Annonce
forside

Anklager i lampesag: Jeg har aldrig oplevet lignende

Fire mænd, herunder to politimænd, er tiltalt i en sag om tyveri og hæleri af kostbare lamper fra Politigården i København. Alle nægter sig skyldige i sagen, hvor anklageren går efter fængselsstraf til de fire.

Betjent er tiltalt for at stjæle dyre lamper fra arbejdet. Anklager går efter ni måneders fængsel til ham.

Først tilstod en erfaren politimand at have stjålet lamper fra sin arbejdsplads, men det var løgn, har han efterfølgende forklaret i retten.

Den falske tilståelse kom, fordi han var under stort psykisk pres.

Torsdag er der procedure i Københavns Byret, hvor fire mænd er tiltalt i en opsigtsvækkende sag om tyveri af lamper, der var tegnet specielt til Politigården i København.

Anklager Line Scharf fremhæver i den forbindelse, at hun aldrig har været ude for en lignende episode med en tilståelse, som på den måde trækkes tilbage.

- Jeg har aldrig før oplevet, at en person har erkendt en strafbar handling, han ikke har begået. Særligt ikke, når vedkommende arbejder inde ved politiet, siger hun.

Den tyveritiltalte betjent blev anholdt i august 2016, og fire dage senere tilstod han over for politiet at have taget lamperne, der har en estimeret værdi af 310.000 kroner.

Han fik sammen med sin forsvarsadvokat, Kristian Mølgaard, tid til at læse tilståelsen igennem og underskrive den.

Det tog yderligere otte dage, hvor politimanden ifølge Scharf burde have haft tid til at falde til ro psykisk og derfor ikke handle overilet.

- Heller ikke her har han valgt at trække sin tilståelse tilbage, siger anklageren torsdag i retten.

Den tidligere tilståelse er ifølge hende meget detaljeret og af "stor bevismæssig betydning" i sagen.

Men forsvarer Kristian Mølgaard efterlyser klare beviser.

Eksempelvis har det ikke været muligt for anklagemyndigheden efter grundig efterforskning at finde ud af, hvornår og hvordan lamperne præcis skal være taget fra Politigården.

- Inden for en treårig periode (januar 2013 til december 2015, red.) har min klient ifølge anklageren stjålet noget, som man ikke engang ved, om man mangler.

Forsvareren henviser til, at der i 1924 blev designet 198 Aage Rafn-bordlamper til Politigården i København. En optælling har vist, at der er 50 lamper tilbage på Politigården.

I perioden, hvor politimanden skulle have stjålet fem bordlamper og tre lysekroner, er der solgt mindst 11 af de typer lamper via auktionshuse i landet.

- De seks, der ikke er solgt af min klient, er ifølge anklagemyndigheden ikke stjålet.

- Men i modsætning til de andre sælgere har min klient fortalt, hvor han har de her lamper fra, og det er blevet underbygget af flere vidner i retten, siger forsvarer Kristian Mølgaard.

Den ifølge anklageren langfingrede betjent har i retten fortalt, at den ene af lamperne fandt han på loftet i sit barndomshjem. De resterende købte han af en bekendt, som havde nogle kasser med skramlede lamper fra en genbrugsstation.

Anklageren går efter ni måneders fængsel til den suspenderede politibetjent, mens forsvareren ønsker at få sin klient frifundet for alle tiltaler mod ham.

Der ventes dom fredag.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: En ambitiøs pakke tobak med ét stort skod

13.600 danskere dør hvert år som følge af rygning, og for første gang i 20 år er der en stigning i antallet af voksne danskere, der ryger. Det er særligt unge mellem 16 og 24 år, der er blevet faste rygere. Udviklingen er alarmerende, og det er positivt, regeringen tager udviklingen så alvorligt, at den nu har fremlagt en meget omfattende handlingsplan i 10 punkter. Regeringen fortjener ros for både at være ambitiøs og for at tænke i helheder. Det er ikke bare ét enkelt sted, der sættes ind, men en bred palet af initiativer, som skal vende udviklingen: Tobakken skal blandt andet gemmes væk i butikkerne, indpakningen skal være mere neutral, og der indføres rygeforbud på uddannelsesinstitutioner. På ét punkt er regeringens plan dog aldeles uambitiøs. Og det på trods af, at alle eksperter og alle undersøgelser igen og igen har slået fast, at prisen på tobak er den uden sammenligning mest udslagsgivende faktor, når det gælder rygning eller ej. Her vil regeringen hæve prisen på en pakke cigaretter med sølle fem kroner om året de næste to år, så prisen lander på 50 kroner i 2021. Det er på ingen måde den markante prisstigning, som sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke selv kalder det. Prisen skal langt højere op, hvis den skal få både unge og voksne til at ændre adfærd.

Annonce