Annonce
Debat

Arbejdsmarkedsparadoks: Al snak om at rekvirere arbejdskraft uden for EU må forstumme

Rune Mikkelsen. Pressefoto

Læserbrev: Der har igennem længere tid været skrevet om behovet for at nedsætte det lovfastsatte beløb for virksomhederne til at kunne rekruttere arbejdskraft uden for EU, Norge, Island og Schweiz.

Vi befinder os for tiden i en usædvanlig historisk situation, hvor udbuddet af arbejdskraft inden for visse sektorer er mindre end efterspørgslen. Vi skal tilbage til boom-årene 2004-08 og 60'erne for at finde en lignende situation. Det vil derfor ikke vare ved, for i åbne markedsøkonomier sviger konjunkturerne altid med faste mellemrum.

For tiden er der mangel på både faglærte og ufaglærte jobs, og især i de større byer skriger arbejdsgiverne på rengørings- og restaurationsområdet på arbejdskraft.

Annonce

Der er stadig titusindvis af ufaglærte på overførselsindkomst, som vil kunne rekrutteres, og som gerne vil i arbejde, men de er ikke specielt motiverede, da der er tale om lavtlønsområder.

Det er forståeligt, men ikke acceptabelt, hvis man går ledig, at man afviser at tage et lavtlønsjob, indtil man finder et job, som man bedre kan lide eller med en højere løn, men allerede at være i job vil også forbedre ens chancer på arbejdsmarkedet.

I Danmark er der ca. 76.000 unge under 29 år, der ikke er i job eller under uddannelse. En arbejdsreserve, som skal kunne aktiveres. Hvor er jobcentrene henne?

Rune Mikkelsen

I Danmark er der ca. 76.000 unge under 29 år, der ikke er i job eller under uddannelse. En arbejdsreserve, som skal kunne aktiveres. Hvor er jobcentrene henne? Unge, der ikke er syge, skal inden for en lovfastsat periode, sendes i job, ellers skal de ikke kunne modtage skatteyderbetalt kontanthjælp eller dagpenge.

Er der tale om handicappede, herunder psykisk syge, må de selvfølgelig, i det omfang det er muligt, visiteres til skåne- eller fleksjobs. Det giver personligt selvværd at være en del af samfundsmaskineriet.

De kritiserede jobcentre, som der desværre ikke er politisk opbakning til at nedlægge, må oppe sig for at få den sidste reserve gelejdet ind på arbejdsmarkedet, og så må arbejdsgiverne i de berørte brancher også gribe i egen barm og lokke med højere løn.

Kan den ikke rekvireres i Danmark, og er der tale om jobs uden kundekontakt, så er der stadig millioner af arbejdsløse i EU-landene i Sydeuropa og Sydøsteuropa, som arbejdsgiverne kan komme i kontakt med via EU's jobdatabaser.

Al snak om at rekvirere arbejdskraft uden for EU må forstumme. Kun i sjældne tilfælde med jobs, der kræver særlige kvalifikationer, bør lovgivningen kunne hjemle dette.

Annonce
Hedensted For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Hver 10. medarbejder i ældreplejen er syg: Kommunen sætter andre opgaver på pause for at sikre pleje

Horsens For abonnenter

Byggefirma fik nej til dispensation fra lokalplan - og prøvede så at presse kommunen til at betale en del af regningen

Kultur

Biograf-ejere gav aldrig op, men holder stadig filmfanen højt efter et kvart århundrede

AC Horsens

AC Horsens må undvære fire mand til testkampen mod Randers FC: Angriber træner med i HB Køge

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Hedensted For abonnenter

DSB vender på tallerken i computersag: - Vi havde den, så det er vores ansvar

Horsens

Rent vand er ingen selvfølge: 145 lodsejere involveres i 1000 hektar stor jord-kabale

Erhverv

Han har tjent sin første løn i ni år: At have et job betyder mere end penge

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Odder

Cyklister kan godt begynde at glæde sig: Snart kommer der nye cykelstier

Horsens For abonnenter

Slut med byrådspolitik: Nu skal Anne Lene Løvbjerg tale seniorernes sag over for byrådets politikere

Brædstrup

Vandværk lukker: Rensning af kulsyre i vandet vil blive for dyrt

Annonce