Annonce
Horsens

Arkæologer finder voldgrav under p-plads midt i Horsens

Bedste bud er, at voldgraven har været del af byens forsvar i 1600-tallet, men den kan også tidligere have fungeret som en ekstra voldgrav omkring middelalderbyen. Måske var den en vandåre, der ledte vand fra kilder nord for byen til lavereliggende engområder. Lars Pagh leger med flere muligheder - en kommende datering vil kaste mere lys over fundet. Foto: Ludvig Dittmann
Arkæologer satte skovlen i jorden forud for byggeri af nyt parkeringshus i Rædersgade. Rester af en flere hundrede år gammel voldgrav dukkede op - den kan være en vigtig brik i Horsens' historie.

Horsens: En hidtil ukendt del af et stort, fortidigt voldgravsanlæg er dukket op midt i Horsens.

Det er arkæologer fra Horsens Museum, som har gjort opdagelsen i Rædersgade i forbindelse med en forundersøgelse til byggeriet af et nyt parkeringshus, der snart rejser sig på Anna Blochs Plads ved Mælketorvet.

Her har der i mange år ligget en cirka 1700 kvadratmeter stor p-plads, og da asfalten blev skrællet af som forberedelse til byggeriet, benyttede museet chancen til at grave. Jordlagene afslørede tydelige levn af voldgraven.

Annonce


Det er første gang, vi har haft mulighed for at få sådan et tværsnit, og det spændende er nu, hvad dateringen viser, for det vil afgøre, hvordan vi kan placere voldgraven i historisk sammenhæng.

Lars Pagh


Præcis, hvor gammel den er, ved man ikke endnu, men fundet er vigtigt, fordi det kan være med til at sætte en del af byens historie på plads, fortæller arkæolog Lars Pagh fra Horsens Museum.

Bedste bud er 1600-tallet

Museet har tidligere set mindre spor af voldgraven i Kildegade og Smedegade, men det ny fund er meget større og giver et komplet tværsnit af den omkring to meter dybe og seks meter brede rende, der løb gennem området for flere hundrede år siden.

- Det er første gang, vi har haft mulighed for at få sådan et tværsnit, og det spændende er nu, hvad dateringen viser, for det vil afgøre, hvordan vi kan placere voldgraven i historisk sammenhæng. Vores bedste bud er, at den er fra 1600-tallet, siger Lars Pagh, som kalder muligheden for at grave på Anna Blochs Plads unik.

Horsens Museums arkæologer Annamaya Mogensen og Lars Pagh har arbejdet i 14 dage på den nu forhenværende p-plads. De mørke dele af jordlagene bag Annamaya Mogensen viser bredde og dybde på voldgraven. Foto: Ludvig Dittmann

- Der er ikke mange steder i midtbyen, hvor man kan arbejde på så stort et areal, som vi har kunnet her, konstaterer han.

Annonce

En ydre voldgrav

I forvejen kender Horsens Museum til et andet voldgravsanlæg, der fra 1300-tallet til slutningen af 1500-tallet løb rundt om den gamle middelalderby - fra det nuværende Rådhusgade over Søndergade og via Graven til Nørregade. Derfra videre til Kattesund og ad Havneallé til åen.

Det ny fund, som arkæologerne kalder ”en ydre voldgrav” har formentlig snoet sig fra Kildegade over Smedegade til Rædersgade og derfra videre mod et engområde længere inde mod den nuværende midtby.

Annonce

Måske forsvar i et krigshærget århundrede

Der er flere mulige forklaringer på, hvad voldgraven har været brugt til.

Ifølge Lars Pagh er en oplagt mulighed dog, at den i det krigshærgede 17. århundrede indgik i et forsvarsværk for den driftige købstad Horsens.

Byen bestod dengang af få tusinde indbyggere, men den var ikke desto mindre også dengang en af Jyllands største købstæder.

Der er ikke gjort mange fysiske fund på pladsen, men enkelte efterladenskaber fra fortidens horsensianere er dog dukket op. Blandt resterne af denne krukke fra middelalderen, som lå i bunden af voldgraven. Foto: Ludvig Dittmann

Lars Pagh forklarer, at både tyske og svenske tropper besatte Horsens i det generelt ufredelige århundrede.

- Det ville derfor ikke være utænkeligt, at man havde brug for et forsvarsværk, siger han og pointerer, at geologiske undersøgelser af de jordprøver, arkæologerne har taget under den gamle parkeringsplads, nu skal være med til at tidsfæste voldgraven.

Annonce

Udgravning dækkes nu til

- Det helt overordnede spørgsmål, vi skal have svar på, er alderen, og det svar får vi, for her har vi haft en særlig mulighed for at tage de helt rigtige jordprøver, der kan give den bedst mulige datering, siger han

Museet færdiggjorde onsdag de arkæologiske undersøgelser på pladsen, og gravemaskiner vil i de kommende dage dække de synlige rester af voldgraven til. Derefter kan Casa begynde byggeriet af det kommende parkeringshus.

Grave-renderne bliver nu dækket til, så Casa kan opføre det planlagte parkeringshus på Mælketorvet skråt over for Horsens Ny Teater. Foto: Ludvig Dittmann
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne: En vigtig redning gav AC Horsens endnu et point mod AaB

Annonce