Annonce
Brædstrup

Arkæologer fandt en 'fiskegård' ved Klosterkær

Fiskegården - eller snarere fiskeanlægget - var en slags opstemning lavet med egeplanker og sten. Her kunne man så holde ørreder og laks fanget. Foto: Horsens Kommune
Primitivt dambrug dukkede op under arbejdet med at grave render i Klosterkær.
Annonce

Klosterkær: Fisk fra Gudenåen har i mange tusinde år været en vigtig fødekilde for mennesker. Og også i gamle dage har mennesker taget ret avancerede metoder i brug for at få fat på fiskene.

Arkæologer fra Horsens Museum har således fundet rester af en såkaldt fiskegård. Et omkring 500 år gammelt anlæg, der kan minde om et dambrug, var engang i 1600-tallet og sandsynligvis også langt tidligere i brug på et område ved Døde Å i Klosterkær tæt på Mossø.

Arkæologerne opdagede fiskegården i forbindelse med det igangværende anlægsarbejde, hvor Horsens Kommune er ved at gøre klar til at lave en åbning for Gudenåen ud i Døde Å, der munder ud i det store ferskvandsdelta Klosterkær. Det er et naturprojekt, hvor Gudenåen mere eller mindre bringes tilbage til sit oprindelige løb, fra før munkene i 1100-tallet anlagde Klosterkanalen for at få gang i et vandkraftværk.

Fundet af fiskegården, der som nævnt har fungeret som en slag dambrug, viser, at Døde Å stadig havde en del fisk for 4-500 år siden.

- Fiskegården eller fiskeanlægget, som vi måske bør kalde det, har haft en opstemning af åen, og der har muligvis været ørreder og laks, der har stået "opmagasineret" i rislende vand, siger Karl Hjalte Maack Raun, der er arkæolog ved Horsens Museum.

En slags primitivt dambrug med andre ord?

- Præcis. På den måde har man kunnet styre ressourcerne med et lille anlæg langs Døde Å. Anlægget har bestået af massive egeplanker og sten, forklarer Karl Hjalte Maack Raun.

- Der er tre stenfaser - to af dem er samtidige. Nedenunder de to første er der endnu et. Den yngste fase er fra 1600-tallet. Det kan vi basere på noget tysk keramik, vi har fundet. Anlægget nedenunder er ældre - det kan måske føres helt tilbage til middelalderen. Munke herude havde jo meget fokus på vandløbet, tilføjer han.

Arkæologerne er ikke helt færdige endnu. Måske finder de mere, men det er umiddelbart ikke sandsynligt.

Krydset på kortet her, viser hvor det gamle fiskeanlæg blev fundet. Anlægget ligger tæt på Gl. Ryevej på strækningen mellem Højlundvej og Klostermøllevej. Illustration: Horsens Kommune
Annonce

Lille ø i Gudenåen

Fundet kommer næppe til at forsinke naturprojektet. Horsens Museum vil nemlig ikke udgrave fiskegården, så den er allerede dækket til igen. Men på en måde bliver den alligevel synlig. Man anlægger vandløb uden om fortidsmindet, så stedet kommer til at ligge som en ø i Gudenåen.

- Der vil være vandløb på begge sider, og den lille ø bliver en unik biotop, siger Karl Hjalte Maack Raun.

Fiskeriet efter laks og ørred i området fortsatte op gennem 1800- og 1900-tallet, dog mest med ruser. Hvor længe fiskegården var i brug, vides ikke med sikkerhed, men den var ikke længere i drift i 1800-tallet.

Apropos fisk, så har naturprojektet med at gøre Døde Å levende igen blandt andet til formål at øge bestanden af ørreder.

Hvornår der for alvor åbnes for vandet i det nye løb, vil afhænge en del af vejret, men det er tanken, at det skal ske i løbet af foråret, oplyser biolog Simon Marsbøll fra Horsens Kommune.

Der er blevet gravet en hel del i Klosterkær. Arkæologer fra Horsens Kommune har fået udbytte af gravearbejdet med fundet af en såkaldt fiskegård. Foto: Horsens Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

Se alle målene: Rekordmål af Kjær og kanonkugle af Therkildsen knækkede Hobro

Horsens

Efterlyst 22-årig fundet i god behold

Danmark

Kæmpe-slagteri klar til at boykotte Kurt Beier ved dom

Annonce