Annonce
IVÆRKSÆTTERI

Anders måtte kæmpe hårdt for sin iværksætterdrøm: Nu skal et større millionbeløb hjælpe med at gøre drømmen opnåelig for flere

Anders Fogh står bag Startup Central, som er en virksomhed, der hjælper andre iværksættere i gang. Foto: Morten Pape
Med to nye investorer på banen er netværksplatformen Startup Central et skridt tættere på målet om at blive samlingspunkt for landets iværksættere. En ambition som manden bag platformen Anders Fogh har haft, lige siden han som iværksætter på egen hånd oplevede flere af de benspænd, der kan være ved starte ud som selvstændig.

Horsens: Et større millionbeløb og en god portion erfaring med at drive succesfulde virksomheder. Det er to af de ting, som den 29-årige administrerende direktør Anders Fogh ser mest frem til ved samarbejdet med Startup Centrals to nye investorer, brødrene Martin og Anders Bjergegaard, der i december valgte at skyde penge i platformen gennem deres fælles fond Bjergegaard & Co.

Som et selskab, der arbejder med iværksættere, skal vi innovere på os selv hele tiden; det er en pligt.

Anders Fogh, stifter af Startup Central

Brødrene, der begge er erfarne iværksættere og investorer, står bag blandt andet den succesrige tandlægekæde Godt Smil samt iværksætterprogrammet Startupbootcamp og firmaet Rainmaking, der hjælper iværksættervirksomheder i deres opstartsfase. Og netop den erfaring og de kompetencer ser Anders Fogh frem til at få glæde af i Startup Central, der også får stor gavn af selve investeringen i firmaet.

For med penge til udvikling og flere ansatte kan Startup Central nu komme endnu tættere på målet om at blive det samlingssted for landets iværksættere, som Anders Fogh har drømt om at skabe, lige siden idéen til platformen første gang strejfede ham tilbage i 2017.

Annonce

- Vi har en ambition om, at folk skal tænke på Startup Central, når snakken falder på iværksætteri, på samme måde som folk i dag tænker på facebook, når snakken falder på sociale medier, siger Anders Fogh, der også har en ambition om en dag at bringe Startup Central til udlandet.

- Men timingen skal være rigtig. Og der er stadig meget for os at gøre her i Danmark først, understreger han.

En god case

Et af målene med investeringen er, at antallet af brugere på platformen skal vokse fra de nuværende 900 vækst- og iværksættervirksomheder til det dobbelte. Og med omkring 30.000 nyregistrerede virksomheder på årsbasis, mener Anders Fogh, at det mål er indenfor rækkevidde.

Derudover er det også planen at udvide den nuværende medarbejderstab fra otte til 13 fuldtidsansatte medarbejdere, der blandt andet skal være med til at løfte markedsføringen og ikke mindst udviklingen af Startup Central, så endnu flere brugere kan finde platformen relevant.

- Planen er, at der skal bygges mere på hele tiden. For som et selskab, der arbejder med iværksættere, skal vi innovere på os selv hele tiden; det er en pligt, understreger direktøren.

Af samme årsag ser han frem til at få nye erfarne kræfter og kompetencer ind i huset, der kan bidrage til udviklingen.

- Anders og Martin (Bjergegaard, red.) er jo superdygtige iværksættere selv, siger han. - Så de har helvedes masse kompetencer, vi gerne vil drage nytte af, siger Anders Fogh, der omvendt også mener, at Startup Central er en god case for brødrene.

- Vi har vist, at vi kan tjene penge i coronatiden, og vi har formået at skabe en bundlinje. Det gør vi også i år. Så det betyder, at de ikke skal ind for at dække et hul, men derimod skal være med til at støtte op om vores vækst, understreger han.

Annonce

Vigtig læring

At det skulle lykkedes Anders Fogh at klare det så godt med Startup Central, at han nu står til at udvide investorkredsen for tredje gang i løbet af firmaets knap fire år lange levetid, ville han næppe have kunnet overbevise mange om, da han kastede sig ud i projektet tilbage i 2017.

På det tidspunkt havde han trods sin unge alder allerede været igennem omkring fem forsøg med at starte virksomhed op. Firmaer med salg af alt fra hjemmestrik til t-shirts med tryk, som han hver gang var overbevist om ville blive en succes, men som i stedet endte med at lære iværksætteren mere om, hvad man ikke skal gøre, når man driver virksomhed.

- Min største udfordring da jeg var yngre var nok, at jeg greb gode idéer uden at have en forretningsplan klar, ræsonnerer han i dag.

Netop det var da også en af de største udfordringer, da den tidligere sælger Anders Fogh i 2017 fik idéen om at starte en online platform op for iværksættere, hvor de kunne finde sparring og hjælp til processen. For selvom selve idéen om en platform for iværksætteri fungerede fint på tegnebrættet, havde han ikke ligefrem let ved at overbevise investorerne om, at projektet var værd at sætte deres sparepenge i.

- Som sælger er den nemmeste vare at sælge sig selv. Og jeg synes jo selv, at jeg var fantastisk, og at min ide var fantastisk, så det var relativt nemt for mig at få møder i hus med nye investorer, fortæller Anders Fogh.

