Annonce
Danmark

Børn og unge rammes af sjælden lidelse: Læger er opmærksomme på bivirkning efter Covid-19

Pernelle Jensens datter - 5-årige Nellie blev syg efter hun havde haft corona i juli. Hun blev ramt af den sjældne sygdom MIS-C. 1 ud af 4000 coronaramte børn udvikler sygdommen, som lægerne kun har få erfaringer med herhjemme, men henter viden i USA og Italien. Efter restriktionerne er væk forudser eksperter, at flere børn vil blive ramt af corona, og at det vil udløse flere børn med MIS-C. Foto: Søren Gylling
Flere børn forventes at blive ramt af corona efter den fulde genåbning af skoler og daginstitutioner, og det vil sandsynligvis også føre til flere børn, der rammes af den sjældne følgesygdom MIS-C. Det vurderer overlæge Ulla Hartling fra H.C. Andersen Børnehosptial på Odense Universitetshospital.

Følgesygdom: Selv om børn ofte får lette forløb, hvis de rammes af corona, så kan eftervirkningerne være slemme. Det mærkede fem-årige Nellie fra Fredericia, som blev ramt af lidelsen MIS-C.

Hun er lidt af en sjældenhed, men ikke desto mindre en sjældenhed, der er grund til at være opmærksom på. Det konstater eksperterne på Odense Universitetshospital, som har behandlet børn som Nellie siden pandemien brød ud.

- Fra marts 2020 og et år frem var 23 børn indlagt med MIS-C i hele landet. Alle børn overlevede, men omkring halvdelen af dem var indlagt på intensiv-afdeling, primært på grund af lavt blodtryk, oplyser overlæge Ulla Birgitte Hartling, H.C. Andersen Børnehospital på Odense Universistetshospital.

Annonce

Fra marts 2020 og et år frem var 23 børn indlagt med MIS-C i hele landet. Alle børn overlevede, men omkring halvdelen af dem var indlagt på intensiv-afdeling, primært på grund af lavt blodtryk.

Overlæge Ulla Birgitte Hartling - H.C. Andersen Børnehospital

Nellie blev indlagt på OUH i august, og Ulla Hartlings bud er, at det stadig er under 50, der har været ramt siden februar 2020.

- Det er ikke noget, der har væltet afdelingerne i landet, så det er stadig en sjælden komplikation, konstaterer hun.

Lidelsen kan være alvorlig, men dødeligheden er heldigvis ekstremt lille, oplyser Ulla Hartling.

- Det er beskrevet, men i enkelt-tilfælde og ikke i Danmark. Voksne kan i øvrigt også få det, men endnu sjældnere.

- Kan man forestille sig, at der med genåbningen vil dukke flere børn op med lidelsen?

- Ja, det vil være forventeligt, simpelthen fordi flere børn vil blive smittet med Covid 19, konstaterer hun.

1 af 4000 rammes

Tilstanden er sjælden og vurderingen fra eksperterne er, at den rammer et ud af 4000 Covid 19-ramte.

Tilstanden opstår, når immunsystemet efter en infektion reagerer uhensigtsmæssigt og alt for kraftigt.

- Er man blevet bedre til at behandle MIS-C ?

- Der er bestemt sket fremskridt i behandlingen siden tilstanden blev beskrevet første gang. Vi er blevet hurtigere til at erkende den, og dermed til at sætte gang i behandlingen, som går ud på at dæmpe det alt for kraftigt reagerende immunforsvar, oplyser Ulla Hartling.

Hun vurderer at sygdommen kan opstå i forskellige grader.

- I de tilfælde, hvor der er risiko for alvorlig påvirkning, tror jeg alle forældre vil henvende sig til læge med deres barn. Det man skal være opmærksom på er hvis barnet nogle uger efter en covid-infektion udvikler feber og almen påvirkning. I de tilfælde, skal man henvende sig til lægen, lyder ekspertens råd.

- Har man en fornemmelse af, hvorfor den rammer nogle og ikke andre?

- Nej, vi har endnu ikke nogen mulighed for at forudsige hvem, der vil udvikle tilstanden.

Ulla Birgitte Hartling har i ugeskrift for læger sat fokus på MIS-C. Der var i 2020 på verdensplan registreret under 1000 tilfælde af lidelsen.

Dansk Pædiatrisk Selskab udsendte 1. maj 2020 en advarsel til landets 18 børneafdelinger om komplikationen, og efterfølgende har man gennemført en national overvågning.

Det oplyser overlæge, ph.d. i infektionspædiatri, Ulrikka Nygaard, fra Rigshospitalets BørneUngeKlinik i en artikel om MIS-C i Ugeskrift for Læger i januar.

Lægemiddelstyrelsen er også opmærksom på lidelsen, og har orienteret Sundhedsstyrelsen om, at MIS-C undersøges som en mulig bivirkning efter vaccination. Det skete i august efter en 17-årig dreng havde udviklet MIS-C efter vaccination.

Det har imidlertid ikke ændret Sundhedsstyrelsens anbefaling om at vaccinere børn fra 12 år og opefter imod Covid-19. Det fremgår af nyhedsbrev fra Lægemiddelstyrelsen 26. august.

Det skal du holde øje med

Multisystem inflammatory Syndrome in Children MIS-C rammer i sjældne tilfælde børn og unge.

Sygdommen udvikler sig typisk fire-seks uger efter barnet eller den unge har været ramt af covid-19.

MIS-C kan være en alvorlig tilstand, hvis den ikke behandles i tide. Typiske symptomer er vedvarende høj feber, som kan være ledsaget af symptomer flere andre steder i kroppen såsom diarré, opkast, mavesmerter, hovedpine, træthed, ondt i brystet og svært ved at trække vejret.

Derfor har Lægemiddelstyrelsen informeret alle læger om at være særligt opmærksomme.

Lægemiddelstyrelsen har ligeledes orienteret Sundhedsstyrelsen om, at MIS-C undersøges som en mulig bivirkning efter vaccination.

Det ændrer ikke Sundhedsstyrelsens anbefaling om at vaccinere børn fra 12 år og opefter imod COVID-19, særligt i en situation, hvor der efter sommerferien er set en stigning i antallet af u-vaccinerede COVID-19-smittede børn.

Annonce
Annonce
Horsens

Ingen forbrydelse bag fund af død kvinde i lejlighed

Horsens For abonnenter

Gittes varmeregning er steget med over 150 procent: Vores økonomi er en lille smule stram lige nu...

Ikast-Brande

Fodboldklub er plaget af "corona-hærværk", roderi og flaskeknusning

Hedensted For abonnenter

73-årige Oda bor alene, men skifter de grønne skraldeposer dagligt: De lugter og går i stykker, hvis de bliver fyldt

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

AC Horsens For abonnenter

Prisen på AC Horsens' guldklump stiger: Flotte landskampe kan være millioner værd - her er sportschefens planer og overvejelser

Erhverv

Han har tjent sin første løn i ni år: At have et job betyder mere end penge

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Seneste plus

Odder

Rema-direktør er ude med hård kritik: - Jeg har aldrig mødt en så utroværdig og uvederhæftig person som ham

Danskere advares - situation i Ukraine kan ændres hurtigt

Odder

Overså bremsende bil: To personer kørt på skadestuen efter uheld

Horsens For abonnenter

Peter Sørensen sår tvivl om parkeringshus ved banegården efter skrotning af plan for godsbaneareal - Martin Ravn er helt tryg

Horsens

Kroen kan købes for 1,5 mio. kr., men ApS jonglerer med flere muligheder

Annonce