Annonce
Horsens

Anja har åbnet klinik: Vil gøre mennesker sunde uden kur og kalorietælling

Anja Bilberg Nielsen åbnede sin klinik for kostvejledning i oktober sidste år. På 3. sal på Søndergade 4 vejleder hun klienterne i at få en sundere livsstil. Foto: Lone Bering

Anja Bilberg Nielsen, der åbnede klinik for kostvejledning i oktober, prøver at skubbe folk væk fra slankekure og kostplaner. Hun kombinerer i stedet kostvejledning med mentale værktøjer.

Horsens: Hvem har ikke prøvet kræfter med en slankekur? Kålkuren? Stenalderkost? Proteinkuren? Og alligevel trods hårde anstrengelser ikke har opnået det vægttab, som man håbede på?

Hvis det skulle stå til kostvejleder Anja Bilberg Nielsen, så skal man slet ikke "gå på kur". Man skal ikke tælle kalorier:

- Jeg er ikke en traditionel kostvejleder, der udleverer kostplaner, som folk skal leve efter. Jeg prøver at skubbe folk væk fra tanker om slankekure og kostplaner, da det stort set aldrig har en holdbar effekt.

Anja Bilberg Nielsen, der etablerede sig med klinik for kostvejledning på Søndergade 4 i oktober, kombinerer derimod kostvejledning med mentale værktøjer - gennem coaching og mentoring - for at opnå holdbare vaner:

- Når folk overspiser, handler det meget ofte om, at de f.eks. spiser på følelser eller mønstre, som er skabt mange år tilbage. F.eks. er man vokset op med altid at skulle spise alting op på tallerkenen, ikke levne noget, eller man ikke måtte sige nej til "høflighedskalorier", som jeg kalder det. Altså, at man føler, at det er uhøfligt at sige nej tak til et stykke kage, og så spiser det alligevel, selv om kan ikke har lyst - måske fordi man prøver at tabe sig, forklarer kostvejlederen.

De fleste får kurhjerne og opdeler i sort/hvidt, hvilket efterfølgende fører til overspisning og selvbebrejdelser - det i sig selv får folk til at opgive, og de overspiser.

Anja Bilberg Nielsen, kostvejleder
Kostvejlederen benytter sig af Sense-systemet, hvor de eneste måleenheder er håndfulde og spisekasser - samt coaching fra kostvejlederen. Foto: Lone Bering

Får kurhjerne

Ifølge kostvejlederen har alene tanken om at gå på kur en negativ effekt:

- De fleste får kurhjerne og opdeler i sort/hvidt, hvilket efterfølgende fører til overspisning og selvbebrejdelser - det i sig selv får folk til at opgive, og de overspiser, forklarer hun.

- Min mission er at fortælle folk, at vægttab ikke behøver at indbære besværlige kure og skære alt kage, smør eller chokolade væk. Der er tilladelse til at spise lidt af det, man godt kan lide, hvis man samtidig kompenserer for det næste gang, man spiser. Hvis man gerne vil have lørdagsslik, så kan man tillade sig at tage f.eks. 10 stykker, veludvalgt slik - og kun det. Og så virkelig nyde det, tænke over, hvad man spiser. Så finder man ud af, at man ikke behøver slik og kage i store mængder; man kan nøjes med mindre, og man får ikke kurhjerne.

- Det er især et stort ønske for mig at hjælpe børn, så de ikke bliver til overvægtige voksne. Med børn er der desuden også det problem ved overvægt, at de let bliver mobbede i skolen, får det psykisk dårligt og spiser derfor for meget - en ond cirkel. Det er særdeles vigtigt at sætte ind her, mener kostvejlederen.

Anja Bilberg Nielsen kan vise vejen til et sundere liv- uden at gøre nogle ting forbudt. Det handler om at begrænse sig, at nyde det, man får. Foto: Lone Bering

Bruger Sense og spisekassesystemet

Blandt Anja Bilberg Nielsens værktøjer er Sense og spisekassesystemet - som snarere er en livsstilsændring end en slankekur.

Man sammensætter sin kost ved enkle, overskuelige principper, så vitaminer og mineraler, blodsukker og mæthed er optimal. De få mål, der arbejdes med, er spisekasser og håndfulde - tre-fire håndfulde mad og en-tre spiseskefulde fedt i hver af dagens tre spisekasser. Vælger man at nyde f.eks. et stykke kage, retter man op på det ved næste måltid. Det er ikke enten eller, eller sort og hvidt. Det er en livsstil, der skal vare hele livet, forklarer Anja Bilberg Nielsen.

