Annonce
112

Bakterieguf er en succes: Kan klare energi til det halve Horsens

Klaus D. Johansen til venstre og driftsleder Henrik Bie viser gerne biogasanlægget frem. Foto: Michael Svenningsen
Det er snart fem år siden, biogasanlægget ved Rådved åbnede. I dag kan anlægget producere energi til 20.000 huse.
Annonce

Rådved: En blankpoleret tankbil kører forbi de tre høje biogassiloer på Horsens Bioenergis anlæg og ind af port, der netop har åbnet sig.

Porten lukkes igen, og et rør fra tankbilen bliver sænket ned i en tragt, hvor det bliver suget fast.

Blot fire minutter senere er lastbilen blevet tømt for 36 tons gylle, der netop er blevet hentet hos en landmand.

En port i den anden ende af hallen går op, og den tomme lastbil kører ud af hallen, for igen at blive fyldt op med den afgassede biomasse, der er restproduktet, fra de tre høje siloer.

Mange gange om dagen kører tankbilerne ind til biogasanlægget på Ålkærgårdsvej ved Rådved, og aflæsningen foregår altid i lukkede systemer, så der ikke slipper generende lugte ud fra anlægget.

- Porten skal altid være lukket. Der er et undertryk herinde i hallen, når bilerne bliver tømt. Så det kommer aldrig til at lugte, fortæller Klaus D. Johansen, der er konsulent for Horsens Bioenergi.

Selv om man står lige ved siden af lastbilen, slipper der ingen gyllelugt ud ved tømningen.

- Vi bruger svinegylle og kvæggylle. Der skal være 75 procent husdyrgødning i tankene, det siger lovgivningen. Resten kommer fra industrien. Fra Danish Crown får vi f.eks. mavetarmaffald, fortæller Klaus D. Johansen.

Horsens Biogasanlæg blev indviet i 2014 med 10 tanke og et opgraderingsanlæg. Siden er der kommet yderligere en tank til og yderligere et opgraderingsanlæg.

- I runde tal laver vi energi til 20.000 huse. Det svarer til det halve Horsens. Til det bruger vi 343.000 tons gylle om året, fortæller Klaus D. Johansen.

Selvfølgelig kan der ske uheld, og vi har en mailservice, så naboerne får besked, når vi f.eks en gang om året renser en af blandetankene.

Klaus D. Johansen. Horsens Bioenergi

Annonce

Rent og ryddeligt

Rund om på anlægget er der rent og og ryddeligt.

- Vores ambition er, at bilerne helst skal være så rene som en mælkebil, fortæller Klaus D. Johansen.

De blankpolerede tankbiler kører nærmest i pendulfart mellem biogasanlægget ved Rådved og landmændene.

- Vi henter gyllen i en radius af omkring 26 kilometer og kører igen tilbage til landmanden med den afgassede gylle, der er drømmegødning for landbruget, fortæller han.

Siden biogasanlægget blev indviet i september 2014, er det blevet udvidet med endnu en tank, så der nu er tre tanke. Det er ligeledes kommet yderligere et opgraderingsanlæg til.

- Selvfølgelig kan der altid ske uheld, og vi har en mailservice, så naboerne får besked, når vi f.eks en gang om året renser en af blandetankene, siger Klaus D. Johansen.

I anlæggets kontrolrum kan man via en række monitorskærme følge med i, hvad der foregår i de fleste kroge af anlægget.

Således kan man se direkte billeder inde fra tankene. Ligheden med øl, der gærer, er slående, bortset fra, at det ikke er CO2, der bobler op. Bakterierne guffer løs af gylle m.m. og producerer derved methan. Efter en tur gennem opgraderingsanlægget kan renset methan sendes direkte ud i naturgasledningen.

- Alt, hvad vi putter ind i tankene, bliver først pasteuriseret. Derved kommer der ingen bakterier udefra ind i tanken. Det er også et godt signal til vores landmænd, at der er ikke nogen bakterier, der kan gøre nogen skade, siger Klaus D. Johansen, der ikke tøver med at kalde biogasanlægget for en succes.

- Jeg plejer at sige, at der er tre ting, der skal opfyldes, før det er en succes: Man skal have det rigtige anlæg, man skal have de rigtige folk, og så skal man have de rigtige biomasser. Og det har vi her. Bigadan, der har bygget anlægget, bruger os, når de skal fremvise et anlæg for fremtidige købere fra hele verden, fortæller Klaus D. Johansen.

Anlægget kan sagtens udvides, men ifølge Klaus D. Johansen vil det være en politisk beslutning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Gammel og mangelfuld gadebelysning i Horsens: - Man burde udskifte det hele i et hug

Horsens

Kraftige anklager om svigt af børn og familier: Ankestyrelsen overvejer tilsynssag mod Horsens Kommune

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce