Annonce
Brædstrup

Arbejdsgruppe samler underskrifter mod grusgrav

Et velbesøgt borgermøde 13. august i Sdr. Vissing var med til at sætte mere gang i debatten om den påtænkte udvidelse af grusgraven mellem Sdr. Vissing og Addit. Foto: Henrik Sandvad
Påtænkt udvidelse af grusgrav vil støde på modstand fra Sdr. Vissing, hvor der nu er kommet gang i en underskriftsindsamling.
Annonce

Sdr. Vissing: En arbejdsgruppe i Sdr. Vissing er nu gået i gang med en underskriftsindsamling mod en planlagt udvidelse af grusgraven nord for byen.

"Vores klare budskab er, at der ikke gives gravetilladelse", lyder det fra arbejdsgruppen, der har udarbejdet et høringssvar til Region Midtjyllands videre proces med råstofplanen 2020.

Underskriftsindsamlingen, der skal være afsluttet mandag 31. august, er allerede begyndt elektronisk på Facebook via Sdr. Vissings lokale Facebook-gruppe "Sdr. Vissing fællesskab", men den gennemføres også på "gammeldags" manér med underskrifter på papir.

- Vores begrundelse for høringssvaret er bl.a. byens udvikling, bevarelsen af vores unikke natur og landskaber, ønske om at undgå støvgener og sundhedsskade samt ønske om en bæredygtig udvikling, lyder det fra arbejdsgruppen.

Der vil blive lagt underskrifts-papirer ud i børnehuset Himmelblå og i Torvehallen i Sdr. Vissing. Desuden er der planer om at lægge underskrifts-papirer ud i Dagli´Brugsen i Gl. Rye samt i Addit og Voervadsbro, da disse tre landsbyer også kan blive påvirket af det store grusgrav-projekt.

Annonce

Skovområde i fare

En del af Region Midtjyllands råstofplan 2020 er skabe et nyt stort indvindingsområde for kvartsand mellem Addit og Sdr. Vissing - et areal på cirka 53 hektar, der i dag mest er dækket af skov. Hvis regionen giver gravetilladelsen, vil den nuværende grusgrav over en årrække bevæge sig ned mod Sdr. Vissing, og skoven vil forsvinde, medmindre den bliver genetableret.


Det er ikke en sag, der er tabt på forhånd - vi kan gøre en forskel.

Maja Harsberg


Virksomhederne Dansk Kvart Industri A/S og Dansand A/S i Addit ejer begge det cirka 53 hektar store område med fredskov mellem Addit og Sdr. Vissing, hvor de nu ønsker at udvinde mere kvartsand.

Tidshorisonten er lang. Hvis planen vedtages, vil udgravningen begynde i 2028, og der kan måske gå op til 100 år, før grusgraven når helt frem til Sdr. Vissing.

Om det bliver til noget, er uvist. Det kræver en politisk beslutning og en gravetilladelse fra Region Midtjylland, og det bliver først afgjort næste år.

Men debatten har kørt i et stykke tid, og Maja Harsberg fra arbejdsgruppen føler, at stemningen i Sdr. Vissing er vendt.

- Flere har sagt, at de for to-tre måneder siden ikke følte, at de havde en chance for at stoppe projektet. Men nu er der håb. Vores stormøde den 13. august betød noget, og folk er blevet informeret og har fundet ud af, at det her er noget, som de kan sige nej til. Det er ikke en sag, der er tabt på forhånd - vi kan gøre en forskel, siger Maja Harsberg.

Annonce

Meget på spil

Der er meget på spil for Sdr. Vissing. I et uddrag fra arbejdsgruppens høringssvar står der blandt andet:

"Det handler om landskaber, der vil være tabt for altid, beskyttede dyrearter, der trues yderligere, og dyrebare, rekreative områder med drikkevandsforsyninger i høj kvalitet, der forsvinder fra planeten. Det handler om en lille bys overlevelse imod de kommercielle giganters vækststrategier".

Også Danmarks Naturfredningsforening vil komme med en indsigelse mod gravningen med den begrundelse i, at landskabet er unikt, oplyser arbejdsgruppen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Tilbage over bekymringsgrænsen: Nu har corona-smitten spredt sig til hele Horsens Kommune

Odder

Stephan fra Torrild er helt vild med dans

Annonce