Annonce
Horsens

Børnehavepladser stiger mest i 2020

Fra nytår bliver det dyrere at have børn i institution i Horsens Kommune, men det skyldes, at området bliver tilført flere penge, lyder det fra formanden for børneudvalget. Foto: Morten Pape
Næste år vil mange forældre skulle lægge lidt flere penge til side til pasning af deres børn, men takststigningerne er et udtryk for, at der kommer flere penge til området, siger udvalgsformand.

Horsens: Fra januar bliver det lidt dyrere at få poderne passet i de kommunale vuggestuer og børnehaver - til gengæld falder priserne i dagplejen.

Sidste år var det forældrene til vuggestuebørnene, som oplevede den største stigning. Her steg en fuldtids vuggestueplads med 858 kroner, i år er det under halvdelen - nemlig en stigning på 33 kroner om måneden eller 363 kroner om året.

Derimod bliver børnehaveforældrene lidt hårdere spændt for næste år med en stigning på 616 kroner mod en stigning på 451 sidste år.

Annonce

Stigning i takster sker udelukkende, fordi budgettet stiger.

Dagplejen bliver billigere

I den anden ende af skalaen ligger forældre til kommunens dagplejebørn. De kommer til at slippe 165 kroner billigere næste år for en fuldtidsplads.

Og selvom en stigning på godt 600 kroner for børnehavebørn vil kunne mærkes i manges budget, er stigningen ikke et udtryk for, at politikerne hæver prisen, snarere tværtimod. Den er en naturlig stigning som følge af, at kommunen faktisk prioriterer børnene, forklarer formand for børne- og uddannelsesudvalget, Lone Ørsted (S).

- Stigning i takster sker udelukkende, fordi budgettet stiger. Udgangspunktet er en politisk beslutning om, at forældrebetalingen maksimalt kan udgøre 25 procent af det samlede beløb for pasning, og når vi tilfører syv millioner til området i 2020 – vil forældrebetalingen stige automatisk. Altså når prisen stiger, er det netop, fordi vi tilfører flere midler, forklarer hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand med foldekniv spyttede kvinde i ansigtet

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap fire milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og "Fars Pige" - lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle TV3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Annonce