Odder: Det bliver en lille smule dyrere at have børn i børnehave og vuggestue i Odder Kommune.
Det besluttede et enigt byråd mandag aften.
Den højere pris kommer, fordi der skal være råd til flere lønninger i daginstitutionerne, idet både regeringen og kommunen har sat penge af til flere voksne i kommunens daginstitutioner.
Når det bliver hverdag igen, skulle børn og forældre altså gerne opleve, at der bliver mere tid til det enkelte barn.
Prisen stiger
Forældre betaler som udgangspunkt 25 procent af udgiften til en dagtilbudsplads. Og idet Odder Kommune har tilført flere penge til de kommunale institutioner, og der samtidig er tilført penge fra staten, vil 25 procent af udgiften også blive højere.
Derfor sagde byrådet mandag aften ja til, at taksten for en børnehaveplads stiger med 75 kroner per måned, mens en vuggestueplads kommer til at koste 150 kroner mere om måneden.
Der betales for 11 måneder. Der vil fortsat være mulighed for søskenderabat og friplads.
I 2021 vil der være 6,8 millioner kroner ekstra at gøre godt med i de kommunale dagtilbud.
Af dem skal være børnehaveforælder betale 75 kroner mere per måned, mens en vuggestueplads kommer til at koste 150 kroner mere per måned.
Mangler pædagoger
Det er dog ikke helt så lige til at få omsat de ekstra millioner til hænder. Der mangler nemlig pædagoger overalt i landet, og Odder er ingen undtagelse.
- Pædagogerne hænger ikke på træerne, og det skal jo også være den rigtige til det rigtige sted og de rigtige opgaver, siger Flemming Skaarup, der er direktør for børn og unge i Odder Kommune.
Udvalgsformand Lone Jakobi (S) glæder sig over midlerne, der, hvis rekrutteringen går vel, kan betyde, at målsætningen om at have en voksen til tre vuggestuebørn og en voksen til seks børnehavebørn kan nås allerede i år.
Op i tid
En af måderne man kan få flere pædagogtimer i daginstitutionerne er ved at sætte pædagogerne op i tid.
Der er nemlig rigtig mange pædagoger, der ikke arbejder på fuld tid.
Desuden skal institutionerne se på, om der er nogle opgaver, som ikke foregår sammen med børnene, som kan løses af andre end de uddannede pædagoger.
Måske kan nogle af de øvrige opgaver, som pædagogerne løser i dag, konverteres til mere børnetid, og så kan andre lave flere ikke pædagogiske opgaver.
- Måske kan nogle af de øvrige opgaver, som pædagogerne løser i dag, konverteres til mere børnetid, og så kan andre lave flere ikke-pædagogiske opgaver, siger Flemming Skaarup.
Opgaven stiller store krav til de pædagogiske ledere, der skal sikre, at pædagogerne får mere tid til børnene.
- Vi er også nødt til at prioritere ledelsestid, fordi det virker - og fordi god ledelse også er et parameter i rekrutteringen, siger Flemming Skaarup.
Penge der kan mærkes
Samlet set får Odder Kommunes institutioner for 0-6-årige over seks millioner kroner ekstra til mere personale. Lidt under halvdelen kommer i år fra staten, mens resten kommer fra det kommunale budgetforlig.
- Det vil være noget, der kommer til at kunne mærkes alle steder, siger Lone Jakobi (S), der er formand for børne-, uddannelses- og kulturudvalget.
Lone JakobiDet vil være noget, der kommer til at kunne mærkes alle steder.
I budgetaftalen 2021 vedtog Venstre, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten en øget bevilling til at forbedre normeringerne i dagtilbud i Odder Kommune forud for den nationale vedtagne strategi.
Fordeling
Lægger man pengene fra staten og dem fra det kommunale budget sammen, skal der i alt fordeles 6.806.000 kroner beregnet i forhold til antallet af vuggestue- og børnehavebørn. Det betyder følgende ekstra midler at gøre godt med i 2021:
Bifrost: 1.800.900
Vennelund: 1.320.900
Egholmgård: 1.217.100
KribleKrable huset: 1.030.700
Børnehuset Saxild: 471.700
Børnehuset Hou: 370.200
Børnehuset Gylling: 348.000
Børnehuset Solstrålen, Hundslund: 246.500
Partierne var enige om at tilføre ressourcer til budgettet i 2021-2024 over det forventede tilskud fra staten. Midlerne skal primært bruges til flere personaletimer tæt på børnene.
I budgetaftalen er der lagt vægt på, at de flere penge skal give de enkelte institutioner mulighed for at have fokus på kvalitet og kvalitetstilsyn, de pædagogiske læreplaner, ledelse og en stabil struktur for børnenes og personalets dagligdag.
Dagtilbuddene drøfter i øjeblikket minimumsnormering og kvalitet med forældrebestyrelserne og medarbejderne.