Hun forklarer, at hun i klinikken hjælper klienten på vej den første tid - for at rette madkomponenterne ind:

- Der er ingen grund til at fylde f.eks. broccoli på en klient, hvis vedkommende ikke kan li' det. Så finder vi en erstatning. Efterhånden får vi fundet den rette sammensætning, så klienten efterfølgende selv kan tænke i "håndfulde". Går der nogen tid, bliver tankegangen helt naturlig, så man ikke tænker videre over kasser og håndfulde, forklarer kostterapeuten.

- Det gode ved Sense-systemet er, at man får ændret sin levevis for livet. Der er ikke tale om en tidsbestemt kur og heller ikke et quick fix, som mange leder efter. Men det er der for altid, hvis man lever efter principperne, siger kostvejlederen, der selv har prøvet Sense-systemet af og fundet den perfekt til en sundere livsstil og vægttab.

- Man lærer at mærke sin krop. Man lærer at mærke efter, hvornår man er mæt - og jeg mener ikke stopmæt. For man skal stoppe inden.

Anja Bilberg Nielsen er oprindelig uddannet lærer bl.a. med madkundskab på skemaet. Hun er desuden uddannet antropolog, kostvejleder og coach og er ved at færdiggøre uddannelsen til mentor i mad og psyke. Foto: Lone Bering

Mentor i mad og psyke

Anja Bilberg Nielsen er oprindelig uddannet lærer bl.a. med madkundskab på skemaet. Hun er desuden uddannet antropolog, kostvejleder og coach og er ved at færdiggøre uddannelsen til mentor i mad og psyke:

- Så jeg får endnu bedre forudsætninger for at hjælpe med de psykiske barrierer - måske en gammel familietradition, stress eller man er ked af det, er weekendspiser eller høflighedsspiser. Der kan være mange ting - mennesker er forskellige, siger hun.

Sideløbende med klinikken arbejder hun som kommunikationskonsulent for et par horsens-firmaer.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe?

Læserbrev: Da jeg i sin tid underviste elektrikerlærlinge, sagde jeg til dem, når de skulle beregne en kondensator, at de lige skulle stoppe op og spørge sig selv: "Kan det nu også passe?" Ellers kunne man med alle de mange millioncifre få en kondensator ud af det, som rent fysisk næppe kunne være i en stor beboelsesejendom. På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe? Ida Auken fortæller verdens mægtigste mand, hvordan han skal bære sig ad - for hun ved det om nogen. Jeg er bestemt heller ikke enig i Trumps klimapolitik, men Ida Auken ved godt, hvad der giver pote i medierne. Macron rider med på den klimabølge, der giver bonus i øjeblikket, og siger om brandene i Amazonas regnskove, at Jordens lunger brænder, vi må gøre noget! Den går rent ind - eller gør den? Er lunger ikke noget, der optager ilt? Og er der ikke forskere, der siger, at underskoven i regnskoven forbruger næsten lige så megen ilt, som træerne producerer? Det er havet, der er verdens iltmager. Selvfølgelig skal man ikke underkende træernes optag af CO2, som er meget vigtig. Et stort problem ved de skovbrande er også den CO2, der dannes. Greta Thunberg sejler til USA under stor bevågenhed og flyver hjem i hemmelighed! Dansk Folkeparti er nu også klimabevidste, for i fortvivlelsens stund er man jo nødt til at få surfbrættet op på den klimabølge, hvor man før skred i kultveilten op til valget til stor glæde for Danmarks Radios journalister, der jo nødigt ser deres grønne gren savet over af DF. Jeg er ikke på Facebook, så alle I, der nu vil give mig en over nakken med svulstige gloser over dette indlæg, må finde jer i, at jeg ikke kan læse det. Jeg vil så i sandhedens navn lige nævne et par ting: Jeg cykler, når jeg skal købe ind, og har min cykelkurv med til varerne, så jeg ikke skal bruge plastposer. Jeg har aldrig været i Thailand på ferie - jeg foretrækker at cykle på ferien i vort dejlige land, som jeg holder af og er så heldig at leve i.

Annonce