Annonce
Horsens

Antallet af flygtninge og familiesammenførte er styrtdykket: Nu har Horsens ikke længere en integrationspolitik

Der er ikke længere behov for en særskilt integrationspolitik i Horsens Kommune, mener Horsens Byråd. Arkivfoto
Horsens Byråd vedtog mandag aften at nedlægge integration som et selvstændigt politikområde. Integration skal fremover integreres i det daglige arbejde i udvalgene. Michael Nedersøe (DF) argumenterede på byrådsmødet for helt at skrotte integration af flygtninge.

Horsens: I 2015 kom der 286 flygtninge og familiesammenførte borgere til Horsens Kommune, i 2020 kom der 28. Den markante udvikling har Horsens Byråd nu taget konsekvensen af og nedlagt integration som et selvstændigt politikområde.

Det skete på byrådsmødet mandag aften, hvor der var enighed om ikke at forlænge den integrationspolitik, der blev vedtaget i 2016 med en løbetid frem til og med 2020.

- Vi er i en helt anden situation end i 2015, konstaterede fungerende borgmester Andreas Boesen (S).

Annonce

Lisbeth Torfing (EL), der er formand for det udvalg, der har ansvaret for integration, beskæftigelses- og integrationsudvalget, understregede, at det ikke handler om, at der ikke fremover skal bruges penge og kræfter på integration af borgere med anden etnisk baggrund end dansk. Indsatsen bliver nu blot integreret i det daglige arbejde i de enkelte udvalg.

- Da vi lavede integrationspolitikken, var der behov for en systematisering af arbejdet, men dels kommer der nu færre til kommunen, dels har vi gjort os mange erfaringer, og der er derfor ikke behov for en særskilt politik på området, sagde hun.

Der var bred opbakning til beslutningen. Også fra Venstre.

- Den højeste form for integration er vel, at der ikke er behov for en integrationspolitik. Det er absolut positivt, at vi på den måde viser, at vi har samme forventninger til alle, sagde Ole Dahl Kristensen (V).

DF: Vi skal slet ikke integrere

Michael Nedersøe (DF) glædede sig en smule over, at byrådet tog et "lille bitte skridt" i den rigtige retning. Han var dog mest stemt for helt at fjerne integration fra kommunens dagsorden.

- Vi skal slet ikke integrere flygtninge, vi skal ruste dem til at rejse til deres hjemlande. Og skal de integreres, påhviler det borgerne selv. Vi har store udfordringer med især muslimske borgere, og vi har i mange år smidt millioner af kroner i et stort, sort hul, sagde han.


Vi skal slet ikke integrere flygtninge, vi skal ruste dem til at rejse til deres hjemlande. Og skal de integreres, påhviler det borgerne selv.

Michael Nedersøe (DF), byrådsmedlem


Det fik flere byrådsmedlemmer på banen.

- Det er jo sådan, at flygtninge ikke har kontrol over, om de kan tage tilbage til deres hjemland. Det kan blive langvarigt, og så er det vigtigt, at de kommer godt i gang her i landet. Det er heller ikke rigtigt, at pengene går i et sort hul. For eksempel er antallet af børn af indvandrere, der får en uddannelse, steget. Det er en god forudsætning for at komme ud på arbejdsmarkedet. Vi gør os erfaringer, der virker, sagde Lisbeth Torfing.

- Du kan godt komme med enkelte solstrålehistorier, men der er mennesker, der tager på ferie i Syrien. Det kan også godt lade sig gøre at tage til Kabul i Afghanistan, men det er nok ikke så bekvemt som at ligge på en sofa i Horsens, lød det fra Michael Nedersøe.

Annonce

- Er du racist eller hvad?

Debatten blev en smule ophedet, da Saliem Bader (S) tog ordet og anklagede Nedersøe for ensidigt at angribe muslimer.

- Er du racist eller hvad?, spurgte S-politikeren, hvilket fik Andreas Boesen til at bede sin partifælle om at holde den gode tone. Og en vred Michael Nedersøe protesterede.

- Jeg vil ikke finde mig i at blive kaldt racist i byrådssalen. Det er utilstedeligt. Jeg er bare kritisk over for islam, og for mig handler god integration om, at man respekterer de danske værdier, lærer sproget og betaler skat af sin pizza-fortjeneste, sagde han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Annonce