Annonce
Hedensted

Bøde og sur smiley til grillbar: Pølser og kebab blev opbevaret alt for varmt

Pølser var blandt det kød, der blev opbevaret alt for varmt inden tilberegning. Arkivfoto: Morten Pape

Letfordærvelige fødevarer blev opbevaret i 20 grader, selvom temperaturen maksimalt må være en fjerdedel. Ejer Tine Madsen forklarer, at der er tale om en enkeltstående fejl i en periode, hvor hun selv var på ferie.

Hedensted: Miljø- og Fødevarestyrelsen efterlod den surest mulige smiley for håndteringen af fødevarer, da den 16. juli var på uanmeldt kontrol hos Stjernegrillen i Hedensted.

Enheden kunne konstatere, at pølser og bacon blev opbevaret ved 16,8 grader, mens kyllingekebab i salatbaren blev opbevaret ved hele 20 grader, selvom den maksimalt tilladte temperatur i begge tilfælde er fem grader.

Som en konsekvens var kødet alt for varmt, hvorfor Miljø- og Fødevarestyrelsen foruden en sur smiley også tildelte Stjernegrillen en bøde på 5000 kr. og krav om opfølgende kontrol for grillbarens regning.

Ejer Tine Madsen forklarer, at der er tale om enkeltstående fejl i en periode, hvor hun selv var på ferie.

- Ved en fejl er salatbaren ikke blevet tændt, og et køleskab står på tre, selvom den burde stå på syv. Jeg har ikke kommunikeret det godt nok videre inden min ferie, og det er en fejl, jeg beklager meget og tager ansvaret for. Håndteringen har ikke været i orden, og det skal den naturligvis være, siger hun.

For at undgå lignende forglemmelser i fremtiden er der indført nye procedurer på Stjernegrillen. Blandt andet skal medarbejderne nu hver dag krydse af i et skema, at de har tændt alt fra ovn til salatbar. Desuden bliver salatbaren først taget i brug, når den har nået en temperatur på fem grader, mens pølser bliver taget direkte fra et større kølerum.

Alle varer blev under besøget straks kasseret.

Jeg er typen, der giver beskeder mundtlig i stedet for at have tykke manualer liggende, man skal bruge en time hver dag på at kæmpe sig igennem. Men nu sørger jeg for at skrive flere oplysninger ned til personalet.

Tine Madsen, ejer, Stjernegrillen

Her fik Stjernegrillen anmærkninger

På et kontrolbesøg hos Stjernegrillen i Hedensted 16. juli fandt Miljø- og Fødevarestyrelsen følgende kritikpunkter, der gav en sur smiley, bøde på 5000 kr. samt krav om opfølgende kontrol.


  • Lufttemperatur i køleenhed med letfordærvelige fødevarer (pølser og bacon) målt til 16,8 grader samt produkttemperatur i pølse målt til 10,8 grader.
  • Produkttemperatur på kylling kebab i kølemontre målt til 13.7 grader og display på kølemontre viste 20 grader.
  • Letfordærvelige fødevarer må maksimalt opbevares ved fem grader.
  • Virksomheden kunne ikke fremvise dokumentation for opbevaringstemperaturer køl/frys, opvarmning, varmholdelse og nedkøling siden den 27. oktober 2017.
  • Der er ikke dokumenteret varemodtagelse siden den 13. juli 2017.
  • Lederen har ringe procedurer for instruktion/uddannelse af medarbejdere. Medarbejder vidste ikke besked om at holde dør og mellemdør til toilet lukket. Medarbejder vidste ikke, at der ikke må opbevares produktionsudstyr i håndvask. Medarbejder kender ikke til registrering/dokumentation af egenkontrol og er ikke instrueret i at udføre de ugentlige egenkontrolmålinger

Kilde: Den nyeste kontrolrapport fra Stjernegrillen.

Tine Madsen overtog Stjernegrillen i Hedensted i 2013 og har ikke tidligere fået en sur smiley. 16. juli kostede det dog en bøde, at letfordærvelige fødevarer blev opbevaret op til fire gange for varmt. Arkivfoto: Morten Pape

Kunne ikke finde kontrol

I rapporten fremgår det også, at der er ringe procedurer for uddannelsen af medarbejderne. Blandt andet var personalet ikke instrueret i at udføre ugentlige egenkontrolmålinger. Desuden kunne der under besøget ikke dokumenteres varemodtagelse samt opbevaringstemperaturer gennem en længere periode.

Det skyldes udelukkende, at de pågældende medarbejdere ikke var klar over, hvor mappen lå, forklarer Tine Madsen.

- Fødevarestyrelsen kunne bare have ringet til mig, og så kunne de se, at der er fuldstændig styr på det. Som chefen er det naturligt, at det altid er mig, der har stået for egenkontrollen og håndteret fødevaremyndighederne. Det er noget, jeg måske har taget for meget på mine skuldre i stedet for at lære pigerne det, siger hun.

Smiley-ordningen

Smiley-ordningen blev indført i 2001 som en letgenkendelig oplysning til kunderne om virksomhedernes håndtering af fødevarer.Når Miljø- og Fødevarestyrelsen laver kontrol vurderes de kontrollerede områder på en skala fra et (glad smiley) til fire (sur smiley). Det dårligste resultat bestemmer den samlede smiley:

1: Ingen anmærkninger.

2: Indskærpelse, hvilket vil sige en præcisering af, at lovgivningen skal overholdes.

3: Påbud eller forbud.

4: Bødeforlæg, politianmeldelse, autorisation eller registrering frataget.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Upåklagelig rengøring

Foruden de to punkter hæfter Tine Madsen sig ved, at der ikke blev fundet nogen anmærkninger i rengøringen.

- Selvfølgelig er det alvorligt, men det havde været noget andet, hvis der konstant var møgbeskidt. Fødevarestyrelsen siger selv, at der bestemt ikke er uhygiejnisk, og det viser, der kun er tale om en enkeltstående fejl på grund af kommunikationen, der straks blev rettet op på, siger Tine Madsen.

I skrivende stund hænger den nye kontrolrapport endnu ikke synlig, som det ellers er et lovkrav.

- Jeg er simpelthen ikke kommet i bund med al min post efter ferien endnu, men det kommer straks op, siger Tine Madsen.

Hun overtog Stjernegrillen i 2013 og har ikke tidligere fået en sur smiley.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce