x
Annonce
Horsens

Anders Matthesen i Horsens: Et show så farverigt som et tivoli i højsæsonen

T-shirten var lidt mere farverig, da Anders Matthesen i januar 2017 sidst gæstede Horsens Ny Teater. Mandag aften blev der dekreteret totalt fotoforbud. Arkivfoto: Flemming Ege
På Horsens Ny Teater demonstrerede Anders Matthesen suverænt, hvorfor han er mesteren - også når det gælder den helt klassiske standup.

Horsens: Anders Matthesen er manden med 25 års standup i bagagen, med film, julekalendere, musicals på cv'et - og senest et jubilæumsshow, blæst op i størrelse XXXL til Royal Arena i København og Boxen i Herning.

Et eller andet sted forstår man godt, at Anden, som vi kærligt kalder ham, nu og da kan trænge til at vende bøtten og finde tilbage til rødderne. Tilbage til standup i helt klassisk forstand.

Så det gjorde han mandag aften på Horsens Ny Teater med showet "Anden bringer ud". Måske ikke den mest indlysende titel, men altså: Anders Matthesen bringer sit show ud til publikum. Standup basics: "Én mand, én mikrofon og dagens t-shirt," som det udtrykkes på hans hjemmeside - med tilføjelsen: "og jokes, der sprøjter ud over scenekanten i et utroligt tempo."

På Horsens Ny Teater var t-shirten i det første af aftenens to show i en lidt ubestemmelig grågrøn nuance og tilmed lidt for stor.

Til gengæld var showet farverigt som et tivoli i højsæsonen, og selv om Anders Matthesen kom langt omkring, mistede han aldrig sit stramme greb om publikum.

Annonce

Syv spændstige kvarter

For det passer præcist, det med "jokes, der sprøjter ud over scenekanten i et utroligt tempo". Den 43-årige altmulig-komiker ligger ikke for ingenting i toppen, når vi snakker dansk standup. Hans formåen er simpelthen imponerende.

Så han nåede på showets spændstige syv kvarter omkring rollen som familiefar og hader af "X Factor" og "Disneysjov", Teletubbies, jul og pebernødder ("det er Danmarks ældste småkager - og sådan smager de osse"), slankekur, børn og slik og iPads, kinesiske restauranter, safari i Afrika, Molsliniens forlængst nedslidte Kombardo-reklamer, svenskere, der arbejder i Danmark, krænkelses-kulturen...

...og vi trækker lige vejret:

...omelet-makere og sin kones kærlighed til køkkenmaskiner, pocherede æg, for store kaffekopper, combi-dampovne, boblebade, FDF'ere (det gik ud over et par på første række i teatrets store sal), afrikanske gødningsbiller, dyrevelfærd, zoologiske haver ("dyrenes Auschwitz"), aktiv dødshjælp, flaskepant og til sidst - på en publikummers opfordring - Mick Øgendahl.

For nu at nævne blot nogle af de mange emner, som fik jokes med på vejen.

Grinagtigt og grotesk

Eller med andre ord: Anders Matthesen i fri dressur. Ingen rød tråd eller et fast tema. Klassisk standup.

Ikke på noget tidspunkt gik showet ned i tempo. Og kig lige på rækken igen: Heller ikke noget med sex eller det, der foregår under dynen. Det poppede kort op hist og her, men uden bare antydningsvis at fungere som det taknemmelige redningsbælte, andre i komiker-branchen redder sig i land med.

Skal der trækkes en fælles overskrift ud af de syv kvarter, må det være absurditeten i den måde, vi mennesker har indrettet vores liv og samfund på.

Vi tænker ikke så meget på det i hverdagen, men i Anders Matthesens udlægning bliver manden, der på færgen vinker os og bilen på plads, en usandsynligt grinagtige figur. Guiden på den afrikanske savanne ender som en monstrøs overdrivelse. En zoologisk have og alle bestræbelserne på at skabe "naturlige omgivelser" indtager rollen som et grotesk mareridt for både dyr og mennesker.

Alt imens latteren ruller i salen.

Med Anders Matthesen som manden, der styrer det hele. Og gør det i så højt gear, at stort set alle andre i branchen kun ser røgen fra hans jokes.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Michael Nielsen går efter titelkamp

Leder

Leder: Tak til efterskolen

Det er dyrt at have sit barn på efterskole. Det ved jeg kun alt for godt. Derfor blev jeg selvfølgelig også glad på min privatøkonomis vegne, da jeg fik en mail fra efterskolens forstander om, at jeg kan få noget af egenbetalingen tilbage. Det er et resultat af den aftale, der er indgået med undervisningsministeriet. Tak for det. Og måske især for den del af tilbagebetalingen, der handler om kostpenge. For alt det, jeg sparer på benzin frem og tilbage til arbejde i disse coronatider, ja, dem bruger jeg på at brødføde en stor, sulten teenager. Hvad angår den øvrige del af tilbagebetalingen, siger jeg selvfølgelig ikke nej til pengene. I hvert fald ikke så længe jeg er sikker på, at efterskolens medarbejdere stadig kan få løn, og efterskolen også kan eksistere efter corona. Hver dag siden efterskolen lukkede, har min søn siddet foran sin computer og modtaget undervisning. Idrætslærerne har på skift tvunget ham ud af huset for at tage billeder af blade i skoven, kramme træer eller bare løbe en tur. Lærerne lægger videoer ud og hjælper de unge mennesker med stadig at have en fornemmelse af at gå på efterskole. Nuvel, der er dage, hvor cybersamværet gør savnet større i stedet for mindre, men for det meste kommer sønnen ud af værelset med mere lys i øjnene, end inden timen begyndte. Jeg synes faktisk stadig, jeg får noget for pengene, selvom skolen er lukket. Så for mig er det vigtigste ved hjælpepakken ikke, hvad jeg kan få retur, men at lærerne kan få deres løn og beholde deres job på efterskoler, der stadig står klar til at tage imod vores børn og endda have råd til at gøre lidt ekstra for dem, når de forhåbentlig når tilbage til efterskolen og kammeraterne, inden skoleåret er omme. For hjælpepakke eller ej, så kan min søn og alle de andre efterskoleelever ikke få den tabte tid tilbage. Der er ikke nogen ny chance, uanset hvor mange penge jeg får retur.

Erhverv

Flere corona-lukkede butikker i Horsens åbner nu igen

Horsens

Slut med venlige henstillinger: Tirsdag står politiet klar med bødeblokken ved genbrugspladsen

Horsens

Peter Sørensen om genåbning efter påske: Alle forældre ved besked på tirsdag klokken 12

Annonce