Annonce
Horsens

Bøn fra Casa og kommunen: Lad nu være med at gå hen over byggepladsen - det er farligt

På trods af afspærringer og skilte trodser mange adgangsforbuddet ved byggepladserne på og omkring Kvicklygrunden. De skyldige får nu en opsang fra kommunen og Casa A/S. Foto: Morten Pape

Casa A/S, der bygger på Kvicklygrunden, og Horsens Kommune, der anlægger nye veje omkring den, oplever stigende problemer med borgere, der går ind på byggepladserne.

Horsens: Byggepladser er arbejdspladser for håndværkere - og kun håndværkere. Her er der tunge maskiner, der med lethed kan slå et menneske omkuld med mulige fatale konsekvenser.

Alligevel oplever Casa A/S og Horsens Kommune i stigende grad civile borgere, der i håbet om at spare lidt tid ignorerer advarselsskiltene og skyder en genvej henover byggepladserne. Aktuelt er den især gal på Kvicklygrunden i det centrale Horsens, der lige nu er en kæmpestor byggeplads for Casa A/S, og rundt om grunden, hvor kommunen er ved at omlægge vejene.

- Det er et stort problem. Alle steder, hvor der er en åbning, ser vi folk, der skyder en genvej hen over byggepladsen. Det sker dagligt, at folk mener, at de har ret til at skyde genvej hen over Kvicklygrunden. Jeg har sågar oplevet en ældre dame, der skrev til os, at hun var irriteret over hegnet ind til Kvicklygrunden, og hun endte med at flytte det, så hun kunne komme igennem, fortæller Allan Lyng Hansen, afdelingsleder i kommunens afdeling for affald og trafik.

Annonce

Det er jo ikke uden grund, at vi, der arbejder her, aldrig bevæger os ind på en byggeplads uden sikkerhedssko, gul vest og hjelm.

Lars Kjølbo, projektleder
Skilte ved indgangen til Kvicklygrunden markerer, at her må man ikke gå ind. Alligevel oplever kommunen og Casa A/S dagligt, at folk skrår hen over byggepladsen for at spare tid. Foto: Morten Pape

Ikke forberedt på civile

At problemet eksisterer, får Folkebladets udsendte beviser på i den times tid, vi er på besøg på byggepladsen.

I det korte tidsrum observerer vi to borgere, der uanfægtet af advarselsskiltene tager turen hen over byggepladsen fra den nu nedlagte rundkørsel ved Holmboes Allé/Niels Gyldings Gade til området omkring rådhuset.

Lars Kjølbo, projektleder for Casa A/S på Kvicklygrunden, understreger, at det potentielt kan gå helt galt, hvis man som civil bevæger sig ind på byggepladsen.

- Det er jo ikke uden grund, at vi, der arbejder her, aldrig bevæger os ind på en byggeplads uden sikkerhedssko, gul vest og hjelm. Vi ved, hvordan vi skal agere sikkert på pladsen, f.eks. skabe øjenkontakt med manden i maskinen, når vi passerer. Det ved civile ikke, og samtidig er de folk, der betjener maskinerne jo ikke forberedt på, at der måske passerer en kvinde med en barnevogn. Det skal de jo heller ikke være, for borgerne må slet ikke være på pladsen, konstaterer han.

Førerne af de tunge maskiner forholder sig til de mennesker, de ved, er på byggepladsen, og er ikke forberedt på at møde civile. De kan derfor nemt komme til skade, advarer kommunen og Casa A/S. Foto: Morten Pape

Borgere brækker hegn ned

Umiddelbart kunne det være en løsning at spærre området grundigt af, så det ikke er fysisk muligt at komme ind på pladsen, men det er svært på Kvicklygrunden, fortæller Allan Lyng Hansen.

- Lige nu er der mange forskellige aktører, der har brug for at komme ind på pladsen fra forskellige indgange. Der er Arkil, som arbejder for kommunen, TDC, Fjernvarme Horsens, Samn Forsyning og Casa. Det bliver bedre fra årsskiftet, når vi er færdige med at omlægge veje i området omkring årsskiftet. Der bliver spærret af med hegn og bomme i det omfang, det kan lade sig gøre, men også til den tid vil man kunne komme ind på byggepladsen, hvis man vil. Det eneste, vi kan gøre, er at advare imod at gøre det, siger han.

