Annonce
Østjylland

Anders Kühnau: Det er et forslag direkte til skraldespanden

Anders Kühnau (S) indviede onsdag den nye psykiatriske afdeling på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Mellem snoreklippene skulle han forholde sig til, om regionernes dage nu er talte. Foto: Jens Thaysen

Regeringens plan om at nedlægge regionsrådene møder - forventet - modstand fra regionsrådsformand Anders Kühnau.

Regionen: Det er sjældent, at man som journalist fornemmer blodet bruse i Anders Kühnau (S). Den midtjyske regionsrådsformand er kendt som en velovervejet og afdæmpet politiker, der ikke har hang til at "tale i overskrifter".

Denne onsdag eftermiddag er anderledes. Ordene kommer hurtigere end normalt og stødes nærmest frem.

- Sundhedsområdet er det allervigtigste og største velfærdsområde for borgerne. Og nu vil man fjerne det demokratiske lag fuldstændig? Jeg har ærligt talt svært ved at fatte det. Bryster vi os ikke netop af demokratiet som den bedste styreform, spørger Anders Kühnau?

Han tilføjer, at det for ham er helt grundlæggende, at borgerne har mulighed for at stille politikere til ansvar for de beslutninger, der bliver truffet på sundhedsområdet.

- For man skal altså ikke tro, at de politiske beslutninger kommer til at forsvinde, bare fordi man fjerner politikerne, siger Anders Kühnau.

Annonce

Hvis den nuværende regering taber det kommende valg, så kan man smide alt det her direkte i skraldespanden.

Anders Kühnau (S), regionsrådsformand i Region Midtjylland

Hvad betyder politikerne?

Men hvor stor indflydelse har regionsrådspolitikerne egentlig? I sidder for eksempel årligt og har kun 10-20 millioner kroner at lege med til politiske prioriteringer ud af et samlet budget på mere end 25 milliarder kroner. Er rammerne ikke så fastlåste på forhånd, at det er umuligt at bedrive politik?

- For nogle år siden lavede vi spareplan 2015-2019, hvor vi skulle finde besparelser for 800 millioner kroner. Det hele er politiske prioriteringer i den spareplan.

- Og hvorfor tror du, vi har en akutlægebil i Lemvig? Administrationen har flere gange peget på, at den kan vi roligt sløjfe, for den kører alligevel ikke ret mange ture. Det er de folkevalgte politikere, der har besluttet, at den skal være der, fordi det skaber tryghed for borgerne.

- Og når vi udbygger hospitalerne i Horsens og Randers, er det forresten også et politisk valg. Det lå slet ikke i kortene, at der overhovedet skulle være regionshospitaler i de to byer, siger Anders Kühnau.

Du virker oprørt?

- Ja, det er jeg også. Jeg går oprigtigt op i det regionale demokrati og borgerinddragelse. Jeg har ikke noget imod embedsmænd, men hvis vi får et rent embedsmandsstyre, så vil de i langt højere grad kigge på økonomien og ikke have blik for den regionale balance. Tværtimod vil det meste blive samlet i København, mener Anders Kühnau.

Vil ikke være lam and

Som en del af sundhedsudspillet ønsker regeringen at omdanne de nuværende regioner til fem såkaldte sundhedsforvaltninger, der skal overtage driften af de lokale sygehuse og ambulanceberedskabet.

I stedet for folkevalgte politikere bliver det professionelle bestyrelser, der skal lede de nye forvaltninger, og regeringen foreslår, at de nuværende regionsrådsformænd i de første tre år skal indtræde som formænd i bestyrelserne.

Den tanke giver isoleret set mening for Anders Kühnau.

- Hvis vi leger, at det her bliver til noget, så er der noget fornuftigt i at lade de nuværende regionsrådsformænd fortsætte. Ellers bliver jeg og de andre det, man i amerikansk politik kalder en "lame duck" (en lam and, red), hvor vi reelt ikke vil have nogen politisk gennemslagskraft resten af perioden, fordi alle ved, at det er snart er slut. Magten vil sive væk, og det kan man ikke tillade sig at gøre over for de vælgere, der har stemt på os, siger Anders Kühnau.

Så du ville være parat til at indtage den rolle?

- Det ville jeg nok, men jeg tror slet ikke, at det bliver aktuelt. Hvis den nuværende regering taber det kommende valg, så kan man smide alt det her direkte i skraldespanden, for der er ikke noget ønske om det i resten af Folketinget. Og jeg tror, vi får et regeringsskifte. Jeg har talt med flere venstrefolk, som åbent siger, at det her, det kommer Venstre til at tabe valget på.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce