Annonce
Horsens

Børnehus får plads til 15 nye vuggestuebørn - men der mangler stadig plads til 35

Dagnæs Børnehus får 15 nye vuggestuepladser. Arkivfoto: Søren E. Alwan
2,5 millioner kroner til en ombygning af Dagnæs Børnehus skal skaffe 15 nye vuggestuepladser nu og her. Men ved udgangen af 2019 vil der stadig mangle pasning til omkring 35 børn i sydbyen.

Horsens: Sydbyen vokser, og det går stærkt. Så stærkt at prognoserne for børnetallet slet ikke holder stik, så der er akut mangel på institutionspladser til de mindste.

Derfor etablerer kommunen nye vuggestuepladser i Dagnæs Børnehus, hvor et dagplejerum indrettes til vuggestue med plads til 15 børn. Institutionens værksted/orangeri, som i dag er et uopvarmet rum, bliver ved en mindre ombygning og isolering til et nyt samtalerum for dagplejen.

Derudover kræver de 15 nye vuggestuebørn en udvidelse af krybberummet, og der bliver behov for et nyt værksted, som kan indrettes i et skur på legepladsen. I alt koster projektet 2,5 millioner kroner, og efter ombygningen vil Dagnæs Børnehus råde over 60 vuggestuepladser.

- Fra januar til nu er der allerede kommet 42 børn til, som vi skal finde en nu og her-løsning til. Med den her udvidelse er det lykkedes os at finde en hurtig løsning inden for rammerne af det eksisterende dagtilbud i Dagnæs, forklarer formanden for børne- og uddannelsesudvalget, Lone Ørsted (S).

Annonce

Fra januar til nu er der allerede kommet 42 børn, som vi skal finde en nu og her-løsning til. Med denne udvidelse er det lykkedes os at finde en hurtig løsning inden for rammerne af det eksisterende dagtilbud i Dagnæs.

Lone Ørsted, formand for børne- og uddannelsesudvalget

Uforudset stigning

Stigningen i børnetallet i sydbyen er gået fra 338 til 380 børn siden årsskiftet - og hvis tendensen fortsætter, vil der ved udgangen af 2019 være flere end 400 børn på mellem et og to år. Det er omkring 50 børn flere med behov for vuggestue eller dagpleje end ved starten af 2019, og 50 børn flere, end befolkningsprognosen har forudset. Og da der heller er plads til de mange børn i Torsted, Søndermark eller midtbyen er en udvidelse strengt nødvendig for at kunne overholde pasningsgarantien i sydbyen.

- Selv med de 15 nye pladser, vi etablerer nu, mangler der ved udgangen af 2019 stadig omkring 35 pladser. Derfor er vi i gang med en analyse af behovet. Den skal hjælpe os med at se på, hvor vi kan udvide, og om det skal være nybyg, tilbyg eller ombyg - eller alle tre dele. Derudover skal udvidelsen gøres smidigt, og vi skal også se på, hvilken kapacitet vi har i de eksisterende bygninger, forklarer direktør for uddannelse og arbejdsmarked, Tanja Nyborg.

Årsagen til den hurtigere vækst er formentlig en kombination af, at udbygningen i de nye boligområder i Tyrsted går hurtigere end forventet, og at der i højere grad end forventet sker en udskiftning i de etablerede parcelhuskvarterer i både Dagnæs, Bankager og Højvang, forklarer Lone Ørsted.

- I takt med at der bliver bygget flere lejligheder i midtbyen målrettet lidt ældre borgere, hvor børnene er flyttet hjemmefra, er det de unge med små børn eller børn på vej, som køber de ældre parcelhuse, forklarer hun.

Tanja Nyborg supplerer:

- Vi har også oplevet, at de nye boliger, som bliver bygget, ganske enkelt er hurtigere klar til indflytning end først antaget, og de tal ligger heller ikke i prognosen.

Ombygningen vil ske hurtigst muligt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Dårligt argument for dyrere børnepasning

Fra nytår bliver det dyrere at få passet sine børn i Horsens Kommune. Den slags er en politisk beslutning, og Horsens Byråd er naturligvis i sin gode ret til at sætte prisen op og ned alt efter politisk prioritering. Så langt så godt, og indrømmet, det er svært tit og ofte at skulle forklare prisstigninger, men det er er altså tæt på være verdens dårligste argument, når man forklarer prisstigningen med, at kommunen tilfører syv millioner kroner ekstra til området. Flere kommunale kroner er altså lig med, at man som forældre skal betale mere, lyder logikken. Argumentet holder også så langt, at for at få økonomien til at hænge sammen, når vi skal have passet de små i vuggestue, dagpleje, børnehave eller sfo, er der også en forældrebetaling. Den må maksimalt andrage 25 procent. En sats, der er indført, så ingen kommuner uhæmmet bruger den knap at skrue på, når der skal lægges budget. Nøgleordet her er maksimalt. For det er klart, at forældrebetalingen stiger, når procentsatsen fastholdes, og det samlede budget stiger, men i ordet maksimalt ligger også, at man selvfølgelig kan sætte satsen ned, så forældrene ikke skal betale mere for at få passet børn efter nytår. Der kan være mange gode argumenter for at tilføre midler til børnepasning og at lade forældrebetalingen stige, men der er ingen sammenhæng mellem flere midler og øget forældrebetaling. Horsens Byråd kunne uden problemer vedtage, at det fra nytår skulle være billigere for forældrene at sende deres børn i kommunale pasningstilbud og samtidig tilføre flere midler for at kunne ansætte eksempelvis flere pædagoger. Det kunne eksempelvis være begrundet i at ville tiltrække flere børnefamilier til kommunen. Det er en politisk beslutning med tilhørende solide argumenter, som man så kan være enig eller uenig i, men at sige, at forældrene skal betale mere, fordi kommunen bruger flere penge på området, har ingen logisk sammenhæng.

Kultur

Panduro advarer mod billethajer: - Svindelfirmaerne går ikke kun efter de store, udenlandske artister

Annonce