Annonce
Ikast-Brande

Bæredygtighed for insekter og indsatte

De to værkmestre i Nr. Snede Statsfængsel Henrik og Tina har opstillet to bistader, så bla. grøntsagerne kan blive bestøvet. Foto: Jens Amtift
Skov- og landbrug på Nr. Snede Statsfængsel tager hensyn til naturen. Stedets økologiske grøntsager kan snart spises på restauranter

Nr. Snede: Der er hektisk aktivitet i skovlysningen.

Iklædt sikkerhedsudstyr er skovarbejdere i gang med at save en stor stak grene til brænde, mens andre kører rundt i store traktorer i færd med at stable stammer fra fældede træer.

Ved siden af lysningen spirer økologiske grøntsager frem i snorlige rækker fra en velplejet mark.

Værkmester Tina rykker en håndfuld radiser op af jorden - flotte og saftige.

- Det er planen, at vi skal sælge vores grøntsager til supermarkeder og restauranter, når vi har fået det sat lidt mere i system, fortæller Tina.

Området ligner en helt almindelig udendørs arbejdsplads med skov og landbrug.

Men kun værkmestrene Tina og Henrik er her af egen fri vilje. De øvrige "medarbejdere" er indsatte i den åbne afdeling på Nr. Snede Statsfængsel.

Det er de to værkførere der driver de omkring 30 ha skov og 12 ha landbrug.

Det hele er økologisk, og der bliver lagt vægt på en stor grad af biodiversitet. Således ligger der rundt om i området bunker med sten eller kvas eller grene. Der er ikke tale om rod men om steder, hvor insekterne kan boltre sig.

De to værkførere har i samarbejde med de indsatte udviklet området gennem det seneste år.

Tina er landbrugsuddannet og desuden uddannet fængselsbetjent. Henrik har stor erfaring inden for fængselsvæsnet med undervisning i skovbrug.

- Det hele startede med, at vi begyndte at dyrke økologiske grøntsager, men på grund af vores ildsjæle Henrik og Tina, har projektet udviklet sig. Vi gør jo ikke det her kun for træernes og grøntsagernes skyld. Det er for de indsatte, understreger enhedschef ved fængslet, Hans Kristian Vemmelund.

Skov- og landbrug er ikke nyt i fængslet. Det nye er, at det nu er gjort topmoderne og økologisk og med tanke på biodiversiteten.

- Vi har kigget på, hvad der kan lade sig gøre, og hvordan vi kan optimere skovbruget og landbruget. Vi udnytter i høj grad de indsattes ressourcer. Det er også en proces med henblik på, at de indsatte skal tilbage i samfundet igen, fortæller Henrik, mens han viser rundt på området.

Annonce
De indsatte har mulighed for at tage en række AMU-kurser på fængslet, bl.a. kurser i brug af motorsav. Foto: Jens Amtoft

Giver mening

Én af de indsatte er i gang med at lave et såkaldt insekthotel. Det er en træramme med adskilte rum, hvori man kan placere forskellige materialer, som insekter kan leve i.

- Det giver god mening at arbejde med økologi og biodiversitet. Det smitter af, at Henrik og Tina er så engagerede. Der er altid en god stemning herude, og de er meget lydhøre over for vores idéer. Det giver god mening, for det er jo ikke altid lige muntert at være her - der er jo en grund til, at vi er her, men derfor må det jo gerne være noget meningsfyldt vi beskæftiger os med, siger den indsatte.

Træ, juletræer og pyntegrønt og grøntsager bliver solgt til markedspris, for det er ikke meningen, at fængslet skal være en direkte konkurrent til andre producenter af træ og grøntsager.

- Det startede egentlig med, at jeg overvejede, hvad vi skulle dyrke på arealerne. Der var én af de indsatte, der også vidste noget om dyrkning af grøntsager, som jeg sparrede lidt med. Det udviklede sig efterhånden, så vi i dag dyrker en lang række af grøntsager og krydderurter, forklarer Tina.

Arbejdet med økologi og bæredygtighed har også udviklet sig.

- Vi dyrker f.eks squash, og de skal bestøves af bier. Derfor har vi opført nogle bistader i nærheden. Vi sørger for materialer, som insekterne kan boltre sig i, og vi har bl.a. plantet jordskokker, som rådyrene spiser. Vi vil gerne sikre biodiversiteten. Vi har også plantet mange blomster til bierne og til insekterne, forklarer Tina.

Hun og Henrik beskæftiger dagligt omkring 20 indsatte inden for landbrug og skovbrug. Fængslet er en stor arbejdsplads med 140-160 indsatte, der skal beskæftiges.

En af de indsatte er i gang med en motorsav.

- Mine forudsætninger for at arbejde her er kun, at jeg har gået på jagt. Det arbejde vi laver her giver god mening. Vi lærer meget, som man kan tage med herfra. Vi har meget stor frihed under ansvar. Derudover har man mulighed for at tage en række AMU-kurser. Jeg har bl.a. taget kursus i at bruge en motorsav. Jeg vil ikke afvise, at jeg kunne finde på at tage et arbejde i skoven, når jeg kommer ud, fortæller den anden indsatte.

I løbet af kort tid vil man kunne støde på fængslets økologiske grøntsager i lokale supermarkeder og på restauranter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce