, så de var oppe i den tynde luft.

Både Jeppe og Carl Blaschke var i god form takket være deres intense træning på Sukkertoppen ved Sdr. Vissing, og lige indtil en højde på 5760 meter gik det godt.

Men på grund af snevejr valgte Carl Blaschke at "trække stikket" og vende om sammen med Jeppe og flere andre deltagere på turen.

Annonce
Nogle gange gik vi i sne til hoften, og vi var begyndt at bruge isøkser.

Carl Blaschke, bjergbestiger

Tog ingen chancer

- Det var en svær beslutning, men jeg gjorde det rigtige. Jeg ville ikke tage chancen, og Jeppe var flad. Den normale rute var fuldstændig lukket på grund af sne, så vi måtte vælge en anden rute, og den var hård. Nogle gange gik vi i sne til hoften, og vi var begyndt at bruge isøkser. Der var 42 den dag, der gjorde forsøget, men der var kun én, der nåede toppen, og han var professionel bjergbestiger, fortæller Carl Blaschke.

Ligesom sidste gang var han og Jeppe en del af et bjergbestigningshold, der var afsted med Jysk Rejsesebureau.

Carl Blaschke er glad for, alle på holdet nåede velbeholdne ned - især Jeppe - men han kunne nu godt have tænkt sig at have nået toppen af bjerget.

- Hvis jeg havde været alene, så var jeg nok fortsat. Det er første gang, at jeg ikke har nået toppen på et bjerg, fortæller den seje murermester, der i tidens løb besteget mange kendte bjerge, blandt andet Mont Blanc i Alperne, Kilimanjaro i Afrika, Shisha Pangma i Tibet, Aconcagua i Sydamerika og Mount McKinley i Alaska.

Hans bjergbestigningskarriere begyndte helt tilbage i 1999, da han besteg Mont Blanc. Alderen til trods har han tænkt sig at fortsætte, for som han siger:

- Jeg har gode ben!

Jeppe slapper af

12-årige Jeppe tager som altid det hele med ophøjet ro.

- Det var en fed tur, og den første del var nem nok - vi gik 160 kilometer i alt, og naturen i bjergene var flot. Jeg ærgrer mig ikke over, at vi ikke kom helt op på toppen af bjerget. Nu skal jeg bare slappe totalt af, og jeg holder lige en pause fra bjergbestigning. Men jeg fortsætter i klatreklubben, lyder det fra Jeppe.

Turen var hård ved fysikken, og Jeppe tabte fire kilo. Hans mor Mette er derfor klar til at fede ham lidt op.

Hun er meget glad for, at Carl Blaschke tog beslutningen om at vende om på grund af snevejret:

- Naturen har kræfter, man ikke skal spøge med, understreger hun.

Far og søn i bjergene. Carl Blaschke på 62 år og hans søn Jeppe på 12 år har nu prøvet kræfter med et bjerg i Himalaya. Privatfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted For abonnenter

Tilsynssag: Når man ender i denne situation, er der selvfølgelig noget, man ville ønske, at man havde gjort anderledes

112

Indbrud i Hovedgård Apotek

Annonce