Annonce
Hedensted

Asbjørn Lønvig: Vi skal bygge en borg i Staksrode og have et Ole Lund Kirkegaard-museum

Hedensted-kunstneren Asbjørn Lønvig kan slet ikke lade være med at få idéer. De vælter nærmest ud af ham. Foto: Michael Svenningsen
Den 70-årige Hedensted-kunstner Asbjørn Lønvig har udtænkt et projekt, der sigter mod at løfte kulturlivet lokalt. Træskohage Fyr ved Stouby satte det hele i gang.
Annonce

Hedensted: Den anerkendte Hedensted-kunstner Asbjørn Lønvig annoncerede i slutningen af februar i år – i forbindelse med, at han rundede 70 år – at han agtede at gå på pension.

Her små fire måneder senere må man konkludere, at der i givet fald er tale om et meget aktivt otium. Ideer og projekter vælter stadig ud af Hedensted-kunstneren, der således p.t. er i fuld gang med at lave skulpturer og kunstudsmykninger til flere lokale virksomheder såvel som til Hedensted Kirke. Et af hans mange projekter er udsprunget af renoveringen af Træskohage Fyr ved Stouby. Det har inspireret Asbjørn Lønvig til at skabe et nyt kulturprojekt, som han har valgt at kalde Cyber-Grundtvig.

Det er skabt med henblik på at få folkeligheden og kulturen til at blomstre i Hedensted Kommune. Foreløbigt har han lavet hjemmesiden cybergrundtvig.dk, der skal udgøre den digitale platform, hvor lokale borgere kan lave grupper ved at koble sig på nogle af de cirka 40 projekter, som Asbjørn Lønvig selv synes kunne være interessante at videreudvikle.

- Kunne det ikke være spændende at lave en middelalderborg i Staksrode Skov, et besøgscenter i Hornsyld Bryggeri, et Ole Lund Kirkegaard-museum, eller gøre Troldmosetårnet i Klejs tilgængeligt for offentligheden? Der er en helt fantastisk udsigt fra det tårn. Jeg har rejst meget og set meget, men der er ikke noget, der slår den udsigt, siger Asbjørn Lønvig.

N.F.S. Grundtvig

Niels Frederik Severin Grundtvig er en mastodont i Danmarks kulturhistorie.

I løbet af sit 74-årige virke skrev han sig til en titel som Danmarks mest produktive forfatter, og han bar mange kasketter: Han var præst, teolog, historiker, oversætter, politiker, folketaler, myteforsker, filolog og pædagog, men først og fremmest var han digter.

Hans liv var turbulent, men hans bestræbelser samlede sig i én kæmpeindsats: Fornyelsen af dansk folkelighed og kristendom. Han var i den forbindelse initiativtager til dannelsen af vores folkehøjskoler.

Kilde: Wikipedia

Annonce

Fyrtårn startede det hele

Den 70-årige kunstners inspirationskilder til dette projekt udspringer af flere ting, men som titlen på projektet indikerer, så bygger det filosofiske grundlag på Grundtvigs ånd og tanker. Men det, der satte det hele i gang oppe i hans hoved, var, som allerede nævnt, et lokalt renoveringsprojekt.

- Det, der satte tankerne i gang til det her projekt, var renoveringen af Træskohage Fyr i Stouby. Det var et totalt græsrodsprojekt, hvor nogle lokale borgere satte sig sammen med det ene formål at få skrabet nogle penge og andre ressourcer sammen, så fyret kunne blive renoveret. Det har inspireret mig til at starte Cyber-Grundtvig op. Jeg har lavet en hjemmeside, hvor man kan læse mere om projektet. Herunder se en video, hvor jeg via mine egne grafiske designs beskriver, hvilke cirka 40 lokale projekter, som jeg synes, man kunne videreudvikle på, siger Asbjørn Lønvig, der også meget gerne ser, at der i kølvandet på projektet opstår nogle helt andre ideer end hans egne.

- Det er jo netop pointen i det hele, at projektet skal inspirere lokalbefolkningen til at tænke ud af boksen, så vi kan få sat turbo på kulturlivet i kommunen, siger Asbjørn Lønvig.

