Annonce
Erhverv

Arbejde i Horsens eller karantæne i Polen: Svært valg for polske slagteri-ansatte

Polske slagteriarbejdere, der tjekker ud for at tage på weekend i Polen, får ikke mulighed for at vende tilbage på mandag. På grund af Corona-situationen har Polen indført karantæne-regler for polske statsborgere, der rejser ind i landet. Arkivfoto: Mette Mørk
Corona-situationen med lukkede grænser og karantæne-restriktioner har ramt udenlandske ansatte i Horsens. Hvis Danish Crowns polske slagteriarbejdere tager hjem til Polen på weekend, skal de blive hjemme i mindst 14 dage, og det udfordrer det lokale slagteri.
Annonce

Horsens: Hundredevis af polske statsborgere, som arbejder på Danish Crowns svineslagteri i Horsens, står nu over for valget mellem at passe arbejdet i Horsens eller være hos familien i Polen.

De fleste af slagteriets polske ansatte bor i Horsens-området i hverdagene og drager i weekenderne hjem til Polen, hvor mange har familie. Nu er de kommet i klemme, fordi de polske myndigheder som led i kampen mod virus-spredning ikke bare har lukket grænserne med virkning fra i søndags, men samtidig indført, at alle polske statsborgere, der vender hjem fra udlandet, skal være i 14 dages karantæne.

Det meddelte premierministeren fredag aften, og det gav travlhed for ledelse og tillidsfolk på Danish Crown, fortæller Per Laursen, der er produktionsdirektør for Danish Crowns svineslagterier.

- Da vi fredag aften blev bekendt med tiltaget, fik vi travlt med at informere de ansatte. Hvis de nåede at krydse grænsen inden lørdag kl. 24, skulle de ikke i karantæne og kunne frit rejse ud igen, så det var muligt at være tilbage i Horsens inden mandag. Men det var ikke alle, der helt forstod det, og derfor var det vigtigt med hurtig dialog mellem de ansatte, ledelse og tillidsfolk. Jeg har stor ros til overs for den lokale ledelse og tillidsfolkene, som gjorde en kæmpe indsats for at få kontaktet alle de polske kolleger - jeg tror, det er dét, der gør, at vi trods alt har så stort fremmøde, som vi har i denne uge, siger Per Laursen.

Annonce

Slagteri betaler omkostninger

Han fortæller, at knap halvdelen af slagteriarbejderne på Horsens-slagteriet er udlændinge. Det drejer sig om cirka 500-600, hvoraf en større del er fra Polen. De fleste mødte mandag, men cirka 100 af de polske slagteriarbejdere mødte ikke, fortæller produktionsdirektøren.

- Det kan være, at de ikke helt har forstået karantæne-reglerne, eller det kan være, de er nervøse og usikre og derfor har valgt at blive i Polen. Det er vi nødt til at respektere, og vi kan ikke gøre os til dommer for, hvad der i den forbindelse er rigtigt og forkert for dem, siger Per Laursen.

Fredag stod slagteri-ledelsen klar med et tilbud til de udenlandske ansatte, der på grund af usikkerhed valgte at blive i Horsens weekenden over:

- Vi besluttede, at hvis det kostede dem mere at tilbringe weekenden her i landet frem for Polen, ville vi dække de dokumenterede ekstraudgifter efter regning for op til 1000 kroner.

Det kunne være eventuelle ekstraomkostninger til boligen, mad og drikke, forklarer direktøren, som endnu ikke har overblik over, hvor mange der har haft ekstra omkostninger i den forbindelse og derfor har gjort brug af tilbuddet.

Annonce

Yderlig forplumret af tysk grænselukning

De polakker, der i denne uge passer arbejdet i Danmark, står dog fortsat over for et valg.

- Reglen om de 14 dages karantæne gælder i 10 dage fra i søndags, så det vil altså også ramme de ansatte, der vil tage hjem til Polen i den kommende weekend, siger Per Laursen.

Dertil kommer, at Tyskland søndag også valgte at lukke sine grænser.

- Derved blev situationen yderligere forplumret. Hvis man sidder som medarbejder og synes, det virker uoverkommeligt at skulle krydse den polske grænse, så bliver det ikke bedre af, at man skal krydse endnu en grænse efter yderligere flere hundrede kilometers kørsel, og man vil måske spørge sig selv, om det overhovedet kan betale sig.

- Alt det skal vi nu have startet dialogen omkring, siger Per Laursen.

Annonce

Slagter færre grise

Det manglende fremmøde i denne uge er fordelt på dag- og aftenhold, og det har fortrinsvis ramt udbenings-afdelingen, som mandag manglede cirka 20 procent af bemandingen, siger Per Laursen.

- Det betyder, at vi har valgt at tilpasse kapaciteten og drosle ned med et par tusind slagtninger om dagen i Horsens, siger han.

Der slagtes sædvanligvis cirka 85.000 grise om ugen på Horsens-slagteriet, men det bliver altså lidt mindre i denne uge. For at sikre produktionen i de kommende uger lød der mandag en opfordring til tidligere slagteri-ansatte om at melde sig, hvis de har mod på at stå klar, når der bliver brug for ekstra arbejdskraft.

- Vores faste medarbejdere hænger i, men vi må forberede os på, at vi også kan blive ramt af sygdom, så derfor tager vi dette skridt allerede nu, så vi forhåbentlig kan sikre, at vi kan opretholde produktionen og leverancerne, sagde Per Laursen i en pressemeddelelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

CORONAVIRUS

Live: Kæmpe smitteudbrud på populær Aarhus-bar - Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

Horsens

Høje smittetal nærmer sig fra nord - men Horsens Kommune mærker ingen stigning

Annonce