- I starten havde vi lette hegn sat op forskellige steder, men de blev brækket ned af borgere, der ville skyde en genvej, så det er vi stoppet med, konstaterer Lars Kjølbo, der med en smule bekymring ser frem til, at Kvicklygrunden i den kommende tid bliver befolket med tunge maskiner, der håndterer flydende beton og betonelementer.

I starten af byggeriet bad kommunen håndværkerne fra Arkil om at påtale det over for borgerne, når de mødte dem på byggepladsen. Det beder kommunen ikke om mere.

- Håndværkerne oplever, at folk bliver aggressive, når de får at vide, at de ikke må være her. Det skal håndværkerne ikke bestemme, mener de. Den behandling synes jeg ikke, at håndværkerne skal udsættes for, siger Allan Lyng Hansen.

Førerne af de tunge maskiner forholder sig til de mennesker, de ved, er på byggepladsen, og er ikke forberedt på at møde civile. De kan derfor nemt komme til skade, advarer kommunen og Casa A/S. Foto: Morten Pape
Skilte ved indgangen til Kvicklygrunden markerer, at her må man ikke gå ind. Alligevel oplever kommunen og Casa A/S dagligt, at folk skrår hen over byggepladsen for at spare tid. Foto: Morten Pape
På trods af afspærringer og skilte, trodser mange adgangsforbudet ved byggepladserne på og omkring Kvicklygrunden. Foto: Morten Pape
Førerne af de tunge maskiner forholder sig til de mennesker, de ved, er på byggepladsen, og er ikke forberedt på at møde civile. De kan derfor nemt komme til skade, advarer kommunen og Casa A/S. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Brædstrup bobler efter 10 flade år

Der var engang... at Brædstrup var en driftig by med eget sygehus, eget rådhus og kommune, egen ret, masser af butikker, travle virksomheder og aktivt foreningsliv. Borgerne var med god grund stolte af deres by. Men så ramte centraliseringens bølge med voldsom kraft. 1. januar 2007 trådte kommunalreformen i kraft og efterlod Brædstrup som en del af Horsens Kommune. Tilbage i det lokale rådhus var kun en ensom borgerservice-afdeling. Samme år blev Retten i Brædstrup nedlagt og lagt ind under Horsens. Tinghuset blev rømmet, og både retsmøder og ansatte forsvandt. To år senere var det Brædstrup Sygehus, der blev ramt. De almindelige sygehusafdelinger lukkede, og i det store bygningskompleks, som i sin glansperiode var arbejdsplads for 200, er nu blot et livstilscenter. For Brædstrup var centraliseringen en mavepuster af rang. Byen ømmede sig og havde mere end svært ved at rumme sætningen "lagt ind under Horsens". Selvfølelsen kom under pres, og i 10 flade år talte byens borgere meget om mistet storhed og om, hvordan alt for meget gik deres næse forbi - og hvor synd det var for dem og byen. Det hjalp lidt, da Brædstrup blev udpeget som hjemsted for et nybygget hospice, der åbnede i 2015. Men det store skub kom først, da Horsens Kommune i 2017 besluttede at bruge 18 millioner kroner på en områdefornyelse. Lokale, driftige erhvervsfolk fulgte kort efter trop og besluttede at kaste penge og gode ideer ind i en række projekter. I dag bobler Brædstrup af byggeplaner. Og al selvmedlidenhed var udvisket, da DLG for kort tid siden besluttede at bygge ud for 100-200 millioner kroner. Investeringerne har givet ny selvtillid og tro på fremtiden. Forhåbentlig kan det omsættes til, at Brædstrup i næste step lykkes med at få løftet bymidten og de forfaldne ejendomme, der præger den. En udvikling, der allerede er i gang. Energi Midts forladte bygninger i centrum erstattes af et boligområde, og på grunden, hvor den nedslidte Brædstrup Kro tidligere stod, er håndværkerne i fuld gang, også med boliger. Så jo, nu bobler det i Brædstrup igen.

Annonce