Annonce
Horsens

Andreas' forvandling: Startede med at slå pap sammen - nu er han butikschef

TOG ET SMÅJOB OG ENDTE SOM BUTIKSCHEF - Andreas Rokbøl kom for fem år siden i virksomhedspraktik, blev bidt af tøjbranchen, tog en uddannelse - og endte som butikschef. Foto: Jørgen Hasseriis
Han startede med at slå pap sammen - i dag er han butikschef. Et småjob i modebutikken Marcus blev vejen til fast arbejde for Andreas Rokbøl.

Horsens: At det godt kan lade sig gøre at finde sin rette hylde, er 26-årige Andreas Rokbøl et godt bevis på.

På cirka fem år har han forvandlet sig fra en papkasse-stamper, fejedreng og hylde-oplægger til butikschef.

Sjællænderen flyttede til Horsens for seks år siden uden nogen uddannelse i rygsækken og uden nogen klar idé om, hvad han ville være. It-verdenen spøgte lidt, og han tog nogle kurser, men det var ikke ham alligevel.

Så det blev forefaldende vikar- og praktikantjobs, der blev samlet op hen ad vejen, blandt andet en vikartjans for hans bror, der var i skole-fritidsordningen i Bankager.

Men så fik Andreas hul på bylden.

Via Jobcenter Horsens fik han en virksomhedspraktik i stand, fordi han i forvejen kendte den daværende butikschef i Marcus i Bytorv Horsens. Dengang var han 21 år, og de tre måneders praktik blev forlænget med tre måneder mere, for det kørte bare derudad.

- Ja, det gik op for mig, at det var en branche, jeg godt kunne lide. I starten var det hårdt, men jeg havde jo altid interesseret mig meget for tøj, sko og jakker, og det gik op for mig, at her var jeg lige midt i noget, der interesserede mig. Det gik op for mig, at jeg var landet det rigtige sted - pludselig følte jeg mig hjemme, og sådan har det været lige siden, smiler Andreas Rokbøl.

Efter de to gange praktik i butikken, fortsatte han som assistance, og derefter hoppede han på den to-årige elevuddannelse som butiksekspedient, og dermed var vejen banet til den første rigtige lønseddel.

- Det var fedt. Den fik jeg i oktober 2017. Jeg blev færdiguddannet i Marcus i Bloms-centret i Skanderborg, og jeg fortsatte der og havde en rigtigt god læremester i butikschefen Mark. Han var virkelig dygtig, fortæller Andreas Rokbøl.

De indledende småjobs, han bestred i virksomhedspraktikken var typisk at pakke varer op, lave nye oplæg, lave væg om, feje, slå pap sammen, gøre rent og så videre. Som butikschef er han dog i dag stadig på det hold.

- Jeg synes ikke, der skal være forskel i en butik. Alle skal kunne tage støvsugeren, også butikschefen. Jeg går meget op i, at der er pænt og ordentligt, og at medarbejderne har det godt, forklarer han om sin nye rolle.

Han blev nemlig udnævnt til butikschef i januar.

- Jeg har hele tiden haft det som et mål, at jeg skulle blive butikschef. Målet er nu at holde fast og måske endda få mere ansvar, måske få flere butikker under mig, siger Andreas Rokbøl.

Når han husker tilbage, var der faktisk engang i niende klasse, han var i skolepraktik i en tøjbutik.

- Dengang sagde det mig ikke så meget. Tøjet var for klassisk til mig, lidt for stift. Men i dag har jeg ændret mit syn på tingene. Jeg kan sagtens tage en habit på i weekenden og så være mere afslappet klædt andre dage, siger han.

Anekdotisk kan han i øvrigt fortælle, at det faktisk er rigtigt nok, når en tøjekspedient siger, at "den har jeg selv derhjemme" om en trøje, skjorte eller lignende.

- Vi lærer jo varerne at kende ved at gå med dem selv. Jeg synes, det er spændende og lærenyt. Det er vigtigt, at vi kan formidle tøjstilen videre til kunderne, og man skal jo lære folk at kende og deres mål. Der er så meget forskelligt tøj, noget med stretch i, noget ikke, så det er en del af arbejdet, forklarer butikschefen.

Annonce
Man skal bare ind det rigtige sted. Det kan godt tage lang tid, og det gjorde det for mig. Men når man først finder det, er det med at holde fast.

Andreas Rokbøl, butikschef Marcus

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap fire milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og "Fars Pige" - lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle TV3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Annonce