Annonce
Horsens

Anders Matthesen i Horsens: Et show så farverigt som et tivoli i højsæsonen

T-shirten var lidt mere farverig, da Anders Matthesen i januar 2017 sidst gæstede Horsens Ny Teater. Mandag aften blev der dekreteret totalt fotoforbud. Arkivfoto: Flemming Ege
På Horsens Ny Teater demonstrerede Anders Matthesen suverænt, hvorfor han er mesteren - også når det gælder den helt klassiske standup.
Annonce

Horsens: Anders Matthesen er manden med 25 års standup i bagagen, med film, julekalendere, musicals på cv'et - og senest et jubilæumsshow, blæst op i størrelse XXXL til Royal Arena i København og Boxen i Herning.

Et eller andet sted forstår man godt, at Anden, som vi kærligt kalder ham, nu og da kan trænge til at vende bøtten og finde tilbage til rødderne. Tilbage til standup i helt klassisk forstand.

Så det gjorde han mandag aften på Horsens Ny Teater med showet "Anden bringer ud". Måske ikke den mest indlysende titel, men altså: Anders Matthesen bringer sit show ud til publikum. Standup basics: "Én mand, én mikrofon og dagens t-shirt," som det udtrykkes på hans hjemmeside - med tilføjelsen: "og jokes, der sprøjter ud over scenekanten i et utroligt tempo."

På Horsens Ny Teater var t-shirten i det første af aftenens to show i en lidt ubestemmelig grågrøn nuance og tilmed lidt for stor.

Til gengæld var showet farverigt som et tivoli i højsæsonen, og selv om Anders Matthesen kom langt omkring, mistede han aldrig sit stramme greb om publikum.

Annonce

Syv spændstige kvarter

For det passer præcist, det med "jokes, der sprøjter ud over scenekanten i et utroligt tempo". Den 43-årige altmulig-komiker ligger ikke for ingenting i toppen, når vi snakker dansk standup. Hans formåen er simpelthen imponerende.

Så han nåede på showets spændstige syv kvarter omkring rollen som familiefar og hader af "X Factor" og "Disneysjov", Teletubbies, jul og pebernødder ("det er Danmarks ældste småkager - og sådan smager de osse"), slankekur, børn og slik og iPads, kinesiske restauranter, safari i Afrika, Molsliniens forlængst nedslidte Kombardo-reklamer, svenskere, der arbejder i Danmark, krænkelses-kulturen...

...og vi trækker lige vejret:

...omelet-makere og sin kones kærlighed til køkkenmaskiner, pocherede æg, for store kaffekopper, combi-dampovne, boblebade, FDF'ere (det gik ud over et par på første række i teatrets store sal), afrikanske gødningsbiller, dyrevelfærd, zoologiske haver ("dyrenes Auschwitz"), aktiv dødshjælp, flaskepant og til sidst - på en publikummers opfordring - Mick Øgendahl.

For nu at nævne blot nogle af de mange emner, som fik jokes med på vejen.

Annonce

Grinagtigt og grotesk

Eller med andre ord: Anders Matthesen i fri dressur. Ingen rød tråd eller et fast tema. Klassisk standup.

Ikke på noget tidspunkt gik showet ned i tempo. Og kig lige på rækken igen: Heller ikke noget med sex eller det, der foregår under dynen. Det poppede kort op hist og her, men uden bare antydningsvis at fungere som det taknemmelige redningsbælte, andre i komiker-branchen redder sig i land med.

Skal der trækkes en fælles overskrift ud af de syv kvarter, må det være absurditeten i den måde, vi mennesker har indrettet vores liv og samfund på.

Vi tænker ikke så meget på det i hverdagen, men i Anders Matthesens udlægning bliver manden, der på færgen vinker os og bilen på plads, en usandsynligt grinagtige figur. Guiden på den afrikanske savanne ender som en monstrøs overdrivelse. En zoologisk have og alle bestræbelserne på at skabe "naturlige omgivelser" indtager rollen som et grotesk mareridt for både dyr og mennesker.

Alt imens latteren ruller i salen.

Med Anders Matthesen som manden, der styrer det hele. Og gør det i så højt gear, at stort set alle andre i branchen kun ser røgen fra hans jokes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Rema-lager venter på mundbind: Vi ville ikke hamstre på forhånd

Annonce