Annonce
Horsens

Børnehus får plads til 15 nye vuggestuebørn - men der mangler stadig plads til 35

Dagnæs Børnehus får 15 nye vuggestuepladser. Arkivfoto: Søren E. Alwan
2,5 millioner kroner til en ombygning af Dagnæs Børnehus skal skaffe 15 nye vuggestuepladser nu og her. Men ved udgangen af 2019 vil der stadig mangle pasning til omkring 35 børn i sydbyen.

Horsens: Sydbyen vokser, og det går stærkt. Så stærkt at prognoserne for børnetallet slet ikke holder stik, så der er akut mangel på institutionspladser til de mindste.

Derfor etablerer kommunen nye vuggestuepladser i Dagnæs Børnehus, hvor et dagplejerum indrettes til vuggestue med plads til 15 børn. Institutionens værksted/orangeri, som i dag er et uopvarmet rum, bliver ved en mindre ombygning og isolering til et nyt samtalerum for dagplejen.

Derudover kræver de 15 nye vuggestuebørn en udvidelse af krybberummet, og der bliver behov for et nyt værksted, som kan indrettes i et skur på legepladsen. I alt koster projektet 2,5 millioner kroner, og efter ombygningen vil Dagnæs Børnehus råde over 60 vuggestuepladser.

- Fra januar til nu er der allerede kommet 42 børn til, som vi skal finde en nu og her-løsning til. Med den her udvidelse er det lykkedes os at finde en hurtig løsning inden for rammerne af det eksisterende dagtilbud i Dagnæs, forklarer formanden for børne- og uddannelsesudvalget, Lone Ørsted (S).

Annonce

Fra januar til nu er der allerede kommet 42 børn, som vi skal finde en nu og her-løsning til. Med denne udvidelse er det lykkedes os at finde en hurtig løsning inden for rammerne af det eksisterende dagtilbud i Dagnæs.

Lone Ørsted, formand for børne- og uddannelsesudvalget

Uforudset stigning

Stigningen i børnetallet i sydbyen er gået fra 338 til 380 børn siden årsskiftet - og hvis tendensen fortsætter, vil der ved udgangen af 2019 være flere end 400 børn på mellem et og to år. Det er omkring 50 børn flere med behov for vuggestue eller dagpleje end ved starten af 2019, og 50 børn flere, end befolkningsprognosen har forudset. Og da der heller er plads til de mange børn i Torsted, Søndermark eller midtbyen er en udvidelse strengt nødvendig for at kunne overholde pasningsgarantien i sydbyen.

- Selv med de 15 nye pladser, vi etablerer nu, mangler der ved udgangen af 2019 stadig omkring 35 pladser. Derfor er vi i gang med en analyse af behovet. Den skal hjælpe os med at se på, hvor vi kan udvide, og om det skal være nybyg, tilbyg eller ombyg - eller alle tre dele. Derudover skal udvidelsen gøres smidigt, og vi skal også se på, hvilken kapacitet vi har i de eksisterende bygninger, forklarer direktør for uddannelse og arbejdsmarked, Tanja Nyborg.

Årsagen til den hurtigere vækst er formentlig en kombination af, at udbygningen i de nye boligområder i Tyrsted går hurtigere end forventet, og at der i højere grad end forventet sker en udskiftning i de etablerede parcelhuskvarterer i både Dagnæs, Bankager og Højvang, forklarer Lone Ørsted.

- I takt med at der bliver bygget flere lejligheder i midtbyen målrettet lidt ældre borgere, hvor børnene er flyttet hjemmefra, er det de unge med små børn eller børn på vej, som køber de ældre parcelhuse, forklarer hun.

Tanja Nyborg supplerer:

- Vi har også oplevet, at de nye boliger, som bliver bygget, ganske enkelt er hurtigere klar til indflytning end først antaget, og de tal ligger heller ikke i prognosen.

Ombygningen vil ske hurtigst muligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Det kan ramme andre at tage barnet ud for at holde ekstra ferie

Er det i orden at tage sit barn ud af skolen uden for skoleferierne, fordi det passer forældrene bedst at rejse på "skæve" tidspunkter? Tja, hvis Horsens Folkeblads følgere på Facebook er en rettesnor, er det helt op til forældrene. Omvendt slår lokale skoleledere fast, at det altså betyder noget at komme i skole hver dag - ikke mindst for klassens trivsel. Jeg kan godt forstå, at mange jagter en ski- eller solferie uden for de hundedyre rejseuger. En familie sparer mange penge ved at rykke afgangen en uge eller to. En anden anfører, at det for eksempelvis en sygeplejerske ikke er et ta' selv-bord at vælge ferie. Også et validt argument. I det hele taget lever mange i dag et arbejdsliv, hvor ferieugerne langt fra er skåret i granit. Traditionerne har flyttet sig gevaldigt på det punkt i de seneste generationer. Men der er også ting, der trækker alvorligt den anden vej: Antallet af forældre, der beder om fri på børnenes vegne, er stigende i Horsens Kommune. Det sker flere end 2000 gange på et skoleår - mod godt 1600 for bare tre år siden. En enkelt fridag til moster Odas begravelse tæller ikke med her. Vi taler om minimum fem dage inden for en kalendermåned, så i praksis handler det om ferierejser. Fortsætter den tendens, ender vi med klasser, hvor der i nogle uger bliver langt mellem eleverne. En skoleforsker i Politiken har også en pointe med følgende udmelding: - Danske forældre har en forbrugeragtig holdning til skolen. Forstået på den måde, at de ser det som skolens opgave at levere et godt tilbud til eleverne. Men deres egen indsats tænker de måske ikke så meget på at prioritere. Nej, et barn mister ikke vigtig læring af at være væk en uge eller fire i løbet af folkeskoleårene. Men handlinger har konsekvenser for andre: Lærere, skoleledere og ikke mindst klassekammeraterne. - Det er ren egoisme at tage barnet ud, lød det fra en forælder i Folkebladet. Så langt vil jeg ikke gå, for den enkelte kan have gode grunde til at bede om fri. Men tænk over signalet, der sendes: Det bør ikke være noget, "man bare lige gør".

Horsens

Se de mange billeder: Mange Horsens-borgere evakueret på grund af frygt for digebrud

Horsens For abonnenter

Anders har fire hektar jord under vand: Flaskehals på Gudenåen gør hans marker værdiløse

Horsens

Vandet er faldet 30 cm: Vi har været meget heldige

Annonce