Annonce
Hedensted

Barrit-kvinde debuterer som forfatter: Jeg bruger mine mareridt i mine historier

Den 29-årige Mathilde Rybka fra Smedskærlund ved Barrit debuterer som fantasy-forfatter med to noveller her i 2020. Foto: Michael Svenningsen
29-årige Mathilde Nordstrøm Rybka fra Smedskærlund ved Barrit kan kalde sig forfatter. Hun får nemlig udgivet både en novelle og en sci-fi short story her i 2020. Hun maler også billeder, og hendes kunstneriske virke er en stor hjælp i hendes kamp mod psykisk sygdom. Hun bruger faktisk sin psykiske lidelse i sine historier.
Annonce

Smedskærlund: 29-årige Mathilde N. Rybka bor i Smedskærlund ved Barrit sammen med sin kæreste og sin hund. Hun er psykisk udfordret, idet hun har diagnosen skizotypi, som er en mild form for skizofreni. Hun formår dog at holde sygdommen i skak ved at være kreativ. Hun skriver fantasy-historier, maler billeder og designer spil på hyggeplan, og når hun er i en sådan kreativ proces, så kan hun faktisk undvære sin medicin.

- Det er meget individuelt, hvor hårdt ramt man er. Jeg døjer for min del med mikropsykoser, som er psykoser, der kommer og går, og mareridt. Her vælger jeg sommetider at bruge disse mareridt eller sindstilstande i mine historier. Det kan jeg jo ligeså godt. Så kommer der da lidt godt ud af at skulle slås med sådan noget. I det hele taget føler jeg, at jeg kan holde sygdommen på afstand, når der er noget, som jeg er passioneret omkring. Såsom det at skrive eller male, fortæller Mathilde.

Og hun nøjes ikke med at skrive til skrivebordsskuffen, ligesom hun også har ganske pæn succes med at sælge sine malerier. Faktisk får hun her i 2020 udgivet både en fantasy-novelle på et dansk forlag og en engelsk science fiction short story på et amerikansk forlag.

Mathilde N. Rybka's udgivelser her i 2020

9. februar 2020 var en helt speciel dag for Mathilde Rybka. Her debuterede hun nemlig som forfatter med fantasy-novellen "Tvillingeporten" i antologien "Ind i det ukendte", som udgives af forlaget "Ulven og Uglen".

Bogen indeholder otte danske fantasynoveller, og antologien blev præsenteret ved en bogreception på Odense Bibliotek & Kulturhus 9. februar.

Men her stopper det ikke for hun har endvidere fået udtaget en science fiction short story til en lignende antologi, der udgives på det amerikanske forlag Flying Ketchup senere i år.

Antologien kommer til at hedde "Tales From The Deep" og Mathildes short story hedder "Don't Want The World To Turn Without You".

Annonce

Er opvokset i Sønder Aldum

Mathilde N. Rybka er født i Horsens, men er opvokset i Sønder Aldum ved Stenderup. Hun gik i folkeskole i Stenderup til og med 7. klasse. 8. og 9. klasse blev taget på Rårup Skole, mens 10. klasse foregik på Juelsminde Skole. På grund af hendes psykiske udfordringer er det endnu ikke lykkedes hende at gennemføre en gymnasiel uddannelse.

- Det er kun lykkedes mig at gennemføre nogle enkelte HF-fag. Sygdommen gør, at jeg i perioder ser ting, som ikke er der. Hvis man er skizofren, så tror man typisk, at det man ser er virkeligt. Er man som jeg ramt af skizotypi, så kan man godt se forskel på, hvad der er virkeligt, og hvad der ikke er virkeligt, siger Mathilde.

Annonce

Skrev også meget som barn

Hun skrev også meget som barn, men det stoppede i gymnasietiden, hvor der ikke var hverken tid eller plads til det. Hun gik så i gang igen som 21-årig og har dyrket det at skrive sine egne historier lige siden. I første omgang til skrivebordsskuffen, men med tiden er det blevet mere og mere seriøst.

- Det stod gradvist mere og mere klart, at det var det, jeg ville. Sidste år begyndte jeg så også at male. Det kom sig af, at jeg fik svært ved at skrive i forbindelse med, at en rigtig god ven - en slags reservebedstemor - gik hen og døde. Det var et hårdt slag. Jeg blev rådet til at begynde at tegne og male, og det hjalp mig rigtig meget. Mit første maleri blev hurtigt solgt, og jeg har efterfølgende fået flere bestillinger. Sidste år deltog jeg endvidere på min første udstilling - Kunstcaféen i Løsning - hvilket var en rigtig sjov oplevelse, fortæller Mathilde.

Men tilbage til skriveriet. Hvad er det lige, der er så fascinerende ved fantasy- og sci-fi-universet?

- Alt kan jo i princippet lade sig gøre. Du kan pakke vigtige emner ind i store episke fortællinger. Det er vildt fedt at skabe en karakter med magiske evner, og så give ham/hende et problem, som vedkommende ikke kan løse alligevel, siger Mathilde, der således er stor fan af både Ringenes Herre-filmene, de tilhørende PlayStation-spil og hele Harry Potter-universet.

- Jeg har også altid været vildt glad for Lene Kaaberbølls fantasybøger såsom "Skammerens datter". Jeg vil sige, at det var hendes bøger, der fik mig i gang med at læse.

Mahilde Rybka lider af en mild form for skizofreni, og hun bruger faktisk sin psykiske lidelse, idet hun skal finde plots til sine historier. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Folkesagn er en inspiration

Når hun skal finde på et plot til en historie, lader hun sig ofte inspirere af gamle folkesagn. Både danske og udenlandske. Herunder blandt andet polske og svenske sagn, hvilket i høj grad hænger sammen med, at hun har aner i både Sverige og Polen. Noget som da også afsløres af hendes efternavne. Rybka er polsk, mens Nordstrøm er svensk.

Hun arbejder i øjeblikket på en længere fantasyserie med titlen "Dance Of E'cen", som hun håber at få udgivet. Her ser hun de to udgivelser i år som det visitkort, der måske kan åbne nogle døre for en sådan solo-bogudgivelse.

På grund af hendes psykiske udfordringer er hun i øjeblikket sygemeldt og er i den forbindelse i gang med et mentorforløb via Jobcentret.

- Her har vi aftalt, at jeg skal gøre noget mere ud af mine kunstting. Altså få promoveret det noget bedre, så jeg kan få solgt nogle flere malerier og få udgivet nogle flere historier ud fra devisen, at mange bække små gør en stor å. Håbet er naturligvis, at jeg kan komme til at leve af mit kunstneriske virke, siger Mathilde Nordstrøm Rybka.

Mathilde Rybka er i øjeblikket sygemeldt på grund af sin psykiske lidelse, men hun håber, at hun med tiden kan komme til at leve af sit kunstneriske virke. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Horsens

Dagens corona-tal: På ét punkt ligner Horsens Kommune ikke de andre

Annonce