Annonce
Horsens

Ansatte i kommunen anmelder mere vold og krænkelser: 1529 tilfælde på et år

Sidste år blev anmeldt 1529 krænkende hændelser blandt kommunens ansatte. Men det høje tal er et udtryk for god og effektiv anmeldelseskultur, lyder det fra borgmester Peter Sørensen (S). Arkivfoto
De ansatte i Horsens kommune er blevet langt bedre til at anmelde krænkende adfærd fra borgerne - men trods høje tal er der for første gang et fald
Annonce

Horsens: 1529 gange blev en ansat i Horsens Kommune sidste år udsat for krænkende handlinger. Det viser Årsrapporten 2018 fra Risiko og Forsikring, som netop er kommet på gaden. Men selvom tallet kan virke voldsom, er der ét fald på fire procent fra året før, hvor tallet var helt oppe på 1594 tilfælde. Og det er faktisk første gang nogensinde at tallet er faldende.

- Det fald fortæller, at der er kæmpe fokus på området, og det er tilfredsstillende, lyder det fra borgmester Peter Sørensen (S).

I de 978 tilfælde er der tale om fysisk vold, og med undtagelse af fire tilfælde, er det ansatte inden for Uddannelse og Arbejdsmarked og Velfærd og Sundhed, som står for samtlige anmeldelser. Men det er ikke udtryk for ballade på jobcentrene eller vold i folkeskolen, lyder det fra borgmesteren.

- Det er meget sjældent, at det ender i vold hos sagsbehandleren. Der kan blive talt hårdt og måske skrevet noget på facebook, men ikke vold. Det er eksempelvis demente borgere og børn i specialklasserne, som står for de episoder, vi ser i rapporten.

- Det er meget sjældent, at det ender i vold hos sagsbehandleren, der kan blive talt hårdt og måske skrevet noget på facebook, men ikke vold. De tilfælde, vi ser i rapporten det er demente borgere og børn i specialklasserne, som står for de episoder.

Peter Sørensen (S), borgmester

Annonce

Alt skal tælles med

I 2015 blev der kun anmeldt 541 sager af krænkende adfærd. Altså markant færre end sidste år, men det skyldes ikke, at borgerne i Horsens er blevet mere voldsomme, mener borgmesteren.

- Det skyldes en ny praksis i anmeldelser, slår han fast.

- Trivsel er øverst på samtlige medarbejderudvalg. Enhver hændelse skal italesættes med det samme, og trivsel er et fast fokus, hvor alle er opmærksomme på, hvordan man agerer på arbejdspladsen, siger han og peger desuden på, at den store stigning skyldes, at selv hændelser, som egentlig ikke er blevet til noget, skal anmeldelse.

I rapporten bliver det slået fast, at den dominerende skadetype er fysisk vold. Karakteren og voldsomheden af denne skadetype spænder lige fra bevidste nap, krads, bid og lignende til en decideret voldshandling, hvor den tilskadekomne bliver slået, men borgmesteren understreger, at det høje tal i rapporten er et udtryk for, at alt tæller med.

- Vi anbefaler at melde alt, for skal vi analysere på tingene og se, hvad vi kan gøre bedre, er det vigtigt, at alt bliver meldt ind. Derfor anbefaler vi, at alt skal anmeldes – også lige-ved-og-næsten-episoder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce