Annonce
Østjylland

Bankfolk strejker for klimaet: Det er en del af vores DNA

Vi, bankfolk, har aldrig demonstreret mod en skid, siger Peter Wissing. Foto: Axel Schütt
Medarbejdere hos Merkur Andelskasse har fået fri, så de kan strejke for klimaet. Afdelingsdirektøren i Aarhus forklarer, at klimaet er en del af virksomhedens værdigrundlag, og at de ansatte skulle have muligheden for at strejke.
Annonce

AARHUS: Klokken 12 ved Store Torv går det hele løs - klimademonstrationen for voksne under det internationale slogan "Break for Climate".

Det er en opfølger til sidste fredags strejke, hvor mindst 700 børn og unge i Århus nægtede at gå i skole og mødte op på Rådhuspladsen for at kræve politisk klimahandling i forbindelse med FN's klimatopmøde i New York.

Og nu vil de voksne altså være med. Men især en gruppe af voksne vil være til stede ved dagens strejke - nemlig ansatte i Merkur Andelskasse. De har fået tilbuddet om at holde fri for at strejke i stedet for at arbejde. De strejkende mødtes klokken 9.45 ved Godsbanen for at foretage de fornødne forberedelser i form af udarbejdelse af bannere og briefing om selve strejken.

Én af deltagerne er afdelingsdirektør i Merkur Andelskasse, Aarhus, Peter Wissing.

- Det var bestyrelsen, som mente, at medarbejderne skulle have tilbuddet om at strejke eller fortsætte med at arbejde, eftersom klimaet er en del af vores DNA og værdigrundlag. Jeg ville meget gerne selv deltage, og fra vores lokalafdeling har 15 medarbejdere valgt at deltage, siger Peter Wissing til Århus Stiftstidende.

Karin Odgaard, der er privatkunde hos Merkur Andelskasse, afdelingschef Peter Wissing og finanstrainee Simon Enemærke diskuterer, hvad der er det bedste slogan - "Vil 'ulven er kommet'" fungerer? spørger Peter. Foto Axel Schütt
Annonce

En del af noget større

Merkur Andelskasse har siden 2009 været medlem af et globalt netværk kaldet for Global Alliance for Banking on Values, som har til formål at vise, at banker kan drives på bæredygtig og gennemsigtig vis med omtanke for klimaet.

Siden 52-årige Peter Wissing for ti år siden startede hos Merkur Andelskasse, har hans holdning til klimaet og det dertilhørende forbrugsmønster ændret sig. Mindre kød, men mere fisk og grønt på middagsbordet. Læg dertil solceller på taget og andre miljøtiltag i huset med i ligningen, og du har hans personlige klimatiltag.

Han er ikke udpræget klimaaktvist, så han er lidt på udebane, når Store Torv danner rammen for to timers demostration.

- Jeg er på gyngende grund, da det er første gang, jeg skal deltage i sådan et arrangement. Det kilder da lidt i maven, lyder det fra afdelingsdirektøren.

Annonce

Kom ind i kampen, voksne

Om strejken får en decideret effekt er svært at spå om, men Peter Wissing håber på, at menneskeheden kan nå at gøre noget for klodens klima - og han retter især en stikpille til de voksne om at tage et større ansvar.

- Jeg er sikker på, at hvis menneskeheden bliver presset nok, skal vi nok handle, men spørgsmålet er, om vi kan nå at gøre det i tide uden alt for store konsekvenser. Greta Thunberg er hverken helt eller en rollemodel, men et offer. Hun er ung pige, der blot konstaterer klimaændringerne. Hun blevet til genstand for os voksnes manglende evne til at handle i forhold til klimaet, siger han.

Afdelingschef Peter Wissing har tænkt på det hele til dagens demonstration, da han har medbragt gamle kosteskafter, som kan bruges til pinde. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce