Annonce
Kultur

Arnes bogkasse: Den uhøjtidelige alvor

Dolly Alderton - 30 år. Man skal skrive sine erindringer, mens man kan huske dem. PR-foto

Den britiske journalist Dolly Alderton modtagere National Book Award for noget, der trods forfatterens ungdom må kaldes en erindringsbog.

Der er et gammelt mundheld, som lyder: Du skal skrive dine erindringer, mens du kan huske dem.

Det efterlever den britiske forfatter, podcaster og tv-værtinde Dolly Alderton i hendes herlige erindringsroman "Alt hvad jeg ved om kærlighed", som blev skrevet, da hun var 29 år.

Nu, hvor den foreligger på dansk, er forfatteren blevet 30. Og sagt med dette samme: Det er en noget anderledes erindringsbog. Hvor ville det være dejligt, hvis flere mennesker skrev sådan en bog, mens de stadig er på vej ind i livet - i stedet for at vente, til de er nået hen til budgangen.

Dolly Aldertons bog er en fornøjelse. Fordi den rummer en velsignet kombination af sjov og alvor. Mange tror, at disse begreber er hinandens modsætninger. Men tværtimod er de hinandens forudsætninger. Dolly Aldertons bog har denne uhøjtidelige og charmerende blanding mellem munterhed og alvor. Man kan grine hjertelig. Og alligevel bliver klogere under vejs. Det løfter bogen. Flot.

Skarpe betragtninger

"Alt hvad jeg ved om kærlighed" er en fortælling om ungdomsliv, set over skulderen, men på et tidspunkt, hvor oplevelserne og sanserne fortsat står meget skarpe.

Bogens substans fremgår faktisk tydeligt af forsiden. Rød baggrund og så ordene: "Alt hvad jeg ved om fester, dates, venner, karriere, livet, kærlighed". Og så er der sat streg over ordene "fester, dates, venner, karriere, livet" - så det, der står klart er: "Alt hvad jeg ved om kærlighed". For kærlighed og mænd fylder meget i bogen. Men undervejs i fortællingen om kærligheden, kommer vi forbi festerne, vennerne, karrieren - det, der giver et liv. Og så tilbage til essensen: Størst er kærligheden. Det skrev Paulus allerede for små to tusinde år siden, men det gælder stadigvæk, også ifølge Dolly Alderton.

Bogen gik sin sejrsgang i England, hvor den sikrede den unge forfatter National Book Award, og hun blev kaldt for det 21. århundredes Norah Ephron. Epron var en stor amerikansk forfatter og filmdramatiker, som døde i 2012.

Dolly Alderton

"Alt hvad jeg ved om kærlighed"

Fem stjerner *****

330 sider, Forlaget Hr. Ferdinand

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Endnu et mislykket forsøg: Tre upålidelige pile udsætter behandling af syg vildhest

Annonce