Annonce
Sport

Arben Lika stopper som boksetræner

Arben Lika - ny boksetraener i BK Wedala
- Det tager enormt meget tid at være boksetræner, og jeg burde være stoppet for længe siden, siger Arben Lika.

Vejle: Arben Lika, 52, stopper som boksetræner i BK Wedala efter fem år på posten som cheftræner.

- Da jeg startede i 2015, var der kun to boksere. Nu har vi 38. Jeg sagde ja til at hjælpe, men det har grebet helt vildt om sig, og det tager alt for megen tid. Jeg burde være stoppet for længe siden, siger Arben Lika.

Arben Lika overtog arbejdet efter eigil Jørgensen og Nebil Yiman i januar 2015, og han overtog en klub med yderst begrænset aktivitet.

Nu afleverer han Danmarks største bokseklub, og trænerarbejdet stopper ikke, for Søren Nielsen, Flemming Lund og Sonny Jensen er stadig trænere i BK Wedala.

- Klubben er blevet meget stor, og i perioder føles det også, som om den har været for stor, siger Arben Lika.

Han sagde ja til BK Wedalas formand Leif Lund på et tidspunkt, da klubben var i krise for fem år siden.

- Vi har været meget tilfredse med Arben Likas indsats. Det kommer som en overraskelse, at han stopper, så nu skal vi ud og finde en ny cheftræner, siger Leif Lund.

- Vi har fået mange mestre, og nu håber vi, at vore to OL-boksere kan slå sig igennem til Japan, siger Arben Lika.

Hans søn Patrick er Danmarks bedste sværvægter i hård kamp med to boksere fra Hornslet.

- Jeg vil stadig følge Patrick i tykt og tyndt, så længe han har lysten. Vi har sandsæk og andre faciliteter derhjemme, så jeg er da klar til at træne med ham, når vi har tid, siger Arben Lika.

Annonce

Fra Kosovo

Arben Lika er født og opvokset i Gjakova i Kosovo som albaner i det tidligere Jugoslavien. Gjakova er en by på omkring 100.000 indbyggere.

Som 14-årig arbejdede han i sin fars tømrerfirma, og da faderen døde i 1986, overtog han firmaet sammen med sin storebror.

I 1991 løb han og spillede fodbold sammen med kammeraterne på gaden.

Pludselig blev han anholdt og sat i fængsel af serberne. De påstod, at han var terrorist og sagde, at han havde deltaget i en demonstration. Det passede ikke. Politik interesserede ham ikke. Han blev tortureret og kunne ikke gå, men fik lov at tage hjem efter en uge.

Efter tre uger kom de igen og spurgte efter ham. Han sagde "det er min bror" - og så flygtede han. Hans venner blev skudt i fængslet.

Arben var en lovende bokser. Som 18-årig havde han den jugoslaviske europamester Dragan Draskovic til tælling i semifinalen om de jugoslaviske mesterskaber, men tabte knebent på point.

Til Sverige

Som 19-årig kom Arben Lika til Sverige. Han kom til et asylcenter i Vestervik og havde det svært. Han kunne ikke tale med nogen og savnede sin familie, men han var i sikkerhed og fik lov at træne i den lokale bokseklub.

Han kom til at bokse fem kampe for den svenske klub og vandt dem alle på knock out.

Efter 16 måneder skulle han ud af Sverige. Han havde en bil og kørte til København, hvor han søgte asyl. Han kom i Saltholmlejren og senere til Kalundborg og Fredericia.

Han startede med at bokse for Fredericia og vandt over den danske mester Mickey Jespersen fra Valby og Thomas Sørensen fra Odense.

På et diskotek mødte han en pige fra Vejle, Mette Bennich. Arben skulle sendes hjem til Kosovo, men de blev enige om at gifte sig efter ni måneder sammen. Det blev hans redning.

Arben Lika blev kontrolleret af det danske politi. Han fik job som tolk ved afhøring af jugoslaver og russere, og efter tre år fik han dansk statsborgerskab.

Arben Lika fik job som slagter hos Danish Crown. Det holdt i 16 år, før han stoppede på grund af problemer med skulderen og ryggen.

Han valgte i stedet at uddanne sig som massør, og det er han stadig, dog ikke i øjeblikket på grund af coronaen.

- Jeg har arbejdet, siden jeg var 14 år, siger han.

Han var en af Danmarks bedste letsværvægtsboksere og vandt på knock out over flere store navne. Han tog til Flensburg for at træne med Vladimir Klitschko, den senere verdensmester, og Thomas Ulrich.

Som 33-årig stoppede han som aktiv bokser og blev dommer og kampleder.

Nu har han fem år som træner på bagen.

- Jeg bliver ikke træner i andre klubber, forsikrer han.

- Nu vil jeg sunde mig og se tiden an og følge min søn.

- Den bedste beslutning, jeg har taget, var at flygte til Danmark. Jeg har det fantastisk i Vejle. Jeg har sagt det før, og jeg siger det gerne igen - Danmark er verdens bedste land, siger Arben Lika.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Butikker skal holde åbent søndage i sommerferien - cafélivet skal være generatoren bag

Østjylland For abonnenter

Beskyldes for totalt svigt: Notat rejser kras kritik af Trafikstyrelsen efter den aflyste letbaneåbning

Annonce