Annonce

I dialog med kommunen

Videoen har han sendt til alle byrådsmedlemmerne i Hedensted Byråd for at få politisk opmærksomhed omkring projektet. Et møde med folk fra både forvaltningen og byrådet har da også fundet sted.

- Her var meldingen, at man måske kunne overveje at kigge på et engangsbeløb til opstart af projektet, men at der ikke var mulighed for at afsætte driftsudgifter. Det er også helt fint for mig. Det må meget gerne udvikle sig til at borgerdrevet og -styret projekt, som skal være baseret på farverig enkelhed. Nøgleordene er frihed og fællesskab og et jævnt, muntert og virksomt liv på jord. Fundamentet er der allerede i form af cirka 750 lokale foreninger og andre kulturelle netværk, der via Cyber-Grundtvig gerne skulle blive inspireret til videreudvikling af ideer til glæde for alle borgere i Hedensted Kommune, siger Asbjørn Lønvig, der således ser Cyber-Grundtvig som en katalysator for det at give kulturlivet i Hedensted Kommune et mærkbart løft.

- Det handler jo dybest set om, hvad vi gerne vil være kendte for. Om branding af vores kommune. Her synes jeg jo, at et frodigt kulturliv - i vid udstrækning skabt af borgerne selv - vil være en fantastisk måde at brande Hedensted Kommune på, siger Asbjørn Lønvig.

Asbjørn Lønvig

Asbjørn Lønvig (født i 1949) var én af de første i verden, måske den første, til at arbejde med IT i kunsten. Han fik sønderlemmende kritik fra kunstkendere verden over, men også en del ros, hvorfor han modtog prisen The World of Art Award for arbejdet. Siden er Digital Art blevet en almindeligt anerkendt kunstgenre.

Asbjørn Lønvig udstiller på over 25 online gallerier over hele verden, eksempelvis i Buenos Aires, New York, Paris, London, Rom og Madrid. Han har desuden udstillet på flere museer, blandt andet i Chicago og Rom.

Asbjørn Lønvig arbejder i stilen "farverig enkelhed". Det karakteristiske i hans kunst er således klare farver og enkle former. Han har arbejdet med mange kunstneriske former, blandt andet collage, plakat, silketryk, fine art print, maleri på lærred, gavlmalerier og skulpturer.

Lokalt er hans mest synlige skulptur den 20 meter høje dobbeltskulptur HH i Hedensted ved E45. En skulptur, som han i øvrigt synes efterhånden trænger til en gevaldig renovering, idet meget af malingen er skallet af skulpturen.

Asbjørn Lønvig har desuden lavet mange bestillingsarbejder for virksomheder i både ind- og udland.

Kilde: Lauritz.com

Annonce

Ingen kommunale kroner

Formanden for Udvalget for Fritid & Fællesskab i Hedensted Kommune, Liselotte Hillestrøm (S), kan bekræfte, at hun har været i dialog med Asbjørn Lønvig omkring dette projekt. Hun kan ligeledes bekræfte, at kommunen ikke står klar med en stor pose penge til projektet.

- I det omfang, der er brug for finansiering i en opstartsfase, skal man nok snarere kigge i retning af nogle fondsmidler. Men jeg tror nu meget mere på, at hvis noget sådant skal vokse, så kræver det, at nogle lokale ildsjæle fra vores foreninger og netværk i øvrigt, går ind i det. Det er borgerengagementet, der først og fremmest skal løfte det, men jeg kan sagtens se det som en katalysator for et endnu stærkere kulturliv i Hedensted Kommune, siger Liselotte Hillestrøm.

Asbjørn Lønvig ses her i hans atelier i det meget specielle hus på Fejringshusvej i Hedensted, som både er hans hjem og arbejdsplads. Han og fru Aase planlægger i øvrigt at sælge huset. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Løvbjerg-købmand: Mundbind vil gøre hverdagen mere tryg for personalet og kunderne

CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Horsens

Horsensianerne på Søndergade: Stramninger er okay. Vi stoler på myndighederne

Annonce