Annonce
Kultur

Tusindvis besøgte teaterfestival for børn: Vi skal vise mangfoldighed, og at der er plads til alle

Det gode vejr trak mange til de udendørs forestillinger under Horsens Teaterfestival i weekenden. Pressefoto: Hanne Nielsen
Den årlige børneteaterfestival i Horsens er slut. I alt har weekenden budt på 97 forestillinger for børn og unge spredt over genrer fra dukketeater til performance art og moderne dans.

Horsens: I weekenden var det 34. gang, at Horsens Teaterfestival løb af stablen. Og de omkring 200 opkøbere har kunnet boltre sig til 34 forskellige forestillinger, der blev afviklet i alt 97 gange i løbet af festivalen.

Men også den menige horsensianer har taget godt imod festivalen i år. 4500 billetter er udleveret og cirka 2000 har besøgt de mange udendørs forestillinger. Festivalkoordinator Maria Suh er meget tilfreds.

- Det er gået rigtig godt, og vi har været så heldige med vejret. Det har gjort, at der er kommet rigtig mange til udendørs-forestillingerne også, fortæller hun.

Annonce
Vi kan give de unge troen på sig selv ved at vise mangfoldighed, og så kan vi måske åbne for en anden demokratisk forståelse, hvor vi er mere nysgerrige på hinanden i stedet for at lade fordommene komme os i forkøbet.

Maria Suh, festivalkoordinator

Teater af høj kvalitet

I alt har 32 forskellige teatre fra blandt andet Næstved, Lolland, Randers og Odense præsenteret deres bedste bud på børne- og ungdomsteater i anno 2019. Til stor glæde for blandt andre opkøber Britta Skov, formand for børnetaterudvalget i Teater og Musik Odsherred, som har været med på festivalen de seneste 20 år.

- For os, der køber, er Horsens et dejligt sted at være. Det er så velplanlagt, og stederne ligger tæt, så man kan gå rundt. Jeg er efterhånden blevet 70 år, og jeg kan stadig nå de forskellige steder uden at løbe livet af mig, siger hun og fortsætter:

- Man kan snakke med teatergrupperne, og jeg tror, den her festival betyder meget for mange, for der kommer folk fra alle mulige forskellige steder.

Britta Skov har i alt 12 forestillinger på programmet i år, og hun har allerede set sig lun på fire, som hun gerne vil have med hjem til Odsherred.

- Vi har set noget rigtig godt teater. Blandt andet Teater O, som er noget af det, vi sælger en del af til skolerne, fordi det er godt teater til eleverne. Det kan fange det, som børneteater kan og skal. Det skal røre ved sjælen. Man skal ind og se en forestilling og gå derfra flyvende med noget at tænke over, siger hun og peger på, at kvaliteten på Horsens Teaterfestival er meget høj - måske næsten for høj.

- De udvælger teaterstykker, der alle har noget kvalitet, og der kunne jeg måske godt tænke mig at se noget af det andet også, så vi har noget at sammenligne med og selv kunne vælge - men det skal ikke lyde negativt, understreger hun.

Der skal være plads til alle

Netop udvælgelsen af teaterstykkerne er en af de ting, Horsens Teaterfestival gør meget ud af. For det sikrer både kvalitet, men også den bredde, som er helt essentiel for godt børneteater.

- Dansk børneteater og ungdomsteater er mangfoldigt og spænder bredt. Der er mange genrer, og der bliver endnu flere. Scenekunsten udvikler sig hele tiden, og i år har man kunnet opleve alt fra dukketeater på gaden over moderne dans med fokus på homoseksualitet til performance med live art, fortæller Maria Suh.

Ifølge hende handler teater for børn og unge nemlig ikke blot om en god og sjov oplevelse, det er også en vigtig del af den almene dannelse.

- Vi skal vise mangfoldighed, og at der er plads til alle. Alle de her børn og unge, som er forvirrede, og som skal passe ind, selvom de ikke føler, de gør det, for dem skal teatret være med til i deres dannelsesproces at fortælle dem: Der er også plads til dig, selvom du føler dig anderledes, forklarer Maria Suh og fortsætter:

- Vi kan give de unge troen på sig selv ved at vise mangfoldighed, og så kan vi måske åbne for en anden demokratisk forståelse, hvor vi er mere nysgerrige på hinanden i stedet for at lade fordommene komme os i forkøbet.

Horsens Teaterfestival blev afholdt for 34. gang i weekenden. Pressefoto: Hanne Nielsen
Horsens Teaterfestival blev afholdt for 34. gang i weekenden. Pressefoto: Hanne Nielsen
Horsens Teaterfestival blev afholdt for 34. gang i weekenden. Pressefoto: Hanne Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce