Annonce
Kultur

Ansigtsløft til Horsens Bibliotek: Vi er mere end bare et arkiv

Horsens Bibliotek har været gennem en indvendig modernisering og kan lørdag fejre sit 150-års jubilæum. Foto: Morten Pape
De seneste 10 måneder er der blevet moderniseret på Horsens Bibliotek, så det kan appellere mere til tidsånden. Lørdag fejrer biblioteket sit 150-års jubilæum.

Horsens: Bibliotekets vægge er blevet beklædt med grønne tapeter, der forestiller tæt træbevoksning og taler sit eget tydelige sprog om den makeover, Horsens Bibliotek har fået i løbet af de seneste 10 måneder. Der manglede liv, stemning og aldersbestemte tilbud, lød vurderingen.

Efter i mange år at have båret stærkt præg af slutfirsernes kulørte farvespil og en mere gammeldags biblioteksindretning, er der nu blevet malet og flyttet rundt på bogreolerne for at skabe større, åbne arealer. På den måde kan biblioteket i højere leve op til dét, et moderne bibliotek skal kunne. Blandt andet ved en række nye områder til børn og unge, der lægger op til, at læsning og fordybelse også kan foregå henslængt i en fatboy, iført headset bag en computerskærm eller under trækronerne i "Skovbrynet".

- Bøgerne spiller stadig en fremtrædende rolle, for dem er vi jo meget glade for. Men det er vigtigt, at vi tilpasser os borgernes behov - uanset hvad de så end er, siger biblioteksleder Claus Hagstrøm Hansen.

En tur rundt på biblioteket afslører, at der er tænkt nøje over ruminddelingen, og hvordan man henvender sig til brugerne i øjenhøjde. Bogstaveligt talt. I børneafdelingen er bogreolerne eksempelvis sænket, så de mindste selv kan gå på opdagelse.

- Det er vigtigt at få skabt liv og mulighed for interaktion. De klassiske skranker er erstattet med højborde, hvor man kan få hjælp af bibliotekaren. Ved indgangen har vi lavet avislæsesal, så der forhåbentlig er mennesker, når man kommer ind. Og nede i den nye fløj, vi har åbnet op, laver vi gamer-rum oven på musikafdelingen, så der er plads til at være lidt mere højlydt, siger Claus Hagstrøm Hansen.

Annonce

Jeg tror altid, der vil være brug for det her tredje sted, hvor borgerne kan mødes på deres præmisser. Egentlig et ekstra hjem uden for hjemmet, hvor der ikke er nogen kommercielle interesser på spil. Hvis Horsens Bibliotek kan være dét frirum, er jeg rigtig godt tilfreds.

Claus Hagstrøm Hansen, biblioteksleder

Den digitale omstilling

Selvom den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at horsensianerne ligger under landsgennemsnittet, når det kommer til at benytte biblioteket som kulturtilbud, har Horsens Bibliotek det seneste år haft en fremgang i besøgstallet på cirka 13 procent.

Claus Hagstrøm Hansen mener, det vidner om, at man med moderniseringen har formået at tilpasse sig flere af borgernes behov.

- I dag er biblioteket jo ikke kun et arkiv, man kan benytte sig af. Det skal også være et urbant forsamlingshus, der kan rumme alle typer borgere. Vi har strikkeklubber, brætspillere og studerende, der bruger vores læsesal og studierum. På det område har vi måske været en tand langsommere end andre biblioteker, siger han.

Horsens Bibliotek har modsat andre kommuner valgt at åbne helt op for digitale udlån. Det vil sige, at alle udvalgte e-bøger, aviser og elektroniske opslagsværker frit kan benyttes og ikke skal reserveres, bestilles eller kun kan læses på bibliotekets netværk.

- Nogle kommuner ser anderledes på digital formidling. Vi har valgt at sidestille det digitale og trykte ud fra tanken om, at efterspørgslen på det ene smitter af på det andet. Når eksempelvis Mofibi har succes med en bogudgivelse, sker det jo tit, at den bliver trykt bagefter, siger Claus Hagstrøm Hansen.

Fortsat brug for bibliotekerne

Mens nogle vil hævde, at digitaliseringen på sigt kan risikere at kvæle bibliotekernes kerneopgave - arkivering, sortering og udlån af trykte værker - vurderer bibliotekslederen ikke, at der er nogen grund til bekymring.

- Opgaven er den samme, for den digitale litteratur skal også formidles og sættes i scene. Vi arbejder ud fra tanken om livslang læring, og det er sjovt at tænke på, at vi i halvfemserne holdt "musekurser" - hvor vi i dag kører vi "Godt i gang med iPad". Om 10 år kan det være, at vi laver undervisning i kunstig intelligens. Det synes jeg egentlig siger rigtig meget om, at hvad det er, biblioteket kan som institution, siger han og minder om, at al forskning fortsat peger på større udbytte af læsning på tryk.

Noget, biblioteket gerne skal understøtte som institution.

- Jeg tror altid, der vil være brug for det her tredje sted, hvor borgerne kan mødes på deres præmisser. Egentlig et ekstra hjem uden for hjemmet, hvor der ikke er nogen kommercielle interesser på spil. Hvis Horsens Bibliotek kan være dét frirum, er jeg rigtig godt tilfreds, siger bibliotekslederen.

Lørdag markerer Horsens Bibliotek sit 150 års jubilæum i tidsrummet 9.45-15.00. Det sker blandt andet med besøg af Sebastian Klein, jazzkoncert og åbning af udstillingen "150 års bibliotekshistorie".

I børn- og ungeafdelingen kan de yngste boltre sig i det nye område 'Skovbrynet'. Foto: Morten Pape
Der er også indrettet en station til forældreparkering i børn- og ungeafdelingen. Her kan de voksne sætte sig med en avis - afskærmet fra resten af lokalet. Foto: Morten Pape
Biblioteket har fået et frisk pust hele vejen rundt. Der er blandt andet blevet malet og sat nye loftslamper op. Foto: Morten Pape
Det er vigtigt, at alle brugere - i alle aldre - føler sig inkluderet. Derfor har biblioteket sænket bogreolerne i børn- og ungeafdelingen, så de mindste selv kan gå på opdagelse. Foto: Morten Pape
Gamerudstyr efter alle kunstens regler. Foto: Morten Pape
De træbeklædte vægge er et gennemgående tema på det moderniserede bibliotek. Alt efter afdelingen og aldersgruppen er der valgt forskellige træsorter. Foto: Morten Pape
Biblioteket har åbnet en nye fløj med mødelokaler, som alle kan booke. Ét af dem indrettet i retro stil. Foto: Morten Pape
I den nye fløj bliver der også lavet et gamerrum. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Butikker skal holde åbent søndage i sommerferien - cafélivet skal være generatoren bag

Annonce