Men gang på gang fik han sin idé afvist.

Den første afvisning gjorde mest ondt. Den kom fra Anders Foghs daværende chef; en iværksætter, som han så meget op til.

- Hvis jeg ser tilbage på den første forretningsplan, jeg lavede, så minder den slet ikke om, hvad Startup Central er blevet til i dag. Så set i bakspejlet traf han nok den rigtige beslutning dengang. Også selvom jeg var dybt skuffet og ked af det, fortæller Anders Fogh.

I stedet for at lade sig slå ud af afslaget besluttede han sig for at tage læring med fra oplevelsen, som han brugte til at forbedre forretningsplanen til næste investormøde. Og sådan fortsatte han fremad. Men 12 investorer senere var han træt.

Annonce

Tiltro til projektet

- Når du har fået så mange nej’er, kan du ikke undgå, at det går udover selvtillid. Du bliver jo heller ikke ved med at spørge den samme mand eller kvinde, om de vil med hjem, hvis du får et nej i byen, siger Anders Fogh.

Men af modgang var han blevet stærk. For hvert afslag havde gjort ham klogere på, hvad der skulle til for at lykkes med sin plan. Så da han i januar 2018 bankede på døren til potentiel investor nummer 13, var han klar. Og han fik for første gang et ja til sin plan.

- Det er den dag, der står klarest i min iværksætterkarriere. At der var nogen, der troede på, at det kunne lykkes mig. Det var kæmpestort, fortæller han.

Siden da er det gået slag i slag for Anders Fogh. Først med udvikling og med at få brugerne overbevist om, at platformen giver mening at være på. Siden med videreudvikling, ansættelser, investorer og et overraskende overskud midt i et pandemiår.

Og nu er håbet, at Anders Fogh med den ekstra rygvind kan hjælpe andre iværksættere i mål med deres projekter gennem sin platform Startup Central, der foruden hjælp til forretningsudvikling og et stort iværksætternetværk, også giver brugerne mulighed for at sparre med coaches fra erhvervslivet med forstand på alt fra it til investeringer og få rabat på alt fra regnskabsprogrammer til juridiske dokumenter.

Alt sammen overblik og muligheder, som Anders Fogh selv savnede i de tidlige år som iværksætter.

Fem hurtige facts om Startup Central

  1. Startup Central er stiftet i 2018.
  2. Platformen er foruden stifteren Anders Fogh, der ejer hovedparten af firmaet, i dag ejet af de fire investorer Martin Bjergegaard, Anders Bjergegaard, Karsten Koed og Jakob Vingum Jensen, der hver har en mindre anpart af firmaet.
  3. Platformen, der har omkring 900 aktive virksomheder tilknyttet, er skabt med henblik på at give iværksættere adgang til relevant netværk, sparring og rabataftaler.
  4. Startup Central vendte i 2020 deres regnskab fra minus til plus med et beskedent overskud på 4000 kroner efter skat. Bruttofortjenesten samme år lød på 649.000 kroner. Firmaets egenkapital lå i 2020 på 927.000 kroner.
  5. Firmaet beskæftiger i øjeblikket otte fuldtidsansatte samt en studiemedhjælper.


Stifteren af Startup Central Anders Fogh (i midten) ses her flankeret af brødrene Anders og Martin Bjergegaard, der har valgt at investere i Startup Central gennem fonden Bjergegaard & Co. Brødrene er begge erfarne iværksættere og investorer. Pressefoto
Annonce

Torben er stud. bådebygger: - Min drøm er at bygge klassiske træskibe

Erhverv For abonnenter

Dyre gaspriser, dyre importvarer og kundernes ønske om billige blomster gør det svært at drive forretning

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

38-årig mand overfaldet og forsøgt bortført ved sit hjem på Chr. M. Østergaards Vej: Nu er endnu en mand sigtet i sagen

Horsens For abonnenter

Spejdere har nu købt omstridt grund ved Nørrestrand: - Det er en kæmpe lettelse

Brædstrup

Slut med rekorder: Færre besøgte Den Genfundne Bro sidste år

Horsens For abonnenter

15 boliger har skiftet hænder denne uge - en af dem for over fem millioner kroner: Se listen her

For første gang i to år: Storm rammer Danmark med vindstød af orkanstyrke

Horsens

Granvoksne mænd med potente småbiler: Vi mødes til ræs hver uge

AC Horsens For abonnenter

Nu må AC Horsens, Horsens Kommune og DBU tage sig sammen og tale sammen, før det bliver pinligt

Erhverv

Fra en specialitet til en anden - ny butik åbner i det tidligere Bronuts

Hedensted For abonnenter

Ny pasnings-model bekymrer forældre: Er det forsvarligt, at pædagoger kører rundt med vores børn i store busser?

For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Debat

Tidligere AC Horsens-formand: Få lavet en løsning, så sponsorloungen igen kan anvendes til det, den er bygget til

AC Horsens For abonnenter

AC Horsens har mere eller mindre lukket transfervinduet: Disse to punkter gør cheftræneren tilfreds med udbyttet

Hedensted

Kok fra Kolding skal drive sognegården videre

Annonce