Annonce
Odder

Børneboom kom bag på pladsanvisningen: Midlertidig børnehave på vej i Vitapark

Der er kommet næsten dobbelt så mange 0-5-årige til kommunen som forventet. Arkivfoto: Chresten Bergh
Der er kommet næsten dobbelt så mange små børn til kommunen i løbet af årets første fire måneder som forventet. Det giver pladsmangel i kommunens institutioner.

Odder: De første fire måneder af 2021 er der flyttet næsten dobbelt så mange 0-5-årige børn til Odder Kommune som forventet.

Derfor er en ny institution med lynets hast ved at blive etableret i bygningen Solbakken i Vitapark.

Her skal der være plads til 20 vuggestuebørn i nederste etage og parterre, og 40 børnehavebørn i stueetagen.

Annonce
Solbakken, der ligger inde i Vitapark, har tidligere været et botilbud for handicappede. Senest 1. oktober skal de to nederste etager være indrettet til en midlertidig vuggestue til 20 børn og børnehave til 40 børn udover den kommunale genoptræning, der venter på, at det nye sundhedshus står klar. Foto: Anya Wissendorff

Og at behovet er stort og akut, viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik, som er fra henholdsvis januar og april i år.

I årets første fire måneder er der kommet 27 flere børn til kommunen end beregnet i alderen 0-5 år. Det svarer til en gennemsnitlig tilgang på knap syv børn pr. måned.

- Vores befolkningsprognose regnede med en gennemsnitlig tilgang på cirka 3,7 barn pr. måned, så de første fire måneder har stigningen altså været næsten det dobbelte af, hvad vi forventede så sent som i efteråret 2020, siger kommunaldirektør Henning Haahr.

På pladsanvisningen har man fulgt tallene måned for måned, og indtil det tidlige forår så det ud til, at der var de vuggestuepladser i kommunen, som der var behov for.

- Men i løbet af to måneder er der flyttet så mange til, at vi mangler 11 vuggestuepladser 1. august stigende til 20 til september, siger Lise Gammelby, der er udviklingskoordinator for dagtilbud i Odder Kommune.

Behovet stiger uge for uge

Også børnehavepladser bliver en mangelvare, hvis ikke der reageres.


Behovet stiger lige nu uge for uge, og hvis det fortsætter i det her tempo, kan jeg godt blive bekymret for, at Bendixmindeinstitutionen ikke bliver stor nok.

Lise Gammelby


Hvad angår børnehavepladser er der brug for 18 ekstra pr. 1. september. Det tal stiger til 27 i december, og herefter fortsætter kurven bare opad.

- Behovet stiger lige nu uge for uge, og hvis det fortsætter i det her tempo, kan jeg godt blive bekymret for, at Bendixmindeinstitutionen (Ny institution i vestbyen til 112 børn, der ventes færdig i foråret 2023, red.) ikke bliver stor nok, siger Lise Gammelby.

Den kommunale genoptræning bruger nogle af lokalerne på Solbakken, men de to nederste etager skal hurtigst muligt omdannes til henholdsvis vuggestue og børnehave. Foto: Anya Wissendorff

Det kommer til at koste 3,8 millioner kroner at gøre de to etager på Solbakken klar til småbørn og lave en legeplads.

- Den bliver bygget, så den kan fungere også fremadrettet, siger Lise Gammelby, der ikke vil udelukke, at der stadig kan være behov for pladserne, selv når den nye institution i Bendixminde står færdig.

Det er primært i Vestbyen, at den store tilflytning sker. Derfor bliver Annette Dam Andersen, der er leder i Børnehuset Vennelund, også leder af den midlertidige institution i Vitapark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Nyt underlag på Casa Arena? Horsens Kommune foreslår at fremtidssikre banen med hybridgræs

